Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ
«Οργανώστε τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που σας πνίγει»

Στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές περιόδευσε κλιμάκιο του Κόμματος

Η Σ. Καλαντίδου μιλά σε αγρότες του Πυθίου
Η Σ. Καλαντίδου μιλά σε αγρότες του Πυθίου
Να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι στην πολιτική που τους πνίγει και τους ξεκληρίζει και να διεκδικήσουν την καταβολή των αποζημιώσεων για το σύνολο των ζημιών, αλλά και το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας μέσα από τη δημιουργία δημόσιου φορέα για την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας και του νομού. Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε στο λαό του Εβρου, η Σοφία Καλαντίδου, βουλευτής του ΚΚΕ, που χτες περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές του Εβρου, συνοδευόμενη από τον Δημήτρη Κρεωνά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και στελέχη της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ. Προέτρεψε τους αγρότες να εγκαταλείψουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική στην αγροτική οικονομία, σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας και προς όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οι κάτοικοι του Εβρου μετρούν τις πληγές τους. Μεγάλες ζημιές έχουν γίνει σε σπίτια, αγροτικές καλλιέργειες, στο οδικό δίκτυο του νομού, σε αποστραγγιστικά έργα, αντλιοστάσια, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αλλά και στα αναχώματα. Εκτιμάται ότι έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 250.000 στρέμματα, ενώ οι συνολικές ζημιές που έχουν προκληθεί υπολογίζονται από τους τοπικούς φορείς σε περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε τα Λάβαρα, το Πύθιο και τη Βύσσα, συναντήθηκε με εκπροσώπους των δήμων, των Αγροτικών Συλλόγων και κατοίκους της περιοχής.

Παντού εκφράστηκε οργή και αγανάκτηση. Κανένας πια δεν πιστεύει το παραμύθι περί ακραίων καιρικών φαινομένων. Γνωρίζουν ότι δεν τους πνίγει το ποτάμι, αλλά η πολιτική που χρόνια ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας τις επιλογές της ΕΕ για μαζικό ξεκλήρισμα των μικρών αγροτών. Γι' αυτό άλλωστε δεν προκρίνονται και δε χρηματοδοτούνται έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που θα είχαν και εγγειοβελτιωτικό χαρακτήρα. Αναγνωρίζουν ότι για την οριστική επίλυση του προβλήματος απαιτείται η διακρατική συνεργασία Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τουρκίας. Εκτιμούν όμως ότι στο όνομα αυτής της ανάγκης, οι κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αναζητούν άλλοθι ώστε να μη γίνουν ούτε έργα που θα μπορούσαν αυτοτελώς να προστατέψουν τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η Περιφέρεια και η Νομαρχία προτιμούν να δαπανούν κάθε φορά εκατομμύρια ευρώ για έργα αποκατάστασης - μπαλώματα που την επόμενη φορά τα παίρνει πάλι αμπάριζα το νερό, παρά να κάνουν ακόμη και έργα μικρής κλίμακας που όμως θα είναι μόνιμα. Στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό, απαντούν ξεκάθαρα. Γιατί έτσι συντηρείται το πάρτι των εργολάβων.

Οργή και αγανάκτηση

Στο Πύθιο οι αγρότες είναι οργισμένοι. «Την τελευταία στιγμή διαπίστωσαν ότι οι τρεις πόρτες αποστράγγισης που χρησιμοποιούνται για την οργανωμένη εκτόνωση του Εβρου με ήπια κατάκλιση, δε λειτουργούν, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να σπάσουν και πάλι το ανάχωμα, να προκληθούν μεγάλες ζημιές στα χωράφια και στα αναχώματα και να χρειάζονται τώρα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την αποκατάστασή τους. Εξοδα που θα μπορούσαμε να τα αποφύγουμε. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2007», είπε ο Α. Πολυσάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Πρόσθεσε πως μπορούν να γίνουν έργα μικρής κλίμακας με χαμηλό κόστος που θα σώσουν τον κάμπο από τις καταστροφικές πλημμύρες. Ομως δεν επιλέγονται. Τώρα τα χωράφια, οι δρόμοι, τα γήπεδα του χωριού μετατράπηκαν σε απέραντη λίμνη.

Ακόμη και όταν υποχωρήσουν τα νερά, κατά το Μάη, οι αγρότες είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια. Και όσοι μπορέσουν να τα σπείρουν, αναμένουν μικρές αποδόσεις, που σε κάθε περίπτωση θα πουληθούν στις γνωστές εξευτελιστικές τιμές, όπως π.χ. τα στάρια που τους τα παίρνουν οι έμποροι με 10 λεπτά το κιλό. Αλλά και οι αποζημιώσεις για τις κατεστραμμένες καλλιέργειες είναι εξευτελιστικές και δίνονται με καθυστέρηση, τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τις εκτιμήσεις, που έτσι κι αλλιώς θα γίνουν αφού υποχωρήσουν τα νερά. Π.χ. το 2007 αποζημιώθηκαν με 18-20 ευρώ το στρέμμα για τα σιτάρια, ενώ το κόστος παραγωγής είναι στα 40-45 ευρώ το στρέμμα.

«Μας λένε δεν έχουμε λεφτά για τα έργα, όταν την ίδια ώρα τα σκορπάνε στους εργολάβους για χωματουργικές εργασίες, κάνουνε αντλιοστάσια τα οποία είναι και χαμηλότερα από τα αναχώματα και σε κάθε πλημμύρα καταστρέφονται. Την ίδια ώρα δεν καθαρίζουν τη γέφυρα της σιδηροδρομικής γραμμής που έχει μπαζωθεί από δένδρα και φερτά υλικά. Παίρνουνε όμως φρεγάτες για να τις στέλνουν στη Σομαλία να υπηρετούν ποιανού συμφέροντα;», λέει ο Δημήτρης.

Οι αγρότες της Βύσσας έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες με σκόρδα, σπαράγγια και στάρια. Επιπρόσθετα έχουν να αντιμετωπίσουν και την απόφαση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης να μειώσει τις τιμές στα τεύτλα τουλάχιστον κατά 25%. Δε θα έχουν εισόδημα από τις άλλες καλλιέργειες, δε θα καλλιεργήσουν και τεύτλα. Καταδικάζονται στη φτώχεια. Γι' αυτό ο Αγροτικός Σύλλογος προβάλλει το αίτημα για ολικές αποζημιώσεις και παράλληλα απαιτεί κατώτερες εγγυημένες τιμές, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής κλπ., ώστε να εξασφαλίζουν εισόδημα που θα τους επιτρέπει να καλλιεργούν τη γη τους και να ζουν από αυτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ