Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προχωρά η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Eurokinissi

Εγκρίθηκε χτες από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική εταιρεία «State Grid Co», κλείνοντας έτσι και τυπικά μία ακόμη ιδιωτικοποίηση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το 3ο μνημόνιο. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε χτες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, στις αρχές του νέου έτους αναμένεται η ολοκλήρωση του κυβερνητικού σχεδιασμού για τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), δηλαδή η σύσταση νέας «Δημόσιας Εταιρείας Συμμετοχών ΑΔΜΗΕ» και η εισαγωγή της τελευταίας στο Χρηματιστήριο το Μάρτη του 2017.

Σύμφωνα με το νόμο που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση, στο τέλος της διαδικασίας το Δημόσιο θα ελέγχει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, η κινεζική εταιρεία θα έχει ρόλο «στρατηγικού επενδυτή» διατηρώντας το 24% και το υπόλοιπο 25% θα πωληθεί μέσω χρηματιστηρίου.

Ολα τα παραπάνω, βέβαια, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Χτες επίσης αναβλήθηκε η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑ και αναμένεται ορισμός νέας ημερομηνίας για την πραγματοποίησή της, κατά την οποία θα αποφασιστεί η απόσχιση του Κλάδου Διανομής Αερίου από την εταιρεία και η δημιουργία νέας θυγατρικής, στην οποία θα ενταχθούν και όλα τα υπό σχεδιασμό δίκτυα διανομής αερίου. Θυμίζουμε ότι, βάσει μνημονίου, προβλέπεται η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά φυσικού αερίου, όπως επίσης και η ιδιωτικοποίηση του 67% της εταιρείας εντός του 2017.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ