Σάββατο 25 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Παρέμβαση για τις μαρίνες

Ερώτηση βουλευτών του Κόμματος στη Βουλή

Τη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκρύψει τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της για την εκποίηση των ακτών του Σαρωνικού φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων οι βουλευτές του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη και Αντ. Σκυλλάκος. Οι βουλευτές του Κόμματος καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση, καλώντας τους ενδιαφερόμενους για συμμετοχή στη διαδικασία του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης των μαρίνων Ζέας, Φλοίσβου και Αλίμου να υπογράψουν συμφωνητικό τήρησης εμπιστευτικότητας, επιχειρεί να υψώσει ένα φράγμα γύρω από ό,τι σχετίζεται με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας του ΕΟΤ, με στόχο την απαγόρευση της ενημέρωσης του λαού. Μεταξύ άλλων ρωτούν για ποιο λόγο η κυβέρνηση θεωρεί αναγκαία την υπογραφή ενός τέτοιου συμφώνου και ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των τριών μαρίνων. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων έχει ως εξής:

«Σε συστηματική προσπάθεια απόκρυψης των αντιλαϊκών της σχεδιασμών για την εκποίηση των ακτών του Σαρωνικού, καταφεύγει η Κυβέρνηση, μετά τις έντονες λαϊκές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις. Καθώς απέτυχε η προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού και δημιουργίας κλίματος "λαϊκής συναίνεσης" - με την εξασφάλιση της συγκατάθεσης των δήμων της περιοχής - η Κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να συγκαλύψει τις ακόμα χειρότερες επιπτώσεις που θα επιφέρει η ιδιωτικοποίηση των μαρίνων.

Ετσι στις προκηρύξεις για την εκποίηση σε ιδιώτες των μαρίνων Ζέας, Φοίσβου και Αλίμου, αναφέρεται ότι οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να μετέχουν στη διαδικασία του διαγωνισμού θα πρέπει να υπογράψουν συμφωνητικό περί Τήρησης Εμπιστευτικότητας, προκειμένου να λάβουν τα σχετικά τεύχη που περιγράφουν με λεπτομέρεια (1) το ακίνητο της συγκεκριμένης μαρίνας το οποίο βγαίνει στο σφυρί, (2) τις απαιτούμενες επενδύσεις άμεσης προτεραιότητας για τη συγκεκριμένη μαρίνα, (3) το προτεινόμενο πλαίσιο για την ανάπτυξη των χερσαίων τμημάτων της συγκεκριμένης μαρίνας και (4) τα αποτελέσματα των σχετικών ενδεικτικών ερευνών αγοράς.

Είναι προφανές ότι η παραπάνω προκήρυξη που υπογράφεται μάλιστα από το χρηματοοικονομικό σύμβουλο της ΕΤΑ, την εταιρεία "Fuji Bank FUJI CORPORATE ADVISORY CO LTD" αποσκοπεί στην ύψωση ενός φράγματος σιωπής σχετικά με ό,τι έχει να κάνει με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας του ΕΟΤ, με μοναδικό σκοπό να απαγορεύσει την ενημέρωση του λαού.

Η ενέργεια αυτή δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι η ιδιωτικοποίηση των μαρίνων θα περιέχει ακόμα χειρότερες επιπτώσεις για την παραλία του Σαρωνικού. Και τούτο επειδή η εμπορευματοποίηση των ακτών του Σαρωνικού πάει χέρι - χέρι με την τσιμεντοποίησή τους, αφού στα χερσαία τμήματά τους οι ιδιώτες πρόκειται να ανεγείρουν ξενοδοχεία, να κατασκευάσουν εστιατόρια, φαστφουντάδικα και κέντρα διασκέδασης, να φτιάξουν νέες μαρίνες και να επεκτείνουν τις ήδη υφιστάμενες και γενικώς να επιδοτηθούν σε κάθε δραστηριότητα που θα μετατρέψει την παραλιακή ζώνη σε μια απέραντη "εμπορική διασκεδασούπολη".

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός για ποιο λόγο η Κυβέρνηση θεωρεί αναγκαία την υπογραφή συμφωνητικού περί Τήρησης Εμπιστευτικότητας, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να προμηθευτούν τα τεύχη δημοπράτησης;

ΚΑΛΕΙΤΑΙ, επίσης, ο κ. Υπουργός να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής όλα τα παρακάτω στοιχεία:

  • Τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των μαρίνων Ζέας, Φλοίσβου και Αλίμου.
  • Το κείμενο της σύμβασης με το οποίο η εταιρεία "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα" ανέθεσε στην "Fuji Corporate Advisory Co Ltd" το ρόλο του χρηματοοικονομικού συμβούλου».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ