Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Κινδυνεύει χώρος πρασίνου

Εδώ και δεκάξι χρόνια οι κάτοικοι των Κάτω Πατησίων έχουν «καταλάβει» το μοναδικό ελεύθερο χώρο της περιοχής, ένα παλιό αρχοντικό με τον - γεμάτο δέντρα - περιβάλλοντα χώρο του στη συμβολή των οδών Πάτμου και Ευγ. Καραβία και το χρησιμοποιούν ως χώρο πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Ομως, αυτή η όαση δυόμισι στρεμμάτων πρασίνου, ανάμεσα στο «δάσος» τσιμέντου της περιοχής, κινδυνεύει. Αυτή τη φορά όμως, όχι από κάποιον ιδιώτη, αλλά από τον ίδιο το Δήμο της Αθήνας, που ζητά τη σφράγισή του και την απομάκρυνση των κατοίκων!

Τον συγκεκριμένο χώρο αγόρασε ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), για να χτίσει σχολείο. Οι κάτοικοι αντέδρασαν, προχώρησαν σε κατάληψη του χώρου και πρότειναν άλλο χώρο για την ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος. Κάτι που έγινε δεκτό από τον ΟΣΚ. Το σχολείο χτίστηκε σε άλλο χώρο, όμως το κτήμα της Πάτμου παρέμεινε αναξιοποίητο και ο δήμος δεν έχει κάνει ακόμη καμιά ενέργεια για να το αγοράσει από τον ΟΣΚ.

Από τότε (1989) μέχρι και σήμερα, οι κάτοικοι συνεχίζουν την «κατάληψη», αξιοποιώντας ποικιλοτρόπως το χώρο. Εφτιαξαν το «Σύλλογο για την Ποιότητα της Ζωής στα Πατήσια». Διαμόρφωσαν το εσωτερικό του παλιού αρχοντικού - το οποίο εν τω μεταξύ κηρύχτηκε διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού (1282/25395) - δημιουργώντας ανάμεσα στα άλλα και σκακιστικό σύλλογο της γειτονιάς. Στον εξωτερικό χώρο, διαμορφωμένος με τραπεζάκια, μαζεύονται οι κάτοικοι της περιοχής. Στην ουσία, έχει γίνει ένας χώρος «γνωριμίας» της γειτονιάς, όπου πραγματοποιούνται πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.

Απέναντι, όμως, σε αυτές τις προσπάθειες των κατοίκων να αξιοποιήσουν έναν - ουσιαστικά - εγκαταλειμμένο χώρο, στέκεται ο Δήμος Αθηναίων, που θέλει να... σφραγίσει το χώρο. Και αυτό επειδή οι κάτοικοι για τα έξοδα του Συλλόγου χρέωναν το καφεδάκι μισό ευρώ, η διεύθυνση αδειών καταστημάτων του Δήμου Αθηναίων απέστειλε έγγραφο (αρ. πρωτ. 108373/12120/04) με το οποίο ζητά τη σφράγιση του χώρου διότι ...«λειτουργεί κυλικείο χωρίς άδεια»!

«Ο δήμος δεν ενδιαφέρθηκε τόσα χρόνια για αυτό το χώρο. Και τώρα, η πρώτη - ουσιαστικά - ενέργεια που κάνει είναι να ζητά τη σφράγισή του!», λένε στο «Ρ» κάτοικοι της περιοχής. Να σημειώσουμε πως - παρά τις επανειλημμένες, όπως μας είπαν, προτάσεις των κατοίκων - ο δήμος δεν ενδιαφέρθηκε μέχρι τώρα ούτε καν να αγοράσει αυτόν το χώρο από τον ΟΣΚ, με αποτέλεσμα να παραμένει μέχρι και σήμερα στην ιδιοκτησία του τελευταίου.

Παρ' όλα αυτά, οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. «Θα παραμείνουμε στο χώρο, θα συνεχίσουμε τις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις και θα πιέσουμε, να αξιοποιηθεί κατάλληλα ο χώρος, για πολιτιστικές, κοινωνικές χρήσεις της γειτονιάς», σημειώνουν χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ