Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Με επιτυχία το Φεστιβάλ στα Χανιά

Κεντρικός ομιλητής στο Φεστιβάλ ήταν ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με πλήθος νέων να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ΚΝΕ και πλούσιο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 9 - 10 Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στα Χανιά, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών.

Το πρόγραμμα την πρώτη μέρα στην κεντρική σκηνή άνοιξε με παραδοσιακούς κρητικούς χορούς με τους πολιτιστικούς - χορευτικούς συλλόγους «Πελασγοί» και «Λαογραφικός Σύλλογος». Παράλληλα, στον Παιδότοπο οι μικροί επισκέπτες του φεστιβάλ κατασκεύασαν μάσκες με ανακυκλώσιμα υλικά και ακολούθησε διαδραστικό ρώσικο παραμύθι με την Ρούλα Τασοπούλου από την ομάδα «Πυγολαμπίδα».

Ακολούθησε αφιέρωμα από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ με θέμα «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους», με τη συμμετοχή των Ψαλλιδάκη Τάσο, Ντοκάκη Βιργινία, Τσούρτο Δημήτρη και Βασιάδη Χρύσα.

Στην νεανική σκηνή υπήρξε εκδήλωση με θέμα «Επιχειρηματικότητα - καινοτομία - καριερισμός, μύθοι και πραγματικότητα» αποδομώντας τις αυταπάτες που έχουν εισβάλει στα ΑΕΙ, ενώ τη σκυτάλη πήραν οι μαθητές με την παρουσίαση βίντεο με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα».

Ακολούθησε πολιτική ομιλία με τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο Γ. Μαρίνος σημείωσε το παράδειγμα του τουρισμού, στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα. «Εκατομμύρια τουρίστες, αριθμοί ρεκόρ, μεγάλος τζίρος, πολλά κέρδη που καρπώνονται οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου ενώ οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό - Επισιτισμό φτύνουν αίμα, δουλεύουν στις πιο άθλιες εργασιακές συνθήκες με χαμηλούς μισθούς». Ο Γ. Μαρίνος αναφέρθηκε επίσης στις διεθνείς εξελίξεις, καλώντας το λαό να είναι σε επαγρύπνηση μιας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι μπλεγμένη στα ιμπεριαλιστικά σχέδια μέχρι το λαιμό, διαθέτει τις στρατιωτικές βάσεις στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ετοιμάζεται για νέα ΝΑΤΟική βάση στην Κάρπαθο, χαιρετίζει την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Εκτενής αναφορά έγινε και στο μεταναστευτικό πρόβλημα και στο ζήτημα εγκατάστασης μεταναστών στην Κρήτη, όπου, ανάμεσα σε άλλα, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι «το ΚΚΕ με την πρότασή του δίνει διέξοδο και στρέφεται ενάντια στις αιτίες του προβλήματος, καταδικάζει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αναδεικνύει τον επικίνδυνο χαρακτήρα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που εμποδίζουν τους πρόσφυγες να πάνε στον προορισμό τους, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και παραμένουν σε ομηρία στην Ελλάδα με τραγικές συνθήκες διαβίωσης», ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη να δυναμώσει η διεθνιστική αλληλεγγύη στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων στους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Από το μουσικό - θεατρικό αφιέρωμα για τα «70 χρόνια ΔΣΕ - Η δράση του στην Κρήτη»
Από το μουσικό - θεατρικό αφιέρωμα για τα «70 χρόνια ΔΣΕ - Η δράση του στην Κρήτη»
Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας έκλεισαν στην νεανική σκηνή με ροκ συναυλία με το συγκρότημα «InOblivion» και στην κεντρική σκηνή με κρητικό γλέντι με τους Ψαρογιώργη, Γιάννη Παπατζανή και Πολυχρονάκη Γιάννη.

Τη σκυτάλη τη δεύτερη μέρα πήρε ο Λευτέρης Τσαγκαράκης και το συγκρότημά του, ανοίγοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Παράλληλα, στον Παιδότοπο λειτούργησε εργαστήρι κατασκευών και ζωγραφικής για τα παιδιά, ενώ για τους γονείς πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με θέμα την «κρίση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια» που ανέδειξε την ανάγκη της συλλογικής πάλης απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια λόγω της καπιταλιστικής κρίσης. Για τα μεγαλύτερα παιδιά πραγματοποιήθηκε κυνήγι θησαυρού στο χώρο του Φεστιβάλ σχετικά με τον ΔΣΕ. Το πρόγραμμα στον παιδότοπο συνεχίστηκε με κουκλοθέατρο από την ομάδα «Κου - Κλο».

Ακολούθησε μεγάλο αφιέρωμα από τη θεατρική ομάδα και το μουσικό συγκρότημα της ΚΝΕ για τα «70 χρόνια ΔΣΕ - Η δράση του στην Κρήτη».

Στη νεανική σκηνή υπήρξε εκδήλωση των σπουδαστών του ΤΕΙ με θέμα «Χουλιγκανισμός και οπαδισμός: ανάγκη των φιλάθλων ή των επιχειρηματιών», όπου, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν στοιχεία που δείχνουν ποιοι πραγματικά κρύβονται πίσω από το φαινόμενο του χουλιγκανισμού και ποιους συμφέρει η νεολαία να είναι μπλεγμένη στα γρανάζια του.

Από το Φεστιβάλ στη Σάμο
Από το Φεστιβάλ στη Σάμο
Το Φεστιβάλ συνεχίστηκε με συναυλία hip-hop στη νεανική σκηνή από τους «Demonfox» και τον «Απύθμενο» και τη συμμετοχή του breakdancer «BBOYSobd».

Στην κεντρική σκηνή ακολούθησε συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα «Hide 'n' Seek» και οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» έκλεισαν στα Χανιά με συναυλία των «Sbaraquack» που με τους ρυθμούς τους και την πρωτοτυπία τους ξεσήκωσαν τη νεολαία.

Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτουργούσε επίσης έκθεση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στη Σάμο

Με συμμετοχή κόσμου όλων των ηλικιών και κάτω από ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση και ενθουσιασμό έγιναν το Σάββατο οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ στο Καρλόβασι της Σάμου. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Παναγιώτης Μεντρέκας, από την Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ. Σημαντική ήταν η παρουσίαση της έρευνας για πέντε μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου με στοιχεία που πρώτη φορά παρουσιάστηκαν και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων, καθώς επρόκειτο για την ιστορία των δικών τους ανθρώπων, του τόπου τους. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ έγινε, επίσης, συζήτηση με τίτλο «Μετά το πτυχίο τι;» με εισηγητή τον Νίκο Παπαλεξίου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ακολούθησε μεγάλη συναυλία από τους μουσικούς Μάριο Βαλωμένο (τραγούδι), Νίκο Καρβούνη (ενορχήστρωση - κιθάρα), Χρυσούλα Κρητικού (τραγούδι), Δημήτρη Παυλή (μαντολίνο), Χρήστο Πιερίδη (πιάνο, τραγούδι), Μάνο Τσιμιτάκη (κιθάρα, τραγούδι), Χριστίνα Χαρτζανιώτη (τραγούδι, κρουστά).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ