Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπαράζ ενσωμάτωσης Οδηγιών της ΕΕ στην ελληνική νομοθεσία

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζει η κυβέρνηση να ενσωματώνει τη μία ευρωενωσιακή Οδηγία μετά την άλλη, ευθυγραμμίζοντας το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Από χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που ενσωματώνει συνολικά στην ελληνική νομοθεσία οκτώ Οδηγίες της ΕΕ και αναμορφώνει δύο.

Οι οδηγίες αφορούν μεταξύ άλλων την εφαρμογή της «αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής (...) στην απασχόληση και την εργασία», ποινικές κυρώσεις «για την κατάχρηση αγοράς», «την προστασία του ευρώ και άλλων νομισμάτων από την παραχάραξη και την κιβδηλεία μέσω του ποινικού δικαίου» μέχρι τη «Σύσταση Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, αφού επισήμανε την γενικότερη σκοπιμότητα όλων αυτών των Οδηγιών, αναφερόμενος στην πρώτη περί «προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων στην εργασία και την απασχόληση», τόνισε ότι αυτό που επιχειρείται, είναι η προσπάθεια ενσωμάτωσης των εργαζομένων στη λογική της ταξικής συνεργασίας, καθώς «μέσα σε αυτή την εργασιακή ζούγκλα που επιβάλλουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι με τη στήριξη της ΕΕ και των κυβερνήσεων, το να περιμένει κανείς ότι θα εφαρμόζονται στην πράξη κανόνες ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων» είναι τουλάχιστον αυταπάτη.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «το κύριο ζήτημα, δεν είναι το πώς οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι θα μοιράσουν μεταξύ τους δίκαια και χωρίς διακρίσεις τις λιγοστές και κακοπληρωμένες και με άθλιους όρους θέσεις εργασίας και τα λείψανα των εργασιακών δικαιωμάτων που τους έχουν απομείνει, αλλά το πώς θα εξασφαλιστεί εργασία για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους και όχι τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών τους».

Αναφορά έκανε και στην οδηγία για την «αυθαιρεσία στα σώματα ασφαλείας», όπου ελεγκτής του «Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών» ορίζεται ο Συνήγορος του Πολίτη. Αφού ανέδειξε το ρόλο των δήθεν «ανεξάρτητων» Αρχών, τόνισε ότι «τα περιστατικά επανειλημμένων και σοβαρών αυθαιρεσιών που εμφανίζονται στη λειτουργία και δράση των σωμάτων αυτών και συνεχίζονται και με τη σημερινή κυβέρνηση, εντάσσονται στο συνολικό σταθερό ρόλο και τον προσανατολισμό τους εναντίον των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και κυρίως του κινήματος, στη λογική του "εχθρού λαού". Επομένως, είναι τουλάχιστον καλλιέργεια αυταπατών ότι τέτοια φαινόμενα θα εκλείψουν ή έστω θα περιοριστούν με τη σύσταση μηχανισμών ελέγχου και μάλιστα, αυτού του είδους που προωθείται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ