Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Γκαράζ κάτω από παιδικούς σταθμούς...

Την κατασκευή χώρων στάθμευσης κάτω από παιδικούς σταθμούς, μεθοδεύει η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων

Χώρο στάθμευσης κάτω από παιδικούς σταθμούς που πρόκειται να οικοδομηθούν, μεθοδεύει η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων. Κι όλα αυτά, ενώ, σήμερα το μεσημέρι, η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, εγκαινιάζει τέσσερις νέους παιδικούς σταθμούς... Στην ουσία, όμως, πρόκειται για κτίρια που ανακαινίστηκαν και θα μεταστεγάσουν ήδη υπάρχοντες σταθμούς, χωρίς παραπέρα επέκταση του δικτύου.

Παράλληλα, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών (ΔΠΣ) επιδιώκεται η σύμπτυξη τριών παιδικών σταθμών σε δύο, αν και είναι επείγουσα ανάγκη η κατασκευή τουλάχιστον δέκα νέων σταθμών, γεγονός που έχει τονίσει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα». Καλά, λοιπόν, τα εγκαίνια και οι κορδέλες, όμως η ουσία της κοινωνικής πολιτικής στο δήμο παραμένει ζητούμενο...

Συγκεκριμένα, στο τελευταίο ΔΣ των ΔΠΣ του δήμου συζητήθηκε η αξιοποίηση του οικοπέδου στον Προμπονά (Λ. Ιωνίας και Επινίκου), που αρχικά είχε απαλλοτριωθεί, αποκλειστικά για την κατασκευή νέων παιδικών σταθμών. Σύμφωνα με το εισηγητικό έγγραφο (αρ. πρωτ. 6110, 31 Αυγούστου 2004), η διοίκηση του ΔΣ - παρά τις αντιδράσεις της «Συμπαράταξης» - αποφάσισε να κατασκευάσει στο χώρο, εκτός από το διώροφο κτίριο που θα στεγάσει δύο παιδικούς σταθμούς (συνολικού εμβαδού 500 τ.μ.), επιπλέον ένα τετραώροφο κτίριο γραφείων (συνολικού εμβαδού 2.800 τ.μ.) όπου θα στεγαστεί η διοίκηση των σταθμών. Παράλληλα, στο υπόγειο θα κατασκευαστούν τα μαγειρεία των σταθμών και ένα μέρος του θα χρησιμοποιηθεί ως αποθηκευτικός χώρος και χώρος λεβητοστασίου και μηχανοστασίου (συνολικό εμβαδόν 836 τ.μ). Το συνολικό κόστος του έργου είναι - σύμφωνα με τη μελέτη - 5,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με άλλο έγγραφο των ΔΠΣ Δήμου Αθηναίων (Αρ. Πρωτ. 4968, 26 Ιούλη 2004), αναφέρεται: «Το κτίριο του εν λόγω Παιδικού Σταθμού θα είναι διώροφο με έκταση 250 τετραγωνικών μέτρων στον πρώτο όροφο με κεραμοσκεπή στέγη, διαμόρφωση προαύλιου χώρου, περίπου 250 τ.μ. και υπόγειο γκαράζ 500 τ.μ.», το οποίο «θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του Παιδικού Σταθμού».

Οπως δήλωσε στο «Ρ», η Αλέκα Μπενάτου, μέλος του ΔΣ στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και εκπρόσωπος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», «στο τελευταίο ΔΣ αναφέρθηκε πως το σχέδιο για το γκαράζ παραμένει στις προτεραιότητες της διοίκησης, προσδιορίζοντάς το στις 50 θέσεις». Ετσι, αν και δεν αναφέρθηκε στο εισηγητικό έγγραφο της 31ης Αυγούστου, η δημιουργία του υπόγειου γκαράζ παραμένει στα πλάνα της διοίκησης.

Προωθεί τροπολογία για κάλυψη παρανομίας

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο δήμος έχει εισηγηθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ την κατάθεση τροπολογίας, ώστε - όπως αναφέρεται στην εισήγηση στο ΔΣ των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών - «να δίνεται η δυνατότητα ανέγερσης και χώρων διοικητικών υπηρεσιών στο εν λόγω οικόπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μελλοντική προσφυγή κατοίκων της περιοχής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την ακύρωση της άδειας οικοδομής».

Πληρώνουν οι δημότες

Στην απόφασή του, το ΔΣ αποφάσισε να στεγάσει στα δύο νέα κτίρια, τρεις ήδη υπάρχοντες παιδικούς σταθμούς: Τους 28ο, 50ό και 51ο. Και όλα αυτά τη στιγμή που «σήμερα, η Αθήνα, χρειάζεται άμεσα την κατασκευή δέκα νέων παιδικών σταθμών», όπως επισήμανε η Αλ. Μπενάτου και όχι τη σύμπτυξη τριών παλιών σταθμών, σε δύο νέους.

Οι δύο από τρεις σημερινούς παιδικούς σταθμούς, που πρόκειται να στεγαστούν στο νέο κτίριο, είναι σταθμοί του πρώην ΙΒΣΑ. Οι σταθμοί αυτοί μεταφέρθηκαν από την πολιτεία στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Σήμερα - και επειδή τα παλιά κτίρια είναι ακατάλληλα - θα μεταφερθούν στους σταθμούς που πρόκειται να κατασκευάσει ο δήμος. Ετσι, η διοίκηση του δήμου, αντί να διεκδικήσει τα χρήματα για την κατασκευή του σταθμού από την Πολιτεία, μετακυλίει το κόστος στους δημότες. Να τονίσουμε πως το διώροφο κτίριο όπου θα στεγαστούν οι παιδικοί σταθμοί στοιχίζει 600.000 ευρώ (204,5 εκατ. δραχμές).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ