Παρασκευή 10 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέος γύρος συνομιλιών τον Σεπτέμβρη στη Ν.Υόρκη

Νέος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό αναμένεται να αρχίσει στις 4 ή 6 Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη. Αυτό προκύπτει από κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία και είναι αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι συνομιλίες θα διαρκέσουν δέκα περίπου ημέρες και σ' αυτές θα συνεχιστεί η διαδικασία της υποβολής άτυπων εγγράφων.

Στις δυο πλευρές ενδέχεται να δοθούν νέα έγγραφα επί όλων των θεμάτων. Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Μ. Παπαπέτρου, δήλωσε χθες ότι επί της ουσίας η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη διαδικασία των συνομιλιών, αντικρίζοντάς τες ως μια ευκαιρία για να σπάσει το αδιέξοδο για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόσθεσε ο Μ. Παπαπέτρου, είναι έτοιμος με ευελιξία και διαλλακτικότητα να παρακαθήσει στις συνομιλίες, αλλά τόνισε, κανένας δεν πρέπει να περιμένει εκπτώσεις σε ό,τι αφορά είτε το πλαίσιο και τη μορφή λύσης του Κυπριακού είτε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Διευκρίνισε ακόμα ότι με τη δήλωσή του αυτή στέλνει μήνυμα τόσο προς τον Ρ. Ντενκτάς, με αφορμή όλες τις πρόσφατες δηλώσεις του, όσο και προς κάθε άλλη κατεύθυνση.

Σχολιάζοντας δε, τη δήλωση του Αμερικανού πρεσβευτή στη Λευκωσία Ντόναλντ Μπάντλερ ότι και οι δυο πλευρές πρέπει να πάνε με ανοιχτά μυαλά στις συνομιλίες, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης είπε ότι συμφωνεί, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι αν στις συνομιλίες διαπιστωθεί η μία εκ των δυο πλευρών δεν προσήλθε με ανοιχτά μυαλά, θα πρέπει επίσης να λεχθεί.

Αναφερόμενος στην αναμενόμενη επίσκεψη Ντε Σότο στην περιοχή, τόνισε ότι θα στοχεύει περισσότερο σε διαδικαστικά θέματα παρά σε θέματα ουσίας. Απαντώντας, εξάλλου σε ερώτηση για το ρόλο του εθνικού Συμβουλίου, ο Μ. Παπαπέτρου, σημείωσε ότι αν υπάρξουν εξελίξεις που να δικαιολογούν μετάβαση των μελών του στη Νέα Υόρκη αυτό θα εξεταστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ