Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό με αφορμή τη διευθέτηση του χρέους

Copyright 2016 The Associated

Ανασύροντας την υπόθεση της διευθέτησης του χρέους της μεταπολεμικής Γερμανίας, που για ένα διάστημα πριν από την αναρρίχησή του στον κυβερνητικό θώκο αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας έκανε αργά το βράδυ της Δευτέρας μια παρέμβαση πολλαπλών στοχεύσεων.

Στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και με αφορμή τη συμπλήρωση 63 χρόνων απ' τη συμφωνία του Λονδίνου για τη ρύθμιση του χρέους της Γερμανίας, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση: «Σαν σήμερα, στις 8 Αυγούστου του 1953, ολοκληρώνεται η σχεδόν 6μηνη διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γερμανία και τους πιστωτές της, με την υπογραφή της "Συμφωνίας του Λονδίνου". Η καταχρεωμένη και κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γερμανία απολαμβάνει τη μέγιστη κίνηση αλληλεγγύης στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία με τη διαγραφή του 60% του χρέους της, αποπληρωμή σε 30 χρόνια και ρήτρα εμπορικού πλεονάσματος. Η Συμφωνία υλοποιείται και με την υπογραφή της Ελλάδας. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση αλλά και σήμερα ως κυβέρνηση θέτει επί τάπητος το ζήτημα του ελληνικού χρέους έχοντας πλέον κερδίσει σημαντικό έδαφος με συγκεκριμένα αποτελέσματα που αποτυπώνονται στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον, συνυπογράφοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα διασφαλίζει την ευημερία των λαών της».

Ο πρωθυπουργός ξανασερβίρει «ληγμένες» αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ και το περιεχόμενο της «αλληλεγγύης» ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη. Οι ανιστόρητες αναφορές του - καθώς η περίπτωση που επικαλείται συντελέστηκε σε ένα διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο - δεν μπορούν να κρύψουν ότι η όποια διευθέτηση του χρέους θα πληρωθεί διπλά και τρίδιπλα απ' το λαό, που όχι μόνο θα καλείται εσαεί να αποπληρώνει χρέη που δεν δημιούργησε αλλά, επιπλέον, θα υφίσταται τα μνημόνια που συνοδεύουν τέτοιου είδους διευθετήσεις.

Στην πραγματικότητα, επιχειρεί να στρατεύσει το λαό πίσω από στοχεύσεις που είναι του κεφαλαίου, καθώς η ρύθμιση του χρέους κρίνεται αναγκαία προκειμένου να στηριχθεί πιο αποφασιστικά η ανάκαμψη της κερδοφορίας του απ' την εξοικονόμηση που θα προκύψει.

Να σημειωθεί, πάντως, πως πολλοί είδαν πίσω απ' την ανάσυρση παλιών προπαγανδιστικών αιχμών την πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να καταφύγει σε εκλογές προκειμένου να διαφύγει ένα «καυτό» φθινόπωρο.

Και συνάντηση σοσιαλδημοκρατών υπουργών στην Αθήνα

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν. Ξυδάκης, σε συνέντευξή του στο «Euro2Day», δήλωσε πως θα φιλοξενήσει συνάντηση των ομολόγων του από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

«Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συνδεόμενοι ή προερχόμενοι από το ΕΣΚ (ESP) συναντώνται τακτικά στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και επεξεργάζονται θέσεις ευρωπαϊκής πολιτικής. Η ελληνική πλευρά συμμετέχει ως παρατηρητής, ενεργά από τη συνάντηση της 15ης Ιουλίου στη Ρώμη, όπου συμμετείχαμε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και εγώ. Εκεί αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να γίνει στην Αθήνα. Το αντικείμενο είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, φυσικά: Πώς θα ανταποκριθεί στις τρέχουσες προκλήσεις των πολλαπλών κρίσεων, οικονομικής και προσφυγικής, και στον κίνδυνο αποσυντονισμού μετά το Brexit», δηλώνει σχετικά.

Σε ό,τι αφορά τη Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου - Βαλκανικών χωρών - Μέσης Ανατολής, που προετοιμάζει το ΥΠΕΞ στη Ρόδο, ο Ν. Ξυδάκης αναφέρει ότι «η Διάσκεψη της Ρόδου φιλοδοξεί να συγκεντρώσει γύρω από το ίδιο τραπέζι όλους τους δρώντες στη Μεσόγειο, όχι μόνο Ευρωπαίους και όχι μόνο σοσιαλιστές, για να συζητήσουν τις γεωπολιτικές προκλήσεις, ζητήματα ασφαλείας και δυνατές προσεγγίσεις». Για το πού αποσκοπεί η έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσεται με αναφορά στην ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, αναφέρει ότι «η χώρα μας οφείλει να συζητά με όλους και να αρθρώνει μια πολυεδρική διπλωματία με μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική. Η γεωγραφία και η συγκυρία που μας ταλαιπώρησαν στο πρόσφατο παρελθόν θα μπορούσαν να στραφούν σε πλεονεκτήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ