Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε επικίνδυνα κτίρια οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Αθηναίων

Τραυματίστηκαν τρία παιδιά σε σταθμό στα Σεπόλια από πτώση σοβάδων

Από τύχη «γλίτωσαν» τρία μικρά παιδιά, όταν, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε παιδικό σταθμό, έπεσαν πάνω τους σοβάδες. Το περιστατικό συνέβη την προηγούμενη βδομάδα στον πρώην 25ο παιδικό σταθμό, νυν 4Δ11, στα Σεπόλια, και αναδεικνύει εκ νέου την ανάγκη λήψης σοβαρών μέτρων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων για την ασφάλεια των παιδιών.

Την προβληματική κατάσταση των παιδικών σταθμών είχε επιχειρήσει να εξωραΐσει η Δημοτική Αρχή, περίπου στις αρχές της σχολικής χρονιάς, όταν το θέμα έφερε σε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», ζητώντας ανάμεσα σε άλλα να ολοκληρωθεί ο έλεγχος καταλληλότητας των κτιρίων και να προχωρήσουν οι απαραίτητες εργασίες. Αυτό δεν έγινε και οι σταθμοί ξεκίνησαν να λειτουργούν κανονικά, παρά τα προβλήματα που αναφέρονταν, έστω υποβαθμισμένα, σε σχετική έκθεση για την καταλληλότητα των κτιρίων που είχε αναλάβει η ομάδα Καρύδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τη διοίκηση του Δήμου, εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των σταθμών γίνονται ακόμα και τώρα, πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος για την ασφάλεια των παιδιών παραμένει.

Ετσι, την προηγούμενη βδομάδα, την ώρα που ο σταθμός λειτουργούσε, αποκολλήθηκε τμήμα της οροφής, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν, ευτυχώς ελαφρά, τρία παιδιά. Πρόκειται για πρώην κρατικό παιδικό σταθμό που λειτουργεί σε κτίριο του 1950. Για το θέμα έχει διαταχθεί ΕΔΕ, ωστόσο η διοίκηση του δήμου γνώριζε από καιρό το πρόβλημα. Ενδεικτικό είναι ότι στην έκθεση Καρύδη που έχει στα χέρια της η Δημοτική Αρχή γίνεται σαφές ότι 88, από τους 97 σταθμούς του Δήμου, αντιμετωπίζουν μια σειρά από κατασκευαστικά προβλήματα. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο σταθμό 4Δ11, στα Σεπόλια, η έκθεση αναφέρει: Παρατηρήθηκε διάβρωση επιχρισμάτων εσωτερικά και εξωτερικά των κτιρίων. Απαιτείτο η μετατροπή των τζαμιών σε τζάμια ασφαλείας είτε με την αντικατάστασή τους με πλέξιγκλας, είτε με τοποθέτηση ειδικής μεμβράνης ασφαλείας, που πολλαπλασιάζει την αντοχή των γυάλινων επιφανειών και σε περίπτωση θραύσης από σεισμό τα θραύσματα δεν εκσφενδονίζονται. Απαιτείτο επίσης η καλή στερέωση των φωτιστικών οροφής, των σωληνώσεων και των επίπλων με την αγκύρωσή τους στον τοίχο ή στο έδαφος - δάπεδο.

Θυμίζουμε ότι πριν από τον τραυματισμό των τριών παιδιών, είχε προηγηθεί αντίστοιχο περιστατικό με πτώση σοβάδων στον πρώην 49ο, νυν 5Δ12 παιδικό σταθμό στα Πατήσια, χωρίς ωστόσο τραυματισμούς, καθώς ο σταθμός ήταν κλειστός. Μέχρι και σήμερα καμία απάντηση δεν υπάρχει στο αίτημα της «Συμπαράταξης» να καταρτιστεί πρόγραμμα απαλλοτριώσεων οικοπέδων, ώστε να κατασκευαστούν σύγχρονοι παιδικοί σταθμοί. Στο μεταξύ, βέβαια, οι γονείς που κατάφεραν να «βάλουν» τα παιδιά τους σε κάποιον από τους σταθμούς του δήμου, πληρώνουν τροφεία που κυμαίνονται από 45 έως 150 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το εισόδημά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο περιστατικό με πτώση σοβά από το ταβάνι σε σχολικό κτίριο (2022-02-17 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση να καλύψει το κόστος ανακατασκευής του Δημοτικού Ωδείου (2017-10-13 00:00:00.0)
Οι γονείς κινητοποιούνται για ασφαλές σχολείο (2013-04-11 00:00:00.0)
Αποκλείστηκαν 3.078 παιδιά λαϊκών οικογενειών (2009-09-01 00:00:00.0)
Χτισμένος σε κοίτη χειμάρρου! (2008-02-13 00:00:00.0)
Γκαράζ κάτω από παιδικούς σταθμούς... (2004-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ