Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΧΩΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ - ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Κάνει κι άλλο «χώρο» στην κερδοφορία του κεφαλαίου

Για το ΚΚΕ η γη και η χρήση της είναι κοινωνικό αγαθό, σημείωσε η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου

Ενα ακόμη νομοσχέδιο με αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» εισήχθη από χτες για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Πρόκειται για το νομοσχέδιο με τίτλο «Χωρικός σχεδιασμός - Βιώσιμη Ανάπτυξη», το οποίο συζητείται με τη διαδικασία του επείγοντος.

Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση διατηρεί αναλλοίωτο και «βελτιώνει» τον προηγούμενο χωροταξικό νόμο 4269/2014 που δημιουργεί το «κατάλληλο περιβάλλον» για την προσέλκυση επενδύσεων «στρατηγικής σημασίας», επιταχύνοντας την εμπορευματοποίηση της γης, την αλλαγή των χρήσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις προς όφελος της ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Στην κορυφή του χωροταξικού σχεδιασμού τοποθετείται η «Εθνική Χωροταξική Στρατηγική», στην οποία υποτάσσονται οι σκοποί όλων των χωροταξικών σχεδίων σε επίπεδο Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης. Ταυτόχρονα, καθιερώνονται διαδικασίες «αποκέντρωσης» απαραίτητες για να προχωρήσει η εμπορευματοποίηση της γης σε επίπεδο δήμων, διατηρούνται τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια (ΕΧΣ) για τη διευκόλυνση των επενδύσεων «στρατηγικής σημασίας» των μονοπωλιακών ομίλων, ενώ εισάγει και διαδικασία υπουργικής προέγκρισης με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), στις περιπτώσεις που τα ΕΧΣ τροποποιούν υφιστάμενες πολεοδομικές ρυθμίσεις.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, ανακοινώνοντας πως το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός δεν είναι τεχνοκρατικό αλλά πολιτικό ζήτημα. «Κομμένος και ραμμένος λοιπόν και ο χωροταξικός μετασχηματισμός στα μέτρα των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου, που προωθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως «όλο το προηγούμενο διάστημα, με δημόσιες παρεμβάσεις, τόσο στελέχη των αστικών κομμάτων αλλά και εκπρόσωποι των επιχειρηματιών διαλαλούσαν ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που εμποδίζουν την προσέλκυση ξένων επενδύσεων αφορά τη χωροταξία».

Σχολιάζοντας το μηχανισμό προέγκρισης, τόνισε ότι δημιουργήθηκε για να διασφαλιστεί η «ασφάλεια δικαίου» των επενδυτών, δηλαδή των εκμεταλλευτών. Επιπλέον, σημείωσε πως το νομοσχέδιο «έρχεται να αναμορφώσει ελαφρά, έως ελάχιστα, το πλαίσιο χάραξης χωροταξικής πολιτικής» των προηγούμενων κυβερνήσεων, «ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ειδικές ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο».

Η Δ. Μανωλάκου υπογράμμισε πως «οι λαϊκές ανάγκες δεν χωράνε στον καπιταλιστικό χωροταξικό σχεδιασμό», υπογραμμίζοντας ότι «για το ΚΚΕ η γη και η χρήση της είναι κοινωνικό αγαθό. Στόχος και κριτήριο για την οργάνωση του κοινωνικού χώρου είναι η συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών, η συγκεκριμένη κοινωνική αξιοποίηση της γης και του χώρου γενικότερα. Ομως, αυτό προϋποθέτει τη ρήξη με τα μονοπώλια και την εξουσία τους και την αποδέσμευση από την ΕΕ, με εργατική - λαϊκή εξουσία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, σημείωσε ότι η οργάνωση του χώρου εξυπηρετεί ή τον άνθρωπο και τις ανάγκες του ή το καπιταλιστικό κέρδος και σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να προσαρμόσει το χωρικό σχεδιασμό στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων με την αναγκαία ευελιξία, έτσι ώστε κάθε φορά να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του επενδυτικού σχεδιασμού, διευκολύνοντας τη συγκέντρωση και την αλλαγή χρήσης της γης.

Χαρακτήρισε επικίνδυνο και σε βάρος των λαϊκών αναγκών το χωρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι για το ΚΚΕ προτεραιότητα είναι η ποιότητα ζωής του ανθρώπου, η διασφάλιση της λαϊκής στέγης, ο ελεύθερος χώρος για αναψυχή, πολιτισμό και αθλητισμό και έπειτα η ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων με κεντρικό σχεδιασμό και αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νόμιμο το «Mall» με τη σφραγίδα του ΣτΕ(2020-02-04 00:00:00.0)
Χωροταξικός σχεδιασμός κομμένος στα μέτρα της κερδοφορίας του κεφαλαίου(2016-12-16 00:00:00.0)
Χωροταξικός σχεδιασμός για τις ανάγκες κερδοφορίας(2016-11-15 00:00:00.0)
Οπως επιθυμούν οι «επενδυτές»...(2014-05-10 00:00:00.0)
Νέες εξαγγελίες για το χωροταξικό σχεδιασμό(2002-05-14 00:00:00.0)
Χωρο - ταξικός σχεδιασμός(2001-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ