Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Υποσχέσεις για υποδομές και ενισχύσεις στους τομείς που ιεραρχεί το κεφάλαιο

Eurokinissi

Με τα σχέδια του κεφαλαίου στις αποσκευές για την αξιοποίηση των «πλεονεκτημάτων» του νησιού, ώστε να δοθεί ώθηση στην καπιταλιστική κερδοφορία, έφτασε χτες στην Κρήτη για διήμερη επίσκεψη ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Κατά τη χτεσινή μέρα, σε σειρά συναντήσεων που είχε με τον περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, τους δημάρχους Ηρακλείου Β. Λαμπρινό και Φαιστού Γ. Αρμουτάκη, αλλά και «εκπροσώπους αγροτικών φορέων», όπως και με την ομιλία του στο Ηράκλειο, ο πρωθυπουργός ανέδειξε τους τομείς που ιεραρχεί το κεφάλαιο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον «τουρισμό υψηλών προδιαγραφών της Κρήτης, την ποιοτική αγροτική παραγωγή και τον στόχο της ενεργειακής αυτάρκειας», ενώ υποσχέθηκε την ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης και του αεροδρομίου του Καστελίου.

Και οι τρεις τομείς όπου εστίασαν οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, ώστε όπως είπε η Κρήτη να «γίνει η ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας», είναι πάντως πέρα από ενδεικτικοί για τον ταξικό - αντιλαϊκό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάκαμψης για την οποία πασχίζει η κυβέρνηση.

Τα «ρεκόρ του τουρισμού» στα οποία αναφέρθηκε, κρύβουν από πίσω τους την άγρια εκμετάλλευση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, τη φοβερή εντατικοποίηση, το τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων, την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την απλήρωτη δουλειά και τους χιλιάδες «πρακτικάριους» που δουλεύουν για το τουριστικό κεφάλαιο για ένα κομμάτι ψωμί. Ενώ και ο «τουρισμός υψηλών προδιαγραφών» ούτε κατά διάνοια δεν αφορά την ανάγκη των εργαζομένων για διακοπές και αναψυχή, αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο που συντρίβονται από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ακόμα πιο χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για την αγροτική παραγωγή, επικαλούμενος προκλητικά την «ανάγκη αλλαγής του στρεβλού παραγωγικού μοντέλου», «το οποίο θα μας οδηγούσε αργά ή γρήγορα, ακόμα κι αν δεν υπήρχε αυτή η κρίση, σε αδιέξοδο», για να ξεδιπλώσει τις προτάσεις ενίσχυσης της μεγάλης - καπιταλιστικής αγροτικής παραγωγής που υλοποιεί η κυβέρνηση και τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ που ξεκληρίζουν τους φτωχούς αγρότες. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τα «ρεκόρ» στις εξαγωγές, τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου, αλλά και την «κινητοποίηση 6 δισ. ευρώ» από κοινού με την ΕΕ για υλοποίηση «προγραμμάτων, κυρίως σε ό,τι αφορά τη βιολογική γεωργία, τη μεταποίηση, καθώς και προγράμματα Leader για τη στήριξη της τοπικής ανάπτυξης». Ακόμα πιο προκλητικά, ο πρωθυπουργός επιδίωξε να παρουσιάσει την προσωρινή αναστολή του συμψηφισμού προστίμων και ενισχύσεων, που κέρδισαν με τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, ως «ένα μικρό θαύμα», λέγοντας ότι «πράγματι, είναι χρωστούμενα, αλλά έχει μια σημασία το γεγονός ότι τα χρωστούμενα δόθηκαν»! Την ίδια ώρα, βέβαια, το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούσε να υπονομεύσει προληπτικά τις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις των φτωχομεσαίων αγροτών, διαρρέοντας με σημείωμά του ότι οι «παραγωγοί» είπαν ότι «δεν μπορεί να κάνει διάλογο η κυβέρνηση με μπλόκα»!

Σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και πάλι στην προσπάθεια της αστικής τάξης να «παίξει» στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με «χαρτί» τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, μιλώντας και πάλι για τη γεωγραφική τοποθεσία της Ελλάδας αλλά και της Κρήτης, που «δίνει πλεονεκτήματα γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά, στον τομέα της Ενέργειας, του εμπορίου, των ανταλλαγών», ενώ ενδεικτικά των όσων συζητήθηκαν είναι και τα όσα είπε ο περιφερειάρχης Κρήτης, που αναφέρθηκε στη δυνατότητα να καταστεί η Κρήτη «ενεργειακός κόμβος» με ηλεκτρική σύνδεση με Ισραήλ - Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ