Τρίτη 26 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να έχει άλλα χαρακτηριστικά από την αντιλαϊκή επίθεση

Συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ

-- Θέλουμε να σας ρωτήσουμε γι' αυτή τη συζήτηση, που απ' ό,τι φαίνεται ανοίγει σήμερα, σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση. Το ΚΚΕ μπαίνει σε αυτή τη συζήτηση; Θα καταθέσει τις δικές του προτάσεις ή η άποψή σας είναι διαφορετική;

-- Εμείς θεωρούμε ότι όλες αυτές οι κινήσεις που γίνονται, αφενός μεν έχουν το χαρακτήρα του αντιπερισπασμού, του αποπροσανατολισμού δηλαδή από τα σοβαρά και σημαντικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα, αλλά και της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης το επόμενο χρονικό διάστημα. Ηδη από τώρα, με τα φορολογικά ζητήματα, με τις εκκαθαρίσεις στις φορολογικές δηλώσεις, με τον ΕΝΦΙΑ, θα δούμε ένα πογκρόμ φοροεπιδρομής απέναντι στα χαμηλά λαϊκά εισοδήματα.

Και από την άλλη μεριά, εμείς θεωρούμε ότι όλη αυτή η συζήτηση και όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, αλλά και όσον αφορά το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος, εντάσσεται σε μια λογική αναπαλαίωσης, συντηρητικοποίησης και ακόμη πιο αυταρχικών επιλογών όσον αφορά το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Και το λέμε αυτό γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που λαμβάνονται τόσο σοβαρά μέτρα σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, και όχι μόνο αυτά που αφορούν τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά συνολικότερα ζητήματα, που εμπεριέχουν πολύ σημαντικές ανατροπές, στην αγορά εργασίας για παράδειγμα, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Ολα αυτά τα ζητήματα θα σημαδέψουν τα επόμενα χρόνια τη ζωή της εργατικής τάξης και πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Και αυτά σηματοδοτούν μία αντιδραστικοποίηση συνολικότερα των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων. Αρα, λοιπόν, το Σύνταγμα και η αναθεώρησή του δεν μπορεί να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά τα οποία καθημερινά ζούμε.

-- Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχουν σημεία στο Σύνταγμα τα οποία, μετά από συζήτηση που θα κάνατε στα πολιτικά κόμματα, θα μπορούσαν να αλλάξουν, ακόμα και σε περίπτωση που θα μπορούσαν να βραχυκυκλώσουν κάποια νομοθετήματα; `Η το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον τρόπο με τον οποίο εκλέγεται ο Πρόεδρος...

-- Είναι πάρα πολλά ζητήματα. Για παράδειγμα, εμείς θα μπορούσαμε να αναφέρουμε το θέμα της ευθύνης των υπουργών, το νόμο περί ευθύνης των υπουργών και της αλλαγής που πρέπει να γίνει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αλλαγή αυτού του ζητήματος θα επιφέρει μία διαφορετική κατάσταση. Αλλά, παρ' όλα αυτά, μπορεί να υπάρχουν τέτοια σημεία. Ομως, το κύριο και το βασικό είναι να δούμε την πορεία εξέλιξης των πραγμάτων, που δεν προδιαγράφει κάτι θετικό όσον αφορά τις αλλαγές του Συντάγματος, αλλά αντίθετα θα δούμε οι τροποποιήσεις που θα φέρει το νέο Σύνταγμα να κινούνται σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ