Τρίτη 23 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Μεγάλη κινητικότητα με στρατιωτικές ασκήσεις

Αναδεικνύουν και οξύνουν τις ενδοϊμπεριαλιστικές εντάσεις

ΠΕΚΙΝΟ - ΣΕΟΥΛ.--

ΗΠΑ και Νότια Κορέα ξεκίνησαν χτες την κοινή στρατιωτική άσκηση «Ulchi Freedom Guardian», με τη συμμετοχή μιας δύναμης που φτάνει τα 75.000 άτομα, από τα οποία οι 25.000 είναι Αμερικανοί.

Η άσκηση ολοκληρώνεται στις 2 Σεπτέμβρη και περιλαμβάνει την προσομοίωση σε υπολογιστή μιας εισβολής στη Νότια Κορέα. Αν και οι δυο χώρες υποστηρίζουν πως πρόκειται για «αμυντική άσκηση», είναι καθαρό πως αυτή επιδιώκει να στείλει μηνύματα με ευρύτερους αποδέκτες, σε μια περίοδο που η γύρω γειτονιά προκαλεί το ζωηρό ενδιαφέρον ισχυρών ιμπεριαλιστικών και μονοπωλιακών συμφερόντων και γι' αυτό τις κόντρες τους.

Από τη μεριά της, η ΛΔ Κορέας αντέδρασε χαρακτηρίζοντας και τις νέες ασκήσεις ως «προετοιμασία πολέμου», σημειώνοντας ότι η χώρα είναι «σε πλήρη ετοιμότητα» για να πραγματοποιήσει «σε αντίποινα προληπτικά πλήγματα εναντίον όλων των εχθρικών δυνάμεων που εμπλέκονται στην επίθεση».

Αντίδραση υπήρξε όμως και από την Κίνα, με το κρατικό πρακτορείο «Σινχουά» να επισημαίνει σε αναλυτικό του άρθρο ότι οι ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας «θα θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Βορειοανατολική Ασία, ειδικά αφού οι περιφερειακές εντάσεις έχουν οξυνθεί από τη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη ενός αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στη Νότια Κορέα (σ.σ. του THAAD)». Στο ίδιο του άρθρο, μάλιστα, το «Σινχουά» εφιστά την προσοχή από τη μεριά του σε κινήσεις όπως η ανάπτυξη τριών βομβαρδιστικών αεροπλάνων στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού (ανατολικά των Φιλιππίνων και νότια της Ιαπωνίας) που - σημειώνει η ίδια πηγή - «την περασμένη βδομάδα απογειώθηκαν από κοινού από την Γκουάμ για την πρώτη τους κοινή επιχείρηση σε Ασία - Ειρηνικό».

Την ίδια στιγμή, μετά τις ασκήσεις ευρείας κλίμακας που το Πυροβολικό της Νότιας Κορέας έκανε την περασμένη βδομάδα με πραγματικά πυρά, πολύ κοντά στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τα δύο κράτη, και η Πολεμική Αεροπορία της Νότιας Κορέας ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή 7ήμερη άσκηση, με «σενάριο» την αντιμετώπιση μιας πιθανής πυρηνικής επίθεσης από την Πιονγιάνγκ και τη συμμετοχή 60 αεροσκαφών αλλά και 530 ατόμων.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και κινήσεις της κινεζικής πλευράς, που σχεδιάζει πώς θα προστατέψει τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα. Για παράδειγμα, χτες, η κινεζική ακτοφυλακή ξεκίνησε ασκήσεις επίσης με πραγματικά πυρά που θα διαρκέσουν μέχρι αύριο, στον Κόλπο Τόνκιν, περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας που «βρέχει» την κινεζική επαρχία Χαϊνάν και το Βιετνάμ, δηλαδή μία από τις χώρες με τις οποίες η Κίνα έχει εδαφικές διαφορές στην περιοχή.

Επίσης, ενδεικτικό είναι ότι την περασμένη βδομάδα, η εφημερίδα του στρατού της Κίνας επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση «άσκησης θαλάσσιας αντιπαράθεσης» στη Θάλασσα της Ιαπωνίας (μεταξύ Κορεατικής Χερσονήσου και Ιαπωνίας), μια περιοχή στην οποία Πεκίνο και Τόκιο δεν έχουν σταματήσει να κοντράρονται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Νέα εποχή» στην τριμερή στρατιωτική συνεργασία (2023-10-24 00:00:00.0)
Κινεζικές υπερπτήσεις κοντά σε Ν. Κορέα και Ιαπωνία (2017-12-19 00:00:00.0)
Νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία θα πάει στο Πεκίνο (2017-05-12 00:00:00.0)
Νέες ενδείξεις κλιμάκωσης των ανταγωνισμών (2017-04-07 00:00:00.0)
Στην Ιαπωνία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ (2017-03-16 00:00:00.0)
Παρέμβαση της Κίνας για την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο (2017-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ