Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Διεκδικεί «λύσεις» για το κεφάλαιο στο πλαίσιο σφοδρών αντιπαραθέσεων

Με «ντεκόρ» το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη χτεσινή του συνεδρίαση, ο Αλ. Τσίπρας έδωσε ξανά τη γνωστή - και για εσωτερική κατανάλωση - παράσταση της «κυβέρνησης που αντιστέκεται στις παράλογες απαιτήσεις» των δανειστών, εκφράζοντας κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση την πεποίθηση για «μια λύση χωρίς εκβιασμούς και με σεβασμό στην κυριαρχία της κάθε χώρας».

Είχε προηγηθεί η συμμετοχή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου μεταξύ άλλων, αντανακλώντας τους σφοδρούς ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας, υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σκληρή στάση ακραίων κύκλων, οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους την ιδέα της διαίρεσης της Ευρώπης». Αυτούς τους ανταγωνισμούς, που πηγάζουν απ' τα ιδιαίτερα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων και αστικών τάξεων κάθε κράτους, ο Αλ. Τσίπρας τους βάφτισε «ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση», ισχυριζόμενος ότι «δεν είναι ίδια η συμπεριφορά της Ευρώπης απέναντι σε χώρες με προοδευτικές κυβερνήσεις, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία, και σε σχέση με χώρες που έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις», ξεπλένοντας ταυτόχρονα και τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις των συγκεκριμένων κρατών, μαζί με την προσπάθεια να ενισχύσει το «αφήγημα» των «συσχετισμών» εντός της ΕΕ, που τάχα καθορίζουν το χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικάζεται σε διαρκή λιτότητα» ανέφερε, απηχώντας την αξίωση του εγχώριου κεφαλαίου για «ζεστό χρήμα» προς μεγαλύτερη κρατική στήριξη, στην προσπάθεια ανάκαμψης της κερδοφορίας του, ενώ χαρακτήρισε «κυριαρχικό δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης» την κατανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων του προϋπολογισμού, αφού «δεν παραβιάζει τους στόχους του προγράμματος».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για αναβολή της εφαρμογής της απόφασης του Γιούρογκρουπ για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, δήλωσε ότι όσοι το εισηγούνται «παραβιάζουν τη συμφωνία».

Στο περιθώριο της Συνόδου των Σοσιαλδημοκρατών, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί, που φέρεται να δήλωσε ότι μόνο μια χώρα θέτει θέμα για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και πως αυτό παραβιάζει τη συμφωνία που προέβλεπε την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αμέσως μετά την πρώτη «αξιολόγηση».

Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, απ' τον οποίο ζήτησε λύση σε ό,τι αφορά την «αξιολόγηση», εισηγούμενος συμβιβασμό ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% + 1,0%, «όχι νέα μέτρα» και να είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης λήψη μέτρων «που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους». Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «ως προς τα μέτρα στήριξης ο κ. Σουλτς ήταν σε "γραμμή" Μοσκοβισί!».

Ταυτόχρονα και στο πλαίσιο των σφοδρών ενδοαστικών αντιπαραθέσεων, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, εξέφρασε την υποστήριξή του στις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Γιούρογκρουπ, δηλώνοντας ότι «δεν είναι δυνατό να υπάρχει απαίτηση για επιπλέον προσπάθειες από την Ελλάδα ή να αποτρέψουν την κυβέρνηση να πάρει κυρίαρχες αποφάσεις εντός του πλαισίου των δεσμεύσεων που έχει λάβει», ενώ η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε έκτακτη διάσκεψη των προέδρων, με κλήση του προέδρου του Γιούρογκρουπ για το θέμα του παγώματος των πρόσφατων αποφάσεων για το χρέος της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ