Τρίτη 23 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα πολύνεκρη επίθεση

Πάνω από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στη διάρκεια ενός γάμου στην επαρχία Γκαζιαντέπ

Ασθενοφόρα φτάνουν στο σημείο της πολύνεκρης έκρηξης

DHA

Ασθενοφόρα φτάνουν στο σημείο της πολύνεκρης έκρηξης
ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε λουτρό αίματος μετατράπηκε ένας γάμος στη νοτιοανατολική τουρκική επαρχία Γκαζιαντέπ (πλειοψηφούν οι Κούρδοι), το περασμένο Σάββατο, μετά από βομβιστική επίθεση που κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 54 ανθρώπων. Από αυτούς πάνω από 20 ήταν μικρά παιδιά ενώ σχεδόν 70 άτομα ακόμα τραυματίστηκαν, καθώς ο λαός της χώρας συνεχίζει να πληρώνει πολύμορφα τις ενδοαστικές και ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που οξύνονται στην ευρύτερη «γειτονιά» του.

Ανάληψη ευθύνης δεν έγινε, ωστόσο ο Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για «ισχυρές ενδείξεις ότι η επίθεση έγινε από το ISIL (σ.σ. "Ισλαμικό Κράτος")» και υποστήριξε ότι δράστης ήταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας 12 - 14 ετών. Ο Τούρκος ηγέτης έσπευσε να επισημάνει ότι «δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ PKK, FETΟ (σ.σ. η οργάνωση του Φετ. Γκιουλέν που κατηγορείται για την πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος) και Ντάες (σ.σ. "Ισλαμικό Κράτος")», δίνοντας νέα τροφή στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που η αστική τάξη της χώρας του αξιοποιεί για να υπερασπιστεί ολόπλευρα τα στρατηγικά της συμφέροντα, σε όλα τα επίπεδα.

Τη νέα «τρομοκρατική επίθεση» έσπευσαν να καταδικάσουν διάφορες κυβερνήσεις και «εταίροι» της Τουρκίας, σε μια περίοδο που η «αντιτρομοκρατική αρένα» της Μέσης Ανατολής και γενικότερα αποτελεί πεδίο σφοδρών παζαριών και ανταγωνισμών.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι «παραμένουμε αλληλέγγυοι με τους Τούρκους συμμάχους μας σε αυτή τη δύσκολη ώρα».

Συλλυπητήρια τηλεφωνικώς για τα θύματα εξέφρασε στον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ενώ ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε πως «στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας η Γερμανία και η Τουρκία βρίσκονται η μία στο πλευρό της άλλης». Πάντως, να σημειωθεί ότι στις σχέσεις Βερολίνου - Αγκυρας πιθανώς προστεθούν νέα «σύννεφα», μετά από πληροφορίες που διέρρευσαν (π.χ. εφημερίδα «Ντι Βελτ») για ευρύ δίκτυο χιλιάδων πρακτόρων που οι τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ) συντηρούν στη Γερμανία, κάτι για το οποίο εκφράζονται ήδη έντονες αντιδράσεις.

Νέα διακομματική συνάντηση

Στο μεταξύ, χτες, ο Γιλντιρίμ είχε νέα συνάντηση με τους ηγέτες του σοσιαλδημοκρατικού CHP και του εθνικιστικού MHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου και Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αντίστοιχα, με τους οποίους συζητήθηκαν οι εξελίξεις αφενός στον τομέα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», αφετέρου σε Συρία - Ιράκ, αλλά και η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Από τη συνάντηση αποκλείστηκε πάλι το φιλοκουρδικό HDP, με το επιχείρημα ότι πρέπει να διαχωρίσει με σαφήνεια τη θέση του από το ΡΚΚ.

Την ίδια στιγμή, πρέπει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε μια ευρεία επιχείρηση «μεταφοράς» των εγκαταστάσεων στρατιωτικών βάσεων που βρίσκονταν μέσα ή κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα, στο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών που η κυβέρνηση προωθεί για την αναδιάρθρωση του στρατού, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιούλη.

Μεταξύ άλλων, αλλαγές αναμένονται και στη στρατηγικής σημασίας βάση στο Ιντσιρλίκ, που εκτιμάται ότι λειτούργησε ως έδρα των πραξικοπηματιών. Μάλιστα, ο Γιλντιρίμ φέρεται να έχει δηλώσει πως εξετάζεται μέχρι και το οριστικό κλείσιμο της βάσης στο Ιντσιρλίκ, περιοχή που επίσης βρίσκεται στο επίκεντρο σύνθετων παζαριών καθώς εκεί στεγάζεται και ΝΑΤΟική βάση, ενώ διαδραματίζει και κρίσιμο ρόλο στις επιχειρήσεις σε Συρία - Ιράκ.

Το έντονο παζάρι που δυναμώνει αποτύπωσε και η απάντηση Γιλντιρίμ, το Σάββατο, σε ερώτημα δημοσιογράφου για το αν η Ρωσία έχει ζητήσει να χρησιμοποιήσει το Ιντσιρλίκ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός διέψευσε ότι υποβλήθηκε τέτοιο αίτημα, επιχειρηματολογώντας: «Η Ρωσία δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσει (αυτή) τη βάση. Εχουν (ήδη) βάσεις στη Συρία», γεννώντας ερωτήματα για την αντίδραση της Αγκυρας σε ένα τέτοιο πιθανό ρωσικό αίτημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ