Τρίτη 29 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποφασισμένη για κέντρα κράτησης

Αποφασισμένη να συγκροτήσει και να λειτουργήσει κέντρα κράτησης μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι η κυβέρνηση. Σε συνέντευξή του στο «Κυριακάτικο Βήμα», ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, δήλωσε πως θα προχωρήσει στην ίδρυση κέντρων κράτησης μεταναστών στα νησιά, όπως και σε επέκταση των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα κέντρα κράτησης θα γίνουν σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο για λόγους περιορισμού των μεταναστών. Σε άλλη του συνέντευξη στο ΑΠΕ τόνισε πως «θα συνεχίσουμε να αναζητούμε κλίμα συναίνεσης, αλλά από ένα σημείο και μετά θα επιβάλουμε τις λύσεις», σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων σε αυτά.

Οι «λύσεις» που αναφέρονται όμως δεν είναι τίποτε άλλο από την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής που οδηγεί στον εγκλωβισμό χιλιάδων απελπισμένων στη χώρα μας. Μιας πολιτικής που εξωραΐζει την πολιτική της ΕΕ και τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Ο Γ. Μουζάλας έχει ξεκαθαρίσει πως όσοι βρίσκονται στα νησιά δεν θα απεγκλωβιστούν, τουλάχιστον άμεσα, γιατί αυτό θα βάλει σε κίνδυνο τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Εχει ισχυριστεί ότι ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να πάρει η κυβέρνηση, κινούμενος στη λογική του μικρότερου κακού. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτή η συμφωνία, που κρατά εγκλωβισμένους χιλιάδες ανθρώπους, που δίνει τροφή στα σχέδια των φασιστοειδών, που καταδικάζει γυναίκες και παιδιά σε «δυστυχήματα» όπως φάνηκε με τους νεκρούς και τραυματίες στη Μόρια, πρέπει να τηρείται.

Αναστάτωση προκλήθηκε χτες το πρωί στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, όταν ξέσπασε φωτιά σε χώρο που χρησιμοποιείται ως σχολείο για τα προσφυγόπουλα. Η φωτιά που έκαψε δύο ξύλινες κατασκευές, καθώς και τρεις σκηνές και μονωτικά υλικά, ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το πρωί και έσβησε με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής μιάμιση ώρα αργότερα, ενώ δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά δεν οφείλεται σε εμπρησμό και εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα.

Με μια κοινή τους δήλωση, 23 οργανώσεις και φορείς επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση και στους διοικητές των καταυλισμών μετά την πρόσφατη τραγωδία με δύο νεκρούς στη Μόρια της Λέσβου.

Εξάλλου, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO), τονίστηκε ότι οι αριθμοί μετεγκατάστασης έχουν αρχίσει να αυξάνονται, όταν μόλις 8.000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί από τις 160.000 που προβλέπονταν πριν από δύο χρόνια. Επίσης, ότι η κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας λειτουργεί, αλλά υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές αν υπάρξει πρόβλημα με αυτήν, ότι η προσφυγική κρίση θα παραμείνει για αρκετό χρόνο, ότι θα συγκροτηθεί στην ΕΕ μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης και ότι η EASO θα αυξήσει το προσωπικό της σε 500 άτομα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέοι φράχτες για τους ξεριζωμένους (2021-12-10 00:00:00.0)
ΕΕ και ελληνικές κυβερνήσεις έχουν συνδιαμορφώσει την εκρηκτική κατάσταση στα νησιά (2019-11-15 00:00:00.0)
Εγκλωβισμένοι με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης (2017-02-09 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα των προσφύγων από την παγωνιά (2017-01-12 00:00:00.0)
Επικίνδυνη η κατάσταση για πρόσφυγες και μετανάστες (2016-04-28 00:00:00.0)
Εξετάζουν νέα μέτρα για είσοδο όσων προσφύγων χρειάζεται το κεφάλαιο (2015-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ