Τρίτη 25 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΟΛ
Περνά τα γερμανικά σύνορα

Χαρακτηριστική χειρονομία του Β. Σόιμπλε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου

Associated Press

Χαρακτηριστική χειρονομία του Β. Σόιμπλε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Οι «παραφυάδες» του σκανδάλου των «μαύρων λογαριασμών» της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, της CDU, τελειωμό δεν έχουν και όχι μόνο αυτό, αλλά οι άκρες τους φτάνουν και εκτός συνόρων, μέχρι τη Γαλλία. Τώρα πια άφωνοι έχουν μείνει Γάλλοι και Γερμανοί...

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα και μάλιστα το Σαββατοκύριακο. Ο Γάλλος Πρόεδρος, από το 1981 έως το 1994, Φρανσουά Μιτεράν, ήταν γνωστό ότι είχε πολύ φιλικές σχέσεις με τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, αλλά ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι η «φιλία» είχε τέτοια ένταση και τέτοιο βάθος που βοήθησε το 1992 τον Κολ, χρηματοδοτώντας τη CDU, μέσω της γαλλικής εταιρίας «Ελφ-Ακιτέν» (Elf Aquitaine).

Το γερμανικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD μετέδωσε πως ένας συνεργάτης του εκλιπόντος Μιτεράν δήλωσε πως η γαλλική πετρελαϊκή εταιρία «Elf Aquitaine», η οποία ελεγχόταν τότε από το κράτος, διοχέτευσε περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια στη CDU για να βοηθήσει την εκστρατεία του Κολ για επανεκλογή, το 1994, σε μια περίοδο που η Γαλλία ήθελε να εξασφαλίσει τη συνέχιση της γερμανικής υποστήριξης στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενωση.

Για το ανατολικογερμανικό διυλιστήριο

Το γερμανικό Κοινοβούλιο έχει ξεκινήσει ειδική έρευνα μετά την παραδοχή του Κολ ότι είχε δεχτεί μυστικά και συνεπώς παράνομα, περίπου ένα εκατομμύριο μάρκα σε δωρεές από το 1993 ως το 1998, οπότε παραμερίστηκε από την εξουσία, αφού έχασε στις εκλογές από το σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο Νόιμαν δήλωσε ότι η επιτροπή, η οποία έχει ήδη αρχίσει να ερευνά αν η «Elf» πλήρωσε για να επηρεάσει την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να της πουλήσει, το 1992, το ανατολικογερμανικό διυλιστήριο «Λόινα», ελπίζει να συνεργαστεί με Γάλλους αξιωματούχους, οι οποίοι ερευνούν επίσης την υπόθεση.

Πάντως ο Κολ παραμένει πιστός στην τακτική του, όπως και ο εκπρόσωπός του, που αρνήθηκε κατηγορηματικά την πληροφορία που μετέδωσε το ARD. από την άλλη πλευρά των συνόρων, εκπρόσωπος της γαλλικής Εισαγγελίας στο Παρίσι δήλωσε χθες ότι κατά την έρευνα για διαφθορά στην «Elf» δεν έχει μέχρι στιγμής διαπιστωθεί κάποια σχέση της εταιρίας με παράνομη χρηματοδότηση της γερμανικής CDU. Ωστόσο, Γάλλοι αξιωματούχοι διενεργούν μια ευρύτατη έρευνα για διαφθορά στις δραστηριότητες της Elf όταν αυτή ήταν υπό κρατική ιδιοκτησία, έρευνες που φτάνουν ως τις προμήθειες που καταβλήθηκαν κατά την πώληση στην «Elf» του γερμανικού διυλιστηρίου «Λόινα», το 1992. Το 1997 ανακάλυψαν ότι η γαλλική εταιρία είχε πληρώσει 256 εκατομμύρια φράγκα στο μεσάζοντα Αντρέ Γκελφί, ως προμήθεια για τη συμφωνία. Ο Γκελφί, ο οποίος ανακρίνεται, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι τόσο ο Κολ όσο και ο Μιτεράν γνώριζαν για τις πληρωμές αυτές. Διαφορετική εκδοχή από το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, ο οποίος ήταν επικεφαλής του γραφείου του Μιτεράν από το 1991 ως το 1995, και ο οποίος δήλωσε χθες ότι δε γνώριζε τίποτε περί χρηματοδότησης της CDU.

Εκατομμύρια μάρκα αγνώστου προελεύσεως

Αλλο ένα ζήτημα που «έκαιγε» όσον αφορά το σκάνδαλο των «χρηματοδοτήσεων» είναι το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, που ερευνούσαν τα οικονομικά της CDU. Ο ταμίας της CDU, Ματίας Βίσμαν, είπε πως οι συντάκτες της έκθεσης της ιδιωτικής εταιρίας ορκωτών λογιστών «Ernst Young» ανακάλυψαν 2.174.000 εκατομμύρια μάρκα από ανεξήγητες πηγές, την περίοδο 1993-1998. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί με όσα έχει παραδεχτεί ο Χέλμουτ Κολ, αλλά διευκρίνισε πως ακόμα δέκα εκατομμύρια μάρκα εμφανίστηκαν μυστηριωδώς στα βιβλία της CDU από το 1989 έως το 1992. Πάντως κανένα από τα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνει τα περίπου 14 εκατομμύρια μάρκα που ανακαλύφθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα στα γραφεία του κόμματος στην Εσση.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο πρόεδρος του κόμματος Βόφγκανγκ Σόιμπλε εξετάζει τώρα την πιθανότητα να κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον του Χορστ Βέιροτ, ενός λογιστή που έπαιξε σημαντικό ρόλο στα οικονομικά θέματα της CDU, επί προεδρίας Χέλμουτ Κολ. Ο Σόιμπλε επισήμανε πως το συντηρητικό κόμμα περνά «μια δοκιμασία της ίδιας του της ύπαρξης», αλλά αποφάσισε να μη ζητήσει αποζημίωση από τον ίδιο τον Κολ, αν και οι πράξεις του έκαναν το κόμμα να αντιμετωπίζει βαριά πρόστιμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ