Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμπράξεις της ΔΕΗ για διείσδυση στην αγορά των Βαλκανίων

«Μνημόνιο συνεργασίας» υπογράφτηκε χτες με την κινεζική CMEC

Αφετηρία για ενίσχυση της παρουσίας της ΔΕΗ στην ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων χαρακτήρισε ο πρόεδρος της επιχείρησης, Μ. Παναγιωτάκης, τη στρατηγική συνεργασία με την κινεζική εταιρεία CMEC, κατά τη διάρκεια της χτεσινής εκδήλωσης, όπου υπογράφτηκε «Μνημόνιο Συνεργασίας» των δύο πλευρών.

Η συνεργασία αφορά καταρχήν την κατασκευή δεύτερης λιγνιτικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Φλώρινα, όπου, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, το ύψος της επένδυσης, μαζί με τις επενδύσεις στα λιγνιτικά ορυχεία, θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, εκτός από τους εκπροσώπους των δύο εταιρειών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, καθώς και ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα, Ζου-Ξιαολί.

Ο Π. Σκουρλέτης στο σύντομο χαιρετισμό του χαρακτήρισε τη συνεργασία των δύο εταιρειών «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα εξήρε την υλοποίηση της νέας στρατηγικής της ΔΕΗ, «των συμπράξεων με αξιόπιστους εταίρους».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επένδυση αυτή θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της ΔΕΗ, την ίδια ώρα που οι εργασιακές σχέσεις σε σταθμούς παραγωγής και ορυχεία ελαστικοποιούνται ολοένα και περισσότερο, το εργολαβικό και εποχικό προσωπικό αυξάνεται σταθερά σε βάρος της μόνιμης και σταθερής εργασίας, ενώ για να γλιτώσει το κόστος της αποκατάστασης, η ΔΕΗ και το κράτος αφήνουν στο έλεος τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται πάνω από τα κοιτάσματα του λιγνίτη και αναγκάζονται να ξεσπιτωθούν. Αυτές είναι οι δύο όψεις της ανάπτυξης, που περιέχονται και στο παράδειγμα της ΔΕΗ.

Ο Κινέζος πρέσβης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στην Κίνα, η οποία, όπως είπε, ενίσχυσε τα επίπεδα συνεργασίας των δύο χωρών. Αναφέρθηκε στην παρουσία της «Cosco» στη χώρα μας, αλλά και στο μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν και άλλες κινεζικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. «Ξέχασε», βέβαια, να πει ότι προϋπόθεση γι' αυτές τις επενδύσεις είναι η αναμόρφωση και της εργατικής νομοθεσίας στη χώρα μας, με περιστολή του δικαιώματος στην απεργία, όπως ευθαρσώς ζήτησε ο επικεφαλής της «Cosco» κατά τη συνάντηση που είχε στην Κίνα με τον Αλ. Τσίπρα.

Ο Κινέζος πρέσβης συνέχισε εκφράζοντας το ενδιαφέρον της Κίνας για το ενεργειακό δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα, όπως τα πλούσια κοιτάσματα λιγνίτη και οι δυνατότητες παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Η Κίνα, συνέχισε, διαθέτει την τεχνολογία και τα κεφάλαια, όπως και τη βούληση να αναπτύξει τη συνεργασία με την Ελλάδα και στον τομέα της Ενέργειας.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, εξέφρασε τις φιλοδοξίες της επιχείρησης «να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμορφούμενη και στην εξελισσόμενη αγορά της γειτονιάς μας και ιδιαίτερα της βαλκανικής και, από αυτή την άποψη, η συνεργασία μας με εταιρείες του επιπέδου, όπως η CMEC, θα είναι καθοριστική». Σήμερα το πρωί, οι διοικήσεις των δύο εταιρειών θα γίνουν δεκτές από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων θα υλοποιηθεί (2019-01-31 00:00:00.0)
Εμπιστοσύνη (2017-06-30 00:00:00.0)
Διεργασίες για υδρογονάνθρακες (2017-05-20 00:00:00.0)
Επιστρέφει με «δώρα» «μεγάλης αξίας» για το εγχώριο κεφάλαιο (2017-05-16 00:00:00.0)
Αναζήτηση συνεργασιών στην Κίνα (2016-07-06 00:00:00.0)
Διευρύνθηκε η κινεζική βάση προώθησης προϊόντων (2013-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ