Σάββατο 25 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΗΜΝΟΣ
Ετοιμοι για κινητοποιήσεις οι ψαράδες

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις συνθήκες που επικρατούν στο παραμεθόριο νησί της Λήμνου, σχετικά με την κατάσταση που έχει φτάσει η παραδοσιακή παράκτια αλιεία, κατέθεσαν χτες στον υπουργό Γεωργίας οι ψαράδες του νησιού. Παράλληλα, καλούν όλο το λημνιακό λαό να παλέψει ενωμένος με τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες αλιείς για να εξασφαλιστεί φτηνό και καλό και όχι εισαγόμενο ψάρι στους κατοίκους της Λήμνου, στους τουρίστες του νησιού και κατ' επέκταση σε όλη την Ελλάδα. Οπως προειδοποιεί, μάλιστα, η Συντονιστική Επιτροπή αγώνα των ψαράδων, αν δεν ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματά τους θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την επιβίωση τη δική τους και του νησιού.

Τα αιτήματα των ψαράδων είναι:

  • Χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου και στους αλιείς της Λήμνου, ένα αίτημα χρόνιο που παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Παπαδέλλη, του κ. Σηφουνάκη και τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμα.
  • Αποζημίωση των αλιέων, όταν τα δίχτυα τους καταστρέφονται από τα δελφίνια.
  • Χορήγηση χαμηλότοκων αλιευτικών δανείων από την ΑΤΕ.
  • Δημιουργία ιχθυόσκαλας στα λιμάνια Μύρινας και Μούδρου.
  • Επέκταση του λιμανιού της Μύρινας, όπως και των αλιευτικών καταφυγίων του νησιού για τον ασφαλή ελλιμενισμό των σκαφών.
  • Εφαρμογή της νομοθεσίας για τους συνταξιούχους αλιείς. Να τηρούνται τα δώδεκα μεροκάματα στο μήνα και να μπει περιορισμός στον αριθμό των σκαφών και των εργαλείων, που στις περισσότερες περιπτώσεις υπερβαίνει τα σκάφη και τα εργαλεία των πραγματικών επαγγελματιών.
  • Να επιτραπεί το ζαργανόδιχτο -η στίγκα- για να μπορούμε να εξασφαλίσουμε φτηνό ψάρι στους κατοίκους του νησιού και δόλωμα για τη δουλιά μας.
  • Να επιτραπεί το ψαροντούφεκο στους επαγγελματίες και να ληφτούν συγκεκριμένα μέτρα για τους ερασιτέχνες, αλλιώς να απαγορευτεί για όλους.
  • Δημιουργία μαρίνας στο λιμάνι της Μύρινας.
  • Καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα για τη γρήγορη διακίνηση των ευπαθών προϊόντων.
  • Προστασία της παραδοσιακής παράκτιας αλιείας από τα μεγάλα αλιευτικά συμφέροντα που καταστρέφουν τις θάλασσες και τις ακτές.
  • Λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των ελληνικών θαλασσών από τη μόλυνση.
  • Δημιουργία ειδικών ιχθυολογικών εκκολαπτηρίων στην Ελλάδα και στις παράκτιες ευρωπαϊκές χώρες για τον εμπλουτισμό του Αιγαίου και της Μεσογείου. Για την προστασία της αλιείας, για το μήνα Μάη, να απαγορευτεί η αλιεία για όλα τα αλιευτικά σκάφη.

Τέλος, μέσα από το ψήφισμα, οι ψαράδες καταγγέλλουν τις απαράδεκτες, όπως χαρακτηρίζουν ενέργειες του λιμεναρχείου Μύρινας που φέρεται στους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς της Λήμνου ως στρατός κατοχής, επιβάλλοντας υπέρογκα πρόστιμα και καλώντας σε απολογία μεροκαματιάρηδες ανθρώπους χωρίς να τους γίνεται ούτε καν σύσταση. «Επειδή θεωρούμε, αναφέρεται στο ψήφισμα, ότι η πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν τις αντιλαϊκές επιλογές των προηγούμενων, καθώς και η τρομοκρατία που εξασκεί το λιμεναρχείο Μύρινας, έχουν σκοπό να οδηγήσουν τους αλιείς του νησιού και της χώρας εκτός επαγγέλματος, σας καθιστούμε υπεύθυνους για τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργηθούν για την οικονομία του νησιού και της χώρας. Θεωρούμε ότι το λιμεναρχείο πρέπει να προστατεύει την παραδοσιακή παράκτια αλιεία, τις θάλασσες και τις ακτές μας και όχι να παίζει το χωροφύλακα στη θάλασσα. Ετσι θα μπορέσουμε κι εμείς να προσφέρουμε εθελοντικά τις υπηρεσίες μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ