Τρίτη 25 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Πιέζει για Καγκελαρία η ακροδεξιά
ΒΙΕΝΝΗ

«Ετοιμος για Καγκελαρία» δηλώνει σε όλους τους δυνατούς τόνους ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, Γκέοργκ Χάιντερ, ενώ μαίνεται η πολιτική κρίση στη χώρα με τον kαγκελάριο Βίκτορ Κλίμα και τους Σοσιαλδημοκράτες να προσπαθούν εναγωνίως να σχηματίσουν κυβέρνηση, περίπου 3 μήνες μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι κάτι παραπάνω από πιθανή, όπως εκτιμά σε συνέντευξή του στον αυστριακό Τύπο ο Γκέοργκ Χάιντερ, ο οποίος, ανατρέποντας παλαιότερες δηλώσεις του, δηλώνει έτοιμος να αναλάβει την Καγκελαρία της χώρας. Ο ηγέτης της ακροδεξιάς εκτιμά ότι σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το Κόμμα του θα αναδειχτεί πρώτο συγκεντρώνοντας την πλειοψηφία της λαϊκής προτίμησης. Παράλληλα, «πετάει το γάντι» στο κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, που επί 13 χρόνια συνεργάστηκε σε κυβερνητικό επίπεδο με τους Σοσιαλδημοκράτες, προσκαλώντας το σε διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας.

Ανάλογη στάση τήρησε και ο πρόεδρος του Κόμματος της Ελευθερίας, Πέτερ Βέστενχαλτερ, ο οποίος κατηγόρησε τον Αυστριακό Πρόεδρο, Τόμας Κλέστιλ, για αντιδημοκρατική συμπεριφορά και αποκλεισμό, επειδή αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην ακροδεξιά, αν και αναδείχτηκε δεύτερη στις εκλογές του Οκτώβρη, και επιμένει να δίνει παράταση χρόνου στο Σοσιαλδημοκράτη Βίκτορ Κλίμα, ο οποίος, όπως φαίνεται, δε θα καταλήξει παρά σε σχηματισμό μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Επισήμως, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ακροδεξιά.

Εντούτοις, όσο παρατείνεται η κυβερνητική κρίση πληθαίνουν οι φωνές, στους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος, που τάσσονται υπέρ της συνεργασίας με το Κόμμα της Ελευθερίας. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν οι δηλώσεις του Φραντς Φίσλερ, του Αυστριακού Επιτρόπου Γεωργίας, ο οποίος, αν και παραδέχεται ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας με την ακροδεξιά θα προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, τονίζει ότι δεν είναι παρά η μοναδική δημοκρατική λύση, αφού θα εκπροσωπεί την πλειοψηφία της Βουλής, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη 104 από τις 183 έδρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ