Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Σε απόγνωση οι πλημμυροπαθείς

Σε απόγνωση βρίσκονται οι πληγέντες αγρότες των οποίων πλημμύρισαν τα χωράφια από την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού και των παραποτάμων του, στους Δήμους Φαρκαδόνας και Οιχαλίας, στο νομό Τρικάλων. Επισημαίνουν ότι προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε περίπου 20.000 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων με σιτηρά και τριφύλλι, αλλά και ακαλλιέργητων, που είχαν ήδη λιπανθεί και χαρακτηρίζουν άδικες τις πρώτες εκτιμήσεις κλιμακίου του ΕΛΓΑ, οι οποίες αναφέρουν ότι ζημιές προκλήθηκαν μόνο σε 10.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων.

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις πλημμύρες στου δύο δήμους η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ επισημαίνει ότι «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι η περιοχή είναι ανοχύρωτη μπροστά στα όποια καιρικά φαινόμενα και η αντιπλημμυρική προστασία, είναι ανεπαρκής, για να προστατέψει σήμερα τις περιουσίες των αγροτών του νομού».

Καταγγέλλει ότι «την κύρια ευθύνη γι' αυτήν την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση, δεν έχουν τα καιρικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πολιτική μείωσης των δημοσίων επενδύσεων για έργα και υποδομές στον αγροτικό τομέα». Και σημειώνει πως «η ΕΕ με την πολιτική της επιδιώκει τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και την καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς, γι' αυτό και έργα όπως αρδευτικά, φράγματα, αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά κλπ., κρίνονται μη απαραίτητα».

Προσθέτει, δε, ότι «σοβαρές όμως ευθύνες έχουν και οι Νομαρχιακές και δημοτικές αρχές του νομού μας, που σαν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όχι μόνο δε συγκρούονται με αυτήν την αντιαγροτική πολιτική, αλλά τη στηρίζουν και την υλοποιούν. Αντί να αναδείξουν την ανεπάρκεια της αντιπλημμυρικής προστασίας του νομού μας και το ανύπαρκτο αποστραγγιστικό σύστημα, που χρόνια διεκδικεί το αγροτικό κίνημα, σπεύδουν κάθε φορά και επικαλούνται το "ακραίο" των καιρικών φαινομένων, για να δικαιολογήσουν την εγκληματική πολιτική τους».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της, η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα, να συγκρουστούν με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να απαιτήσουν άλλη πολιτική. Να διεκδικήσουν, μαζί με την άμεση καταγραφή και πλήρη αποζημίωση όλων των ζημιών και:

  • Να κηρυχτεί η περιοχή πλημμυρόπληκτη, ώστε να ισχύει ειδικό καθεστώς στο θέμα των αποζημιώσεων και να αποζημιώνονται έγκαιρα οι πληγέντες παραγωγοί για όλη την καλλιεργητική περίοδο και για οποιοδήποτε ποσοστό ζημιάς, από 0% έως 100%.
  • Το σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, τη λειψυδρία, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», στην οποία επισημαίνει ότι «για μια ακόμα φορά οι αγρότες πληρώνουν την αδιαφορία της πολιτείας, των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και των τοπικών αρχόντων τους». Και απαιτεί την άμεση καταγραφή των ζημιών και πλήρη αποζημίωση, το σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των αναγκαίων έργων που θα προλαμβάνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες και τη λειψυδρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ