Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ATHENS LEDRA»
Παλεύουν για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας

Συνεχίζουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους από την κυβέρνηση, τους παλιούς και τους επίδοξους νέους ιδιοκτήτες

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Τον αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, συνόψισαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες στο χώρο του ξενοδοχείου οι εργαζόμενοι στο «Athens Ledra». Οι περίπου 230 εργαζόμενοι, είτε αορίστου χρόνου είτε με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, έχουν να πληρωθούν μισθό από τον περασμένο Μάρτη ενώ βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και έξι μήνες.

Η εργοδοσία έχει αναστείλει από τα τέλη Μάη τη λειτουργία της επιχείρησης και όλο αυτόν τον καιρό παραμένουν καθημερινά στο χώρο του ξενοδοχείου. Παράλληλα, το επιχειρησιακό σωματείο και το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής αναφέρθηκαν στις εξελίξεις που υπάρχουν γύρω από τα παζάρια για την πώληση της εταιρείας σε νέο ιδιοκτήτη και την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, Μπάμπης Ντότσικας, όλο αυτό το διάστημα εργοδοσία και κυβέρνηση έδωσαν σαφές «δείγμα γραφής»: «Καμία κίνηση από την πλευρά της εργοδοσίας δεν έγινε μέχρι σήμερα. Δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ από τα δεδουλευμένα μας αδιαφορώντας πλήρως για τα προβλήματα επιβίωσης που προκάλεσε σε εμάς και τις οικογένειές μας. Η δε κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας όχι μόνο δεν έκαναν καμιά παρέμβαση ώστε να φέρουν την εργοδοσία μπροστά στις ευθύνες της, επιδιώκοντας τη λύση του προβλήματος, αλλά χρειάστηκε σκληρός αγώνας για να αποσπάσουμε ακόμα και το έκτακτο βοήθημα των 1.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ», σημείωσε.

Τα σωματεία επιβεβαίωσαν ότι εκπρόσωποι των υποψήφιων νέων ιδιοκτητών παρουσιάστηκαν στους εργαζόμενους, δηλώνοντας ότι «οι διαδικασίες της πώλησης είναι σε προχωρημένο στάδιο». Μάλιστα, η εμφάνισή τους έγινε εν γνώσει των μέχρι σήμερα ιδιοκτητών, δηλαδή της εταιρείας «ΑΣΤΥ», ενώ οι φερόμενοι ως υποψήφιοι ιδιοκτήτες είχαν επαφές και με στελέχη της κυβέρνησης. Τόνισαν ωστόσο ότι, επισήμως, το μόνο που είναι γνωστό είναι πως νέος πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 7 Δεκέμβρη.

Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες οξύνθηκε από διάφορες πλευρές η προσπάθεια να εγκαταλείψουν οι εργαζόμενοι τον αγώνα για τη δουλειά τους, να ζητήσουν από μόνοι τους την απόλυσή τους, καλλιεργώντας το φόβο ότι αλλιώς θα χάσουν τις αποζημιώσεις τους. Μάλιστα, η προσπάθεια αυτή εκφράστηκε με χαρακτηριστικό τρόπο στην τελευταία Γενική Συνέλευση, μέσα από την ίδια την ηγεσία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πως όλο αυτό το διάστημα παλιοί και επίδοξοι νέοι εργοδότες επιδιώκουν, από τη μια, να διευθετηθούν τα χρέη της εταιρείας με τρόπο που να τους εξυπηρετεί, και, από την άλλη, να ξεμπερδεύουν με τα δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας του σημερινού προσωπικού.

Ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Νίκος Παπαγεωργίου, έδωσε απάντηση στη φημολογία πως οι εργαζόμενοι έχουν έρθει σε συμφωνία με τους επενδυτές και σε όσους σκόπιμα την καλλιεργούν. «Οι εργαζόμενοι ούτε έχουν ξενοδοχεία ούτε τα ανοίγουν ούτε τα κλείνουν. Επομένως, δεν έχουν τίποτα να συμφωνήσουν με τους όποιους υποψήφιους επενδυτές», τόνισε, και ξεκαθάρισε πως τα σωματεία, κλαδικό και επιχειρησιακό, δεν πρόκειται να παζαρέψουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά συνεχίζουν να διεκδικούν τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας.

Εκδήλωση αλληλεγγύης και στάση εργασίας

Κόντρα στην κατάσταση αυτή, τόσο στη χτεσινή συνέντευξη, όσο και στην τελευταία Γενική Συνέλευση, στην οποία η απόφαση ήταν ομόφωνη, οι εργαζόμενοι επιβεβαίωσαν ότι συνεχίζουν τον αγώνα τους. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνουν αύριο Σάββατο το απόγευμα εκδήλωση αλληλεγγύης στο χώρο του ξενοδοχείου και καλούν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και όχι μόνο να πάρουν μέρος. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ., με παράσταση και παιχνίδι για τα παιδιά, και θα συνεχιστεί στις 8 μ.μ. με γλέντι.

Τέλος, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής έχει προκηρύξει στάση εργασίας (4 μ.μ. έως 7 μ.μ.) για τη Δευτέρα 28/11 και καλεί σε συγκέντρωση, την ίδια μέρα, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας. Στη συνάντηση που έχει ζητήσει με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, θα ζητήσει απαντήσεις και για τις εξελίξεις που αφορούν τους εργαζόμενους του «Athens Ledra».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ