Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Δημοσιονομικές συστάσεις με «ευελιξία»

Την αναμενόμενη ακύρωση των προστίμων σε βάρος των κρατών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας επικύρωσε χτες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά από σχετική εισήγηση της Κομισιόν.

Επί της ουσίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει στα δύο κράτη να προχωρήσουν σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, για να μειώσουν τα ελλείμματά των κρατικών προϋπολογισμών, αλλά τους δίνει παράλληλα παράταση ενός έτους, για να φτάσουν κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, «οι αποφάσεις αντικατοπτρίζουν μια έξυπνη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Δίνοντας περισσότερο χρόνο στην Ισπανία και την Πορτογαλία να επαναφέρουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα κάτω από το 3%». Σε αυτό το πλαίσιο, τα αντιλαϊκά μέτρα που θα αναλάβουν οι δύο κυβερνήσεις θα αξιολογηθούν από την Κομισιόν στους επόμενους μήνες. Η πορτογαλική κυβέρνηση καλείται να αποκαταστήσει τα «υπερβολικά ελλείμματα» μέχρι το τέλος του 2016 και η Ισπανία το αργότερο μέχρι το 2018.

Στο πλαίσιο της έκθεσης της Κομισιόν με τις «ειδικές συστάσεις ανά χώρα» που δημοσιοποιήθηκε το Μάη φέτος, ο Π. Μοσκοβισί είχε δηλώσει ότι «βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια συγκυρία επιβράδυνσης», ενώ σε πολιτικό επίπεδο οι «επερχόμενες εκλογές στην Ισπανία δεν δίνουν περιθώριο στην κυβέρνηση να αναλάβει δράση».

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω αντανακλούν τόσο τις αυξημένες αβεβαιότητες και τους «κινδύνους» γύρω από τους ρυθμούς ανάκαμψης στις οικονομίες της ΕΕ, όσο και την ενδοκαπιταλιστική διαπάλη με τους όποιους συμβιβασμούς σχετικά με την εφαρμογή του «κατάλληλου» μείγματος αντιλαϊκής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ