Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Χωροταξικός σχεδιασμός κομμένος στα μέτρα της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Στον ορυμαγδό των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων που περνάει η κυβέρνηση από τη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες τις τελευταίες μέρες για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης», προστέθηκε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο φέρει τον τίτλο «Χωρικός σχεδιασμός - Βιώσιμη Ανάπτυξη» και από χτες συζητείται ως επείγον στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση, στο όνομα της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών, συνεχίζει να διαμορφώνει το κατάλληλο «περιβάλλον» των προνομίων προς το μεγάλο κεφάλαιο για την προσέλκυση επενδύσεων. Για την ακρίβεια - όπως εξάλλου «μαρτυράει» και ο τίτλος του νομοθετήματος - πιάνοντας το νήμα από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση της γης, την αλλαγή χρήσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να προωθήσει τους στόχους του εγχώριου κεφαλαίου, όπως είναι η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό, διαμετακομιστικό και κόμβο συνδυασμένων μεταφορών, αναβαθμίζοντας το ρόλο του στην ευρύτερη περιοχή.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται με ρητό τρόπο ότι από τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου είναι «η εδραίωση διαδικασιών που παρέχουν εγγύηση για την προώθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας», δηλαδή την παροχή της ασφάλειας που θέλει το κεφάλαιο καθώς και «να αποτυπωθεί ότι κατευθυντήρια αρχή και σκοπός του χωρικού σχεδιασμού αποτελεί η ενίσχυση της οικονομίας, των επενδύσεων και της απασχόλησης», όλα περιτυλιγμένα με τις γενικές διακηρύξεις για «ταυτόχρονη προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, ανέφερε ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός που προωθείται διαδοχικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τη σημερινή είναι «κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου». Εξάλλου, σημείωσε, όλο το προηγούμενο διάστημα «εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων μαζί με στελέχη των αστικών κομμάτων έλεγαν ότι το χωροταξικό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που εμποδίζουν την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Ετσι και το νομοσχέδιο αυτό «έρχεται να αναμορφώσει ελαφρά, έως ελάχιστα, το πλαίσιο χάραξης χωροταξικής πολιτικής» των προηγούμενων κυβερνήσεων «ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ειδικές ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, σε αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο». Αλλωστε, το νομοσχέδιο «κάνει λόγο για ευθυγράμμιση του χωροταξικού σχεδιασμού με την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, ενώ περιγράφει ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός υποτάσσεται ουσιαστικά στη γενική οικονομική πολιτική της άρχουσας τάξης», που είναι η «συγκέντρωση και οργάνωση της ιδιοκτησίας σε μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις», «η προώθηση της εμπορευματοποίησης και εκείνου του τμήματος της γης που ανήκει άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο, αλλά και μια σειρά εγκαταστάσεις και υποδομές, όπως δασικές εκτάσεις, περιουσίες δημόσιων οργανισμών, επιχειρήσεων, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.», «η κατάργηση των όποιων περιορισμών υπήρχαν στις αλλαγές χρήσεων γης» κ.λπ.

Η βουλευτής του ΚΚΕ έκανε καθαρό ότι «για το ΚΚΕ η γη και η χρήση της είναι κοινωνικό αγαθό. Στόχος και κριτήριο για την οργάνωση του κοινωνικού χώρου είναι η συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών, η συγκεκριμένη κοινωνική αξιοποίηση της γης και του χώρου γενικότερα. Ομως αυτό προϋποθέτει τη ρήξη με τα μονοπώλια και την εξουσία τους και την αποδέσμευση από την ΕΕ, με εργατική - λαϊκή εξουσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ