Τρίτη 23 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ
Παζάρια και εναλλακτικές στις πλάτες χιλιάδων ανθρώπων

Νέα σχέδια μπροστά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της συνεργασίας ΕΕ - Τουρκία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και τις αντιδράσεις σε αυτή να αναζωπυρώνουν πολλά αντιλαϊκά παζάρια, αυξάνονται οι εναλλακτικές που τα αστικά και ιμπεριαλιστικά επιτελεία εξετάζουν όσον αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Σε αυτό το πλαίσιο, νέα δεδομένα και προβληματισμοί εμφανίζονται για την απρόσκοπτη εφαρμογή της Συμφωνίας στην οποία κατέληξαν τον περασμένο Μάρτη Αγκυρα - Βρυξέλλες για το Μεταναστευτικό.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε το Σαββατοκύριακο ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κάνοντας λόγο για «ειδικούς της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ)», που «θα ταξιδέψουν στην Τουρκία, προκειμένου να διεξάγουν τεχνικές συνομιλίες αναφορικά με την υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και την απελευθέρωση της βίζας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σύντομα θα επισκεφτεί κι εκείνος την Τουρκία, κρίνοντας σκόπιμο να σημειώσει ότι «κάνουμε τα πάντα για να λειτουργήσει η συνολική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας όπως έχει σχεδιαστεί...».

Η Γερμανία

Πάντως, δυνάμεις όπως η Γερμανία ήδη μελετούν τις κινήσεις τους και μπροστά στο ενδεχόμενο μέχρι και «κατάρρευσης» της συμφωνίας με την Τουρκία. Θυμίζουμε ότι το Προσφυγικό βρέθηκε όχι μόνο στο «τραπέζι» της χτεσινής συνάντησης Μέρκελ - Ρέντσι - Ολάντ στο ιταλικό νησί Βεντοτένε, αλλά θα απασχολήσει και τις συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες μέρες η Μέρκελ με τους ηγέτες Εσθονίας, Τσεχίας, Πολωνίας, Σλοβακίας και Ουγγαρίας, χωρών που έχουν επικρίνει σημαντικά τους χειρισμούς του Βερολίνου στο Προσφυγικό.

Επιπλέον, γερμανικά δημοσιεύματα (π.χ. «Σπίγκελ») εμφανίζουν την κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ να εξετάζει ήδη «σχέδια Β'» για την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που δεν αποκλείεται να αυξηθούν σημαντικά το επόμενο διάστημα, με δεδομένες και πιθανές εξελίξεις στα πεδία των μαχών στη Συρία αλλά και τη «διαπραγματευτική τακτική» που θα επιλέξει η Αγκυρα. Μεταξύ άλλων, το Βερολίνο φέρεται να μελετά σχέδιο για συγκέντρωση προσφύγων σε χώρους κοντά στα εξωτερικά σύνορα (π.χ. Ελλάδα), για «αξιόπιστη φύλαξη» των ελληνοτουρκικών συνόρων μέσω Frontex και διασφάλιση συνεργασίας της Ελλάδας «ακόμη και με οικονομική πίεση». Στα φερόμενα σχέδια υπογραμμίζεται ότι «για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της επαναπροώθησης, τρίτες χώρες έχουν μια ενισχυμένη σημασία» και πως «η προθυμία και η δυνατότητά τους για συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί οικονομικά».

Πάντως, χτες, από την Ιταλία, η Μέρκελ δήλωσε πως η Γερμανία «θέλει περισσότερη συνεργασία στο Μεταναστευτικό», αλλά και πως «η συνεργασία με την Τουρκία για το Μεταναστευτικό είναι σωστή, διαφορετικά δεν μπορούμε να κερδίσουμε την αναμέτρηση με τους διακινητές». Από τη μεριά του, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει «να προστατέψει τον εαυτό της, αλλά και να καλωσορίσει όσους δραπετεύουν από τον πόλεμο και την απελπισία».

Τέλος, να σημειωθεί ότι το Βερολίνο επιβεβαίωσε πως έχει ενισχύσει με προσωπικό τα σύνορα με την Ελβετία, με στόχο να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στο ενδεχόμενο αύξησης των προσφυγικών ροών.

  • Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Αυστρία, αντιδρώντας στις πρόσφατες επικρίσεις της Βιέννης. Θυμίζουμε ότι ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, Σεμπάστιαν Κουρτς, υποστήριξε πρόσφατα ότι «τώρα απειλείται με κατάρρευση ο χάρτινος πύργος της εσφαλμένης προσφυγικής πολιτικής στην Ευρώπη» και επέκρινε την ΕΕ επειδή μεταβίβασε αυτή την αποστολή στην Τουρκία, έχει δώσει οικονομικές επιχορηγήσεις στην Αγκυρα και της έχει υποσχεθεί απελευθέρωση της βίζας και άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, χωρίς να πληρούνται τα κριτήρια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ