Σάββατο 18 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
«Προ των πυλών» η αύξηση των ορίων ηλικίας

Ανίκανη είναι η κυβέρνηση να αποκρύψει την πρόθεσή της για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών

Η «επόμενη μέρα» της έγκρισης του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την «ίση μεταχείριση» ανδρών και γυναικών σε σχέση με τα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους, το οποίο σημαίνει μια νέα επίθεση με στόχο την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, βρίσκει την κυβέρνηση να επιχειρεί ξανά την υποβάθμιση της σημασίας του.

Ωστόσο, με μια κυνική ομολογία, που δεν μπόρεσε να την αμβλύνει ή και δε θέλησε, ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας επιβεβαίωσε χτες τη δρομολόγηση της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, περιοριζόμενος να παραπέμψει για το απώτερο μέλλον τις σχετικές ρυθμίσεις. Η κυβέρνηση δε μένει αδιάφορη μπροστά στις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει αυτή η ρύθμιση στους εργαζόμενους και προσπαθεί να «αποκοιμίσει» την εργατική τάξη, έχοντας και την κατάλληλη «βοήθεια», μια και η ΓΣΕΕ συνδράμει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της.

Ο υφυπουργός Εργασίας, σε δηλώσεις του στο «ΣΚΑΪ», είπε ότι «δεν πρέπει να δημιουργηθεί πανικός στις γυναίκες» και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «κάποιο νομοσχέδιο που θα εξισώνει απότομα άνδρες και γυναίκες». Ταυτόχρονα όμως δήλωσε ότι «σε κάποια φάση στο απώτερο μέλλον σταδιακά επέρχονται αυτές οι εξισώσεις, γιατί είναι μια γενική τάση που υπάρχει»!

Δήλωσε επίσης ότι «δεν μπορούμε να παρατήσουμε το ασφαλιστικό», εκφράζοντας ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει την αντιασφαλιστική πολιτική της.

Αυτή της η τακτική είχε επισημανθεί και σε δελτίο Τύπου του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την επιχειρούμενη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, στο οποίο αναφερόταν: «Το θέμα αυτό επιβεβαιώνει, επίσης, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μόνο στα λόγια πήρε πίσω τα μέτρα κατά του δικαιώματος στην Κοινωνική Ασφάλιση. Τα διατηρεί και επιχειρεί να παγιδεύσει το λαό με ελιγμούς και με αναγωγή όλων των ζητημάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης στον περιβόητο "κοινωνικό διάλογο".

Το ΚΚΕ καλεί και πάλι την εργατική τάξη, σύσσωμη, όλο το λαό να παρεμποδίσει τα νέα μέτρα, να τα ανατρέψει».

Αλλά και οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, σε ευθεία αντίθεση με τη στάση συνεργασίας της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, τόνιζαν σε σχετική ανακοίνωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου: «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα ορθώσει το δικό του αποτρεπτικό και δυναμικό μέτωπο όλων των εργαζομένων και για τη μείωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών, ως μερικό αντιστάθμισμα του αυξημένου ρόλου και βάρους που έχει η γυναίκα στην κοινωνία, στην οικογένεια και την εργασία, αλλά και για γενικότερες κατακτήσεις, που θα υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες όλων των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ