Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Εκκληση για κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα

NΑΓΚΑΣΑΚΙ.--

Διεθνή έκκληση για έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα έκανε χτες ο Τομιχίσα Τάουε, δήμαρχος της ιαπωνικής πόλης Ναγκασάκι, που σαν χτες, πριν από 71 χρόνια, βίωσε το πυρηνικό ολοκαύτωμα που προκάλεσαν οι ΗΠΑ, με αποτέλεσμα μια καταστροφή άνευ προηγουμένου και πάνω από 75.000 νεκρούς έως το τέλος του 1945.

Ο Τάουε καλώντας όλον τον κόσμο να έρθει στην πόλη του και στη Χιροσίμα για να μάθει, από πρώτο χέρι, «την πραγματικότητα των πυρηνικών βομβαρδισμών», κάλεσε την ιαπωνική κυβέρνηση να υλοποιήσει με νόμο τις λεγόμενες «τρεις αρχές περί μη παραγωγής, μη διατήρησης και μη χρήσης πυρηνικών όπλων». Απαίτησε την μη εγκατάσταση αμερικανικής αντιπυραυλικής ομπρέλας στο ιαπωνικό έδαφος και την έναρξη εκστρατείας για την κήρυξη των χωρών της Βορειοανατολικής Ασίας σε «Ζώνη Ελεύθερη Από Πυρηνικά Οπλα». Επέκρινε στη συνέχεια την «αντιφατική», όπως τη χαρακτήρισε, πολιτική της ιαπωνικής κυβέρνησης, από τη μία, να διατείνεται πως είναι κατά των πυρηνικών όπλων και, από την άλλη, να βασίζεται στην «πυρηνική αποτρεπτική δύναμη» των ΗΠΑ.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, στη γενικόλογη ομιλία του είπε ακριβώς όσα είπε σε ανάλογη εκδήλωση το περασμένο Σάββατο στη Χιροσίμα, που επίσης έζησε τον πυρηνικό όλεθρο πριν από 71 χρόνια. Ισχυρίστηκε πως θα κάνει «ό,τι μπορεί» για έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα, χωρίς βεβαίως να προχωρήσει στην ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων.

Στις εκδηλώσεις για το πυρηνικό ολοκαύτωμα στο Ναγκασάκι συμμετείχαν και εκπρόσωποι από τους περίπου 174.000 Ιάπωνες που ζουν έως σήμερα έχοντας επιβιώσει από το πυρηνικό ολοκαύτωμα, που είναι γνωστοί ως hibakusha, δηλαδή «άνθρωποι επηρεασμένοι από την έκρηξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ