Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προωθεί άμεσα το νέο τσεκούρι στο ΕΚΑΣ

Μόνο από την περικοπή οι συνταξιούχοι θα χάσουν ποσό τετραπλάσιο από το επίδομα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη βοήθεια των άλλων αστικών κομμάτων, σηκώνει αποπροσανατολιστικό κουρνιαχτό γύρω από το εφάπαξ επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, ετοιμάζει ταυτόχρονα Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία βάζει μπροστά τη δεύτερη φάση της περικοπής του ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση θα προβλέπει την άμεση περικοπή, με εφαρμογή από τις συντάξεις του Γενάρη, οι οποίες καταβάλλονται 20 με 22 Δεκέμβρη...

Οι περικοπές του ΕΚΑΣ για το 2017 θα αφαιρέσουν από τους χαμηλοσυνταξιούχους περίπου 440 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τα ποσά που έχασαν οι δικαιούχοι του μέσα στο 2016, η συνολική απώλεια ανεβαίνει στα 570 εκατ. ευρώ.

Συνολικά και μέχρι το 2019, οπότε θα εφαρμοστεί η τελευταία φάση της περικοπής του ΕΚΑΣ (το οποίο καταργείται από το 2020), οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν 2,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή ποσό τετραπλάσιο σχεδόν από αυτό που ο πρωθυπουργός εμφάνισε προκλητικά ως «επιστροφή της 13ης σύνταξης»!

Για το 2017 τα εισοδηματικά κριτήρια δεν φαίνεται να αλλάζουν, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει να απλώσει τις περικοπές σε όλους τους δικαιούχους. Αυτό σημαίνει ότι το ύψος των περικοπών, για να καλυφθεί η προϋπολογιζόμενη «εξοικονόμηση», αναμένεται να φτάσει στο 50% επί των ποσών που έλαβαν φέτος.

Παράλληλα, στις επαφές τους κυβέρνηση και κουαρτέτο εξετάζουν και την πορεία εφαρμογής του αντιασφαλιστικού νόμου 4387. Ετσι, τις επόμενες μέρες, το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να εντείνει την έκδοση των εφαρμοστικών αποφάσεων και εγκυκλίων. Μεταξύ αυτών θα είναι η σχετική εγκύκλιος για τους εργαζόμενους με μπλοκάκια, απαράδεκτο καθεστώς που μονιμοποιεί η κυβέρνηση, τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ κ.ά., στις λεπτομέρειες των οποίων κρύβονται πλευρές που μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένες εισφορές και άρα σε νέες επιβαρύνσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισοδύναμη ...χασούρα για το ΕΚΑΣ (2016-10-12 00:00:00.0)
Αυταπόδεικτος ο εμπαιγμός (2016-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ