Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Δίκαιη αγανάκτηση για την πολιτική που αφήνει χωριά και καλλιέργειες στο έλεος του καιρού

Οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» στις παραπήνειες περιοχές, οι οποίες μετατράπηκαν σε λίμνες μετά τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσαν στην αγροτική παραγωγή του θεσσαλικού κάμπου οι τελευταίες έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις. Από τα νερά της βροχής πλημμύρισαν ο Πηνειός ποταμός και οι παραπόταμοί του και πνίγηκαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών με καλαμπόκι, βαμβάκι, τεύτλα, τριφύλλια, καπνά, αμπέλια, κηπευτικά κ.ά.

Ταυτόχρονα, υπήρξαν τεράστιες ζημιές σε δεκάδες σπίτια δύο χωριών των Τρικάλων, της Φωτάδας και του Βαλομανδρίου, ενώ και άλλα παραπήνεια χωριά των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας κινδύνεψαν, άμεσα, να πλημμυρίσουν.

Καταστροφές έγιναν, επίσης, σε ποιμνιοστάσια, όπου πνίγηκαν πολλά ζώα, σε μελίσσια, σε αρδευτικές και σε άλλες αγροτικές υποδομές, καθώς και στο αγροτικό οδικό δίκτυο. Εκτός από τις παραπήνειες περιοχές των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας, από τις βροχοπτώσεις, τις ανεμοθύελλες και το χαλάζι ζημιές έγιναν και σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών στο Νομό Λάρισας, ιδιαίτερα στις επαρχίες Ελασσόνας, Τυρνάβου και Φαρσάλων, καθώς και σε χωρά του Δήμου Κιλελέρ.

Οι βροχοπτώσεις ήταν, πράγματι, σφοδρές και το νερό που έπεσε πάρα πολύ. Ωστόσο, το εύρος και το μέγεθος των καταστροφών δεν μπορεί ν' αποδοθούν μόνο σ' αυτό. Οπως οι ίδιοι οι πληγέντες καταγγέλλουν, η αιτία βρίσκεται στην έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών έργων (π.χ. μη καθαρισμός ποταμιών, ρεμάτων και καναλιών).

Μάλιστα, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι και τούτη τη φορά, όπως πολλές ακόμα στο παρελθόν, επλήγησαν ιδιαίτερα οι περιοχές κοντά στον Πηνειό ποταμό και στους παραποτάμους του, οι οποίες, κάθε φορά που βρέχει λίγο παραπάνω, πλημμυρίζουν προκαλώντας μεγάλες ζημιές.

Αναδεικνύονται, έτσι, οι τεράστιες ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και της Τοπικής Διοίκησης για τις μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία.

Οι πληγέντες αγρότες, αλλά και άλλοι κάτοικοι των χωριών που έπαθαν ζημιές είναι οργισμένοι με την πολιτική που τους αφήνει αβοήθητους, στο έλεος του καιρού. Απαιτούν από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα βοήθειας για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές, καθώς και την κατασκευή των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ώστε να μην ξαναβρεθούν στην ίδια κατάσταση στο μέλλον.

Ο «Ριζοσπάστης», μαζί με κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Τρικάλων του ΚΚΕ, που αποτελούνταν από τους Αλέκο Νταούλα και Αποστόλη Ζάχο, έκανε οδοιπορικό σε χωριά των Τρικάλων κατά μήκος του Πηνειού ποταμού για να καταγράψει αυτή τη δίκαιη οργή και τα αιτήματα των πληγέντων από τις πλημμύρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα πλημμύρα για χιλιάδες στρέμματα γης με μια κανονική βροχή! (2024-03-05 00:00:00.0)
Επείγει η λήψη μέτρων ανακούφισης του πληθυσμού (2015-02-21 00:00:00.0)
Απαιτούνται αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πλημμύρες (2013-01-04 00:00:00.0)
Σε απόγνωση οι πλημμυροπαθείς (2010-02-20 00:00:00.0)
Χτυπήθηκαν οι καλλιέργειες και στους άλλους νομούς (2004-07-11 00:00:00.0)
«Πλημμύρισαν» από οργή οι πλημμυρόπληκτοι (2002-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ