Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί αύριο

Κι άλλες προκλητικές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Να επικεντρωθούμε στις διαπραγματεύσεις, σημειώνει η Λευκωσία

Copyright 2016 The Associated

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το γνωστό εκβιασμό ότι οι συνομιλίες που συνεχίζονται για τη «λύση» του Κυπριακού αποτελούν «τελευταία ευκαιρία», επανέφερε ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ενώ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το νέο γύρο επαφών που ξεκινά στη Γενεύη στις 9 Γενάρη και βέβαια για τη διεθνή Διάσκεψη που αρχίζει στις 12 Γενάρη για την Ασφάλεια.

Ενώ αύριο έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση του Ακιντζί με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, μιλώντας στο αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», ο Ακιντζί είπε ότι αν δεν υπάρξει απόφαση στη Γενεύη, οι ελπίδες για λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εξανεμιστούν «δυστυχώς» και πρόσθεσε ότι δεν νομίζει ότι θα ανοίξει ξανά εύκολα ένα τέτοιο παράθυρο σε μια τέτοια περίπτωση. «Γι' αυτό και δεν είναι λάθος μια αξιολόγηση ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο του σκληρού παζαριού που δυναμώνει, ο Ακιντζί είπε ότι το ψευδοκράτος είναι αμετακίνητο στο ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας και ότι δεν αν υπάρξει συμφωνία για αυτό, δεν θα προχωρήσει η λύση. Από την άλλη μεριά, υποστήριξε ότι μπορεί να εξευρεθεί τρόπος το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων στην Κύπρο να παρέχει ασφάλεια στη μια πλευρά, χωρίς να αποτελεί απειλή για την άλλη. Μίλησε για «επαναξιολόγηση» σε «μια δεκαπενταετία» και υπογράμμισε πάλι ότι μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, θα φανεί ότι «από τη φιλία της Τουρκίας κερδίζουν και οι δύο κοινότητες».

Την μεταβατική περίοδο μιας 15ετίας για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων επανέλαβε ο Ακιντζί και στη χτεσινοβραδινή εκπομπή της ΕΡΤ 1 «Ειδικές αποστολές».

Επίσης, είπε ότι στη Γενεύη η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ετοιμάσει πρόταση για ποσοστό εδάφους πέραν του 29% υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και η ελληνοκυπριακή πλευρά ίσως πάνω από 28%. Ακόμα, υποστήριξε ότι η Τουρκία είχε ζητήσει στις συναντήσεις στο Μοντ Πελεράν να πάρουν μέρος εκπρόσωποι από Αγκυρα και Αθήνα, αλλά η Ελλάδα δεν το δέχτηκε. «Προβλέπουμε πως μια λύση δεν θα φέρει ωφέλιμα αποτελέσματα μόνο για το νησί αλλά και για την Τουρκία και την Ελλάδα. Προβλέπουμε ότι θα επηρεάσει θετικά τις συμφωνίες της Τουρκίας με την ΕΕ», είπε ακόμα ενώ για τη στάση της Ουάσιγκτον εξέφρασε την ελπίδα «και η επόμενη κυβέρνηση να συνεχίσει την ίδια στήριξη». Αναφέρθηκε και στο ρόλο της Μόσχας, λέγοντας ότι η Ρωσία πρέπει να είναι σε αυτούς που θα έχουν θετική συμβολή στη διαδικασία, επειδή είναι σημαντική χώρα.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Ακιντζί, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Βίκτορας Παπαδόπουλος είπε ότι «σε αυτή την κρίσιμη και λεπτή φάση που διέρχεται ο διάλογος, οι όποιες δημόσιες θέσεις εκφράζονται από τουρκοκυπριακής πλευράς ως προϋποθέσεις λύσης του Κυπριακού, όχι μόνο δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, αλλά και θεωρούμε ότι δεν υποβοηθούν ούτε τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη ούτε την επιδιωκόμενη λύση, η οποία θα πρέπει να τύχει της έγκρισης του συνόλου του κυπριακού λαού». Πρόσθεσε ότι «αυτό που επισημαίνουμε προς κάθε κατεύθυνση και ειδικότερα προς την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι, αντί δηλώσεων, την ανάγκη να επικεντρωθούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα στο στόχο ελαχιστοποίησης των υπαρχουσών διαφορών, προκειμένου να υπάρχει πραγματική προοπτική επιτυχίας στη διάσκεψη, στη Γενεύη».

Στο μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει τα μηνύματα ότι θέλει την πρωτοβουλία των κινήσεων, εκδίδοντας ναυτική οδηγία (NAVTEX 832/16), με την οποία δέσμευσε μεγάλη περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ για την πραγματοποίηση ανθυποβρυχιακών ασκήσεων από τις 20 έως τις 22 Δεκέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί στις 16 Απρίλη (2018-03-31 00:00:00.0)
Ισχυρά μονοπώλια αναζητούν «ρεαλιστικές λύσεις» για τις μπίζνες τους (2018-03-22 00:00:00.0)
Αυξάνεται η αβεβαιότητα για συνέχιση των συνομιλιών (2017-02-22 00:00:00.0)
Ο Ακιντζί αποχώρησε από τη χτεσινή συνάντηση (2017-02-17 00:00:00.0)
Επαφές σε επίπεδο τεχνοκρατών στην Ελβετία (2017-01-19 00:00:00.0)
Βιάζονται για «λύση» μέχρι τέλος 2015 (2015-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ