Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Μείωση εισπράξεων στο εννιάμηνο

Πλεόνασμα ύψους 2,038 δισ. ευρώ εμφάνισε το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το Σεπτέμβρη του 2016, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, αυξημένο κατά 1% σε σχέση με τον ίδιο περσινό μήνα, οπότε και το πλεόνασμα είχε διαμορφωθεί στα 2,018 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, αύξηση κατά 2,3% κατέγραψαν το Σεπτέμβρη του 2016 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2,232 εκατ. ευρώ, έναντι 2,182 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015, ενώ αύξηση κατά 17,9% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Σεπτέμβρης 2016: 193 εκατ. ευρώ, Σεπτέμβρης 2015: 164 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 13,7%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 10,1%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών συνέβαλαν με ποσοστό 81,9% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες και υπεραντιστάθμισαν (148,8%) το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών.

Την περίοδο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2016 το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 10,472 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 7,1% έναντι πλεονάσματος 11,269 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Το εννιάμηνο καταγράφεται μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 703 εκατ. ευρώ ή 5,5%, όσο και της αύξησης των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 94 εκατ. ευρώ ή 6,2%. H μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 9,3%, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 3,5%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 86,5% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 78,5% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Ολα τα παραπάνω στοιχεία δημοσιοποιούνται ως αποτελέσματα της κίνησης ενός τομέα της οικονομίας με μεγάλη κερδοφορία και με συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους, αφού αυξάνεται η εντατικοποίηση της δουλειάς τους, μειώνεται το προσωπικό, δουλεύει παραπάνω ώρες τη μέρα με απλήρωτη δουλειά, με λίγα λόγια η εκμετάλλευση αυξάνεται στο έπακρο. Την ίδια ώρα, οι καπιταλιστές του συγκεκριμένου τομέα, δηλαδή του τουρισμού, προβάλλουν την αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης σε συνδυασμό με τη μείωση του τζίρου, για να διεκδικήσουν νέα προνόμια σε όφελός τους από την κυβέρνηση και επιπλέον αντεργατικά μέτρα. Βεβαίως, αυτή η πραγματικότητα δείχνει και ένα ακόμη ζήτημα, πέρα από το ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν διακοπές και αναψυχή, να γνωρίσουν άλλα μέρη στην Ελλάδα πέρα από αυτό της διαμονής τους, αφού το εισόδημά τους πλέον δεν φτάνει ούτε για στοιχειώδεις ανάγκες: ότι και οι εργαζόμενοι άλλων χωρών που έρχονται για τουρισμό στην Ελλάδα δεν μπορούν να καταναλώσουν περισσότερα, αφού και το δικό τους εισόδημα τσακίζεται από την ίδια πολιτική που εφαρμόζεται και στην Ελλάδα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ