Τρίτη 26 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
Αδειοδοτήσεις μονοπωλίων με «συνοπτικές διαδικασίες»...

...και χωρίς ουσιαστικά μέτρα για την προστασία ανθρώπινης ζωής και περιβάλλοντος

Η «fast track» αδειοδότηση και η ανεμπόδιστη λειτουργία των «υπεράκτιων - off shore» εταιρειών που θα αναλάβουν την έρευνα, εξόρυξη και εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της χώρας, είναι το αντικείμενο του κυβερνητικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια, με τίτλο «Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/30/ΕΕ, (...) και άλλες διατάξεις».

Η οδηγία της ΕΕ αφορά τα μέτρα «πρόληψης και ασφάλειας» που προβλέπονται για την αδειοδότηση εταιρειών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο. Στην ουσία αυτό που επιδιώκεται, είναι να εξασφαλιστεί η δραστηριότητα των μονοπωλίων, χωρίς τα «εμπόδια», δηλαδή το κόστος και το χρόνο που απαιτούνται για τη λήψη, τη συνεχή παρακολούθηση και εφαρμογή, πραγματικών μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων, των κατοίκων των περιοχών και του περιβάλλοντος.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε, με την ειδική της αγορήτρια Ελ. Ζαρούλια να σημειώνει ότι το νομοσχέδιο έχει θετικές διατάξεις, αλλά «στρατηγικός συνεργάτης» της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι η Ρωσία...

Από εκεί και πέρα, αφού συμφώνησαν στο κύριο, άρχισαν τους καβγάδες στα επιμέρους, όπως την τροπολογία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη, η οποία προβλέπει τη μείωση της «ανακτήσιμης διαφοράς» των 829 εκατ. ευρώ, δηλαδή των επιχορηγήσεων από το 2006 που είχαν ενσωματωθεί στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ χωρίς να καταβληθούν.

Τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης βγήκαν στα κάγκελα ότι με αυτή την απόφαση υπονομεύεται η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, αφού μειώνονται τα έσοδά του. Από την άλλη ο υπουργός υποστήριξε ότι αν δεν μειωνόταν η ανακτήσιμη διαφορά, τα τιμολόγια θα αυξάνονταν, «τορπιλίζοντας την εγχώρια βιομηχανία».

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, σε ό,τι αφορά την τροπολογία για τον ΔΕΣΦΑ, ανέφερε ότι «η διαμάχη και στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων», αλλά με τα συμφέροντα του κεφαλαίου που «υπερασπίζεστε ο καθένας».

Οσον αφορά το νομοσχέδιο, απέδειξε ότι «δεν διασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, των κατοίκων, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος», κάτι που άλλωστε δεν γίνεται, όπως σημείωσε, «μέσα στο σημερινό πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι ακόμα και η επιλογή του «ανεξάρτητου φορέα» που θα «επαληθεύσει» την καταλληλότητα των σχεδίων ασφαλείας «γίνεται από τον ίδιο τον ελεγχόμενο», δηλαδή το μονοπώλιο. Διαχωρίζεται ο «κάτοχος άδειας από τον φορέα εκμετάλλευσης, διασπώντας την ευθύνη και κάνοντας πολύπλοκο τον εντοπισμό του υπεύθυνου».

Αναφερόμενος στις δύο τροπολογίες που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, είπε ότι η πρώτη προβλέπει την καταβολή αναδρομικά της υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων στην καθαριότητα των ΟΤΑ και η δεύτερη ρυθμίσεις όσον αφορά τις μετακινήσεις του προσωπικού του ΙΓΜΕ.

Η πρώτη απορρίφθηκε, ενώ για τη δεύτερη ο υπουργός είπε ότι ετοιμάζεται παρεμφερής τροπολογία από το υπουργείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ