Σάββατο 25 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
«Φέσια» 138 δισ. στην αγορά

Τα στοιχεία των τραπεζών κρύβουν τη ζοφερή πραγματικότητα. Δεν περιλαμβάνονται πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια που σημειώνουν τεράστια αύξηση

Η «καλή κατάσταση» της οικονομίας, για την οποία κομπορρημονεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνοδεύεται από «φέσια» - ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές - και με το κλείσιμο εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό προκύπτει ακόμη και από τα ελλιπή και ανεπαρκή στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, που αφορούν τους λεγόμενους δείκτες ασφυξίας της αγοράς, για το επτάμηνο Γενάρης - Ιούλης του 2001. Η εικόνα που εμφανίζουν τα συγκεκριμένα στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν χτες, αποτυπώνει ένα πολύ μικρό, ως και απειροελάχιστο, μέρος της σημερινής πραγματικότητας. Και αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αλλαγή του τρόπου πληρωμών, με τις συναλλαγματικές να εκτοπίζονται από τις πιστωτικές κάρτες. Ταυτόχρονα καταγράφεται ραγδαία αύξηση των καταναλωτικών και των άλλων δανείων, τα οποία επίσης δεν περιέχονται στους σχετικούς πίνακες που δημοσιοποιούν οι τράπεζες.

Αναλυτικότερα από τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για το επτάμηνο Γενάρης - Ιούλης του 2001 προκύπτουν τα εξής:

  • Τα «φέσια» στην αγορά από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές ξεπέρασαν τα 138 δισ. δρχ. Συγκεκριμένα, οι ακάλυπτες επιταγές που εντοπίστηκαν έφτασαν σε 100,5 δισ. δρχ. και οι διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές σε 37,5 δισ. και βέβαια ο ρυθμός μείωσης, 26,5%, που παρουσιάζουν σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα δεν αποδίδει την πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η αύξηση που σημειώνουν φέτος τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών φτάνει σε 60%(!), ποσοστό που δείχνει και τη δυσπραγία των νοικοκυριών να αποπληρώσουν κανονικά τις δόσεις τους. Φέτος επίσης η αύξηση στα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων επιταχύνεται μήνα με το μήνα και έφτασε σε ποσοστό 56,6% το Μάη του 2001 σε σύγκριση με το Μάη του 2000.
  • Στο ίδιο διάστημα 1.081 επιχειρήσεις κυρίως μικρομεσαίες χρεοκόπησαν οριστικά ή έχουν καταθέσει αίτηση πτώχευσης στα αρμόδια πρωτοδικεία. Από αυτές οι 383 έβαλαν οριστικά λουκέτο με επίσημη δικαστική απόφαση και οι 698 έχουν υποβάλει σχετική αίτηση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ