Τρίτη 23 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Απόφαση για ανάπτυξη νέας στρατιάς «κυανόκρανων» στο Νότιο Σουδάν

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Τα σχέδια για την ανάπτυξη 4.000 «κυανόκρανων» από χώρες της Ανατολικής Αφρικής, ως «περιφερειακής ειρηνευτικής δύναμης» στο Νότιο Σουδάν αποφάσισαν χτες να προωθήσουν σε συνάντηση στο Ναϊρόμπι της Κένυας οι υπουργοί Εξωτερικών χωρών της περιοχής και ο Αμερικανός ομόλογός τους, Τζον Κέρι, που πραγματοποιεί επισκέψεις έως τα μέσα της βδομάδας σε Κένυα, Νιγηρία και Σαουδική Αραβία επιδιώκοντας να προωθήσει τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων με πρόσχημα τις «διεθνείς» προσπάθειες για την «αντιμετώπιση» των τζιχαντιστών.

Η απόφαση για την ανάπτυξη της «περιφερειακής ειρηνευτικής» δύναμης στο Σουδάν υποτίθεται ότι πάρθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του Νότιου Σουδάν. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Νοτιοσουδανού Προέδρου, Σάλβα Κιίρ, εξέφρασε φόβους μήπως η ανάπτυξή της παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, «πετώντας το μπαλάκι» για την αποδοχή ή απόρριψή της στο νοτιοσουδανικό Κοινοβούλιο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, πάντως, υποστήριξε ότι «αδιαμφισβήτητα αυτή η δύναμη θα πρέπει να αναπτυχθεί», δίχως να την προσδιορίσει χρονικά. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν στο Νότιο Σουδάν 138.000.000 δολάρια ως «ανθρωπιστική βοήθεια».

Ο Τζ. Κέρι αναφέρθηκε στη Σομαλία, που ήταν το δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχόλησε τη σύνοδο των Αφρικανών ομολόγων του. Εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί στη χώρα «εξαιρετική πρόοδος» και ότι θα πρέπει να στηριχθούν οι «σομαλικοί θεσμοί» ώστε να πραγματοποιηθούν με επιτυχία οι πρώτες (μετά από περίπου 30 χρόνια...) βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Οι πρώτες μεταξύ 24 Σεπτέμβρη και 10 Οκτώβρη και οι προεδρικές στις 30 Οκτώβρη.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναμένεται σήμερα στη Νιγηρία, όπου θα ασκήσει πιέσεις για καταπολέμηση των Νιγηριανών τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ», και αύριο στη Σαουδική Αραβία με κεντρικό θέμα την «αντιμετώπιση» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία - Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ