Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Επιχειρηματικές αποστολές για διεύρυνση των μπίζνες του κεφαλαίου

Πέντε επιχειρηματικές αποστολές, σε Καζακστάν, Στοκχόλμη, Τυνησία, Πολωνία και Ινδονησία, έχει προγραμματίσει στο προσεχές χρονικό διάστημα το υπουργείο Εξωτερικών στην πρεμούρα της κυβέρνησης να διευρύνει τα πεδία κερδοφορίας για ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους.

Συγκεκριμένα, όπως γίνεται γνωστό από το υπουργείο, με την ευκαιρία της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Καζακστάν θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματική αποστολή υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δ. Μάρδα, στην Αστάνα στις 26 - 27/9/2016, στους κλάδους των αγροδιατροφικών προϊόντων, της Ενέργειας, των κατασκευών, φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων, καλλυντικών, ειδών ατομικής υγιεινής και τουρισμού.

Ακολούθως, στο πλαίσιο ανάπτυξης των διμερών οικονομικών σχέσεων της χώρας μας με τη Σουηδία θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματική αποστολή υπό τον υφυπουργό στη Στοκχόλμη στις 3/10/2016 στους κλάδους των τροφίμων και ποτών, καλλυντικών, τουρισμού, real estate, τεχνολογίας αιχμής και καινοτομίας.

Επεται επιχειρηματική αποστολή στην Τύνιδα στις 2 - 3/11/2016 στους κλάδους του αγροτικού εξοπλισμού (αρδευτικά), τουρισμού, ιατρικών μηχανημάτων, δομικών υλικών, κατασκευών, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και φωτοβολταϊκών.

Λίγες μέρες μετά, προγραμματίζεται επιχειρηματική αποστολή στη Βαρσοβία, στις 8 - 10/11/2016 στους κλάδους των τροφίμων και ποτών, καλλυντικών, φαρμάκων, κατασκευών, δομικών υλικών, ΑΠΕ, τεχνολογιών περιβάλλοντος και λογισμικού.

Τέλος, θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματική αποστολή στην Τζακάρτα της Ινδονησίας στις 14 - 17/11/2016, στους κλάδους τροφίμων και ποτών, τουρισμού, καλλυντικών, φαρμάκων, ναυτιλίας, κατασκευών, δομικών υλικών, ΑΠΕ και αμυντικού υλικού.

Στο μεταξύ, μια ιδέα του «πάρτι» που στήνεται κατά καιρούς με κρατικά ή κοινοτικά κονδύλια και ΜΚΟ δίνουν πρόσφατες ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με έλεγχο χρηματοδοτήσεων ΜΚΟ από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) που υπάρχει στο οργανόγραμμά του, κατά την περίοδο 2000 - 2010.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, κατόπιν τέτοιων ενεργειών, την 1η Αυγούστου εισπράχθηκαν από τη Δ' ΔΟΥ Αθηνών δυο εγγυητικές επιστολές της Τράπεζας Αττικής, συνολικού ποσού 202.000 ευρώ που είχαν εκδοθεί το 2008 για δυο προγράμματα της ΜΚΟ «Ελληνικό Ινστιτούτο Επικοινωνίας Leadership», τα οποία ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Τα προγράμματα αυτά είχαν χρηματοδοτηθεί από την ΥΔΑΣ για την «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Αίγυπτο» και για την «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της Σερβίας (Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ΜΜΕ)».

Οπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, οι τέτοιες ενέργειες εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλει από το Γενάρη 2015 για την «ύπαρξη διαφάνειας όσον αφορά στις χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ από την ΥΔΑΣ με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κατά τη χρονική περίοδο 2000 - 2010». Προσθέτει ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν κινηθεί οι διαδικασίες καταλογισμού είτε απ' ευθείας από τον υπουργό Εξωτερικών, μέσω του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είτε από τις κατά τόπους ΔΟΥ στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων που διεξάγουν σε συνεργασία με την ΥΔΑΣ. Επισημαίνεται ότι δεκάδες προγράμματα ΜΚΟ της περιόδου αυτής έχουν παραπεμφθεί από την ΥΔΑΣ/ΥΠΕΞ στην Εισαγγελία Διαφθοράς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ