Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ»
Αδειοδοτήσεις - εξπρές στη ρότα των αξιώσεων του εγχώριου κεφαλαίου

Σινιάλο σε επιχειρηματικούς ομίλους και επιχειρήσεις γύρω από τη διαμόρφωση του «κατάλληλου» επενδυτικού κλίματος επιχειρεί να στείλει η συγκυβέρνηση, μέσω του νομοσχεδίου με τίτλο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας», που εντάχθηκε χτες σε διαδικασία «δημόσιας διαβούλευσης», προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Σεπτέμβρη. Πρόκειται για τις νομοθετικές ρυθμίσεις «απλοποίησης» και σύντμησης, στο ελάχιστο δυνατό, των διαδικασιών για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, στη ρότα που έχουν υποδείξει ο ΣΕΒ και τα άλλα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, το εν λόγω νομοθέτημα εντάσσεται στις προαπαιτούμενες δράσεις που αφορούν στην ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του μνημονίου με τη συμπλήρωση της νομοθεσίας που έχει σχέση με την εφαρμογή των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ.

Το γενικό μέρος του νομοσχεδίου θέτει τις βασικές αρχές για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, ενώ στις ειδικές διατάξεις προβλέπονται οι ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων στους κλάδους της μεταποίησης τροφίμων και ποτών, στα καταστήματα «υγειονομικού ενδιαφέροντος», καθώς και στα τουριστικά καταλύματα.

Μάλιστα, πρόκειται για τους πρώτους τομείς, καθώς στη συνέχεια με νέα νομοθετήματα θα προχωρήσουν αντίστοιχες παρεμβάσεις σε τομείς όπως η εφοδιαστική αλυσίδα, οι εξορύξεις, το σύνολο της μεταποιητικής δραστηριότητας, τα «έξυπνα» επιχειρηματικά πάρκα, οι λοιπές τουριστικές δραστηριότητες (μαρίνες, γήπεδα γκολφ) κ.ά. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, στόχος είναι «η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η δημιουργία φιλικού κλίματος για τις επιχειρήσεις, το οποίο θα λειτουργήσει ως βασικός μοχλός για την ανάπτυξη», ενώ «εστιάζει στη δημιουργία υψηλής ασφάλειας δικαίου για τους δυνητικούς επενδυτές, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των άμεσων ξένων επενδύσεων», δηλαδή στην προσέλκυση σημαντικών ξένων επενδύσεων, στη γραμμή που έχει υποδείξει η πλευρά του ΣΕΒ.

Ειδικότερα, οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν:

-- Βιομηχανία μεταποίησης τροφίμων - ποτών. Καταργούνται οι περισσότερες από τις προαπαιτούμενες άδειες για την έναρξη της λειτουργίας τους και αντικαθίστανται με μια απλή «γνωστοποίηση» στον αρμόδιο κρατικό φορέα. Σε αυτό το πλαίσιο, ανάμεσα σε άλλα, καταργείται η υποχρέωση για βεβαίωση καταλληλότητας ή σύμφωνης γνώμης υγειονομικής καταλληλότητας για μεταποίηση τροφίμων «μη ζωικής προέλευσης», ενώ λιγότερα βήματα διεκπεραίωσης προβλέπονται και για την έγκριση των αδειών λειτουργίας τροφίμων ζωικής προέλευσης και βέβαια με πολύ λιγότερα δικαιολογητικά.

-- Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες, με μόνη προϋπόθεση τη βεβαίωση από την Υπηρεσία Δόμησης για τη δυνατότητα εγκατάστασης της επιχείρησης στη συγκεκριμένη τοποθεσία, θα προχωρούν στην έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης, χωρίς να απαιτούνται εκ των προτέρων η άδεια λειτουργίας και οι έλεγχοι.

-- Τουριστικά καταλύματα. Προβλέπονται παρεμβάσεις για την ταχύτερη έκδοση του «Ειδικού Σήματος Λειτουργίας», με αντίστοιχη μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Στη συνέχεια και αφού ολοκληρωθεί το σχετικό ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα, θα καταργηθεί και η υποχρέωση έκδοσης του «Ειδικού Σήματος». Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι προβλέπονται ευνοϊκότερες ρυθμίσεις αδειοδότησης για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, κομμωτήρια κ.ά.) που λειτουργούν εντός των τουριστικών εγκαταστάσεων, με μόνη υποχρέωση την κοινοποίηση μιας απλής «γνωστοποίησης» στην αρμόδια κρατική υπηρεσία.

-- Μείωση του οικονομικού «βάρους». Το ύψος του παραβόλου θα «πρέπει να ορίζεται στο ελάχιστο δυνατό» (...) ώστε να μην αποτρέπει την έναρξη της οικονομικής δραστηριότητας», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε διάταξη του νομοσχεδίου, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά την ελάφρυνση των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Παράλληλα, καθιερώνεται ένα ενιαίο παράβολο, με την κατάργηση όλων των παραβόλων που προβλέπονται στην υπάρχουσα νομοθεσία.

-- Ρυθμίσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Σε δύο χρόνια από την έναρξη εφαρμογής του νόμου (δηλαδή το 2018) με κανονιστικές αποφάσεις των δήμων και μετά από εισήγηση των Τοπικών Συμβουλίων Μνημονίων, προσδιορίζονται οι περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στις οποίες μπορούν να λειτουργούν επιχειρηματικές δραστηριότητες, «καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα», σύμφωνα με το νομοσχέδιο.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, αποτελούν «καίρια θεσμική παρέμβαση η οποία κινείται στον αντίποδα αποτυχημένων εγχειρημάτων που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι το προηγούμενο καθεστώς ήταν «ασαφές» και «περίπλοκο», καθώς «δημιουργούσε σύγχυση στον επενδυτή, απέτρεπε την επιχειρηματικότητα και έθετε βασικά εμπόδια στην επιχειρηματικότητα».

Είναι φανερό το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διεκδικεί από το εγχώριο κεφάλαιο το «αξίωμα» του ικανότερου διαχειριστή των υποθέσεών του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ