Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΡΑΜΠ
Αλλαγή σκυτάλης, διαφορετική τακτική αλλά ίδιοι στόχοι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τις τελευταίες προετοιμασίες, υπό τα συνήθη ασφυκτικά μέτρα ασφαλείας, έκαναν έως αργά χτες βράδυ οι αρμόδιες αρχές στην Ουάσιγκτον, όπου σήμερα (γύρω στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδας) αναμένεται η τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του αντιπροέδρου Μάικ Πενς. Στη συνέχεια αναμένεται να εκφωνήσει την ομιλία του, που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του, Σον Σπάισερ, θα είναι μία «πολύ προσωπική και ειλικρινής παρουσίαση του οράματός του για τις ΗΠΑ διανθισμένη από φιλοσοφικές σκέψεις». Σημείωσε μάλιστα πως θα εξηγήσει «τι σημαίνει να είσαι Αμερικανός» και θα αναφερθεί στις «προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Ο Τραμπ διαδέχεται τον Ομπάμα, ο οποίος στην εποχή του έπαιξε το ρόλο του, ως ο πρώτος έγχρωμος Πρόεδρος των ΗΠΑ που θα σταματούσε τους πολέμους (μάλιστα, πήρε προκαταβολικά και Νόμπελ Ειρήνης) για να συνεχίσει τις επεμβάσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, ενώ και στο εσωτερικό εργάστηκε για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, παρά τις φιλολαϊκές διακηρύξεις. Τώρα ο Τραμπ είναι επίσης ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, που κατάφερε να χειραγωγήσει λαϊκό κόσμο, δυσαρεστημένο από τους πολέμους και το ότι δεν ωφελήθηκε από τη μικρή ανάκαμψη της οικονομίας. Ετσι, με το προσωπείο του «αντισυστημικού» (ενώ στηρίζει το εκμεταλλευτικό σύστημα), τάζει καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου για τους αδύνατους. Στην πραγματικότητα, όπως και ο Ομπάμα, παρά τις υπαρκτές διαφορές τους, επιχειρεί να υπηρετήσει τα γενικά συμφέροντα της αστικής τάξης σε μια περίοδο μάλιστα που οι ΗΠΑ, αν και παραμένουν στην κορυφή του ιμπεριαλιστικού συστήματος, χάνουν θέσεις από ανταγωνιστικές δυνάμεις ενώ συνεχίζονται οι δυσκολίες για την πιο ορμητική καπιταλιστική ανάκαμψη παγκοσμίως. Από εκεί ξεκινάει και η λογική Τραμπ για μέτρα προστατευτισμού και όχι από τη δήθεν προστασία του λαού του, όπως κατάφερε να του ...πουλήσει.

Σε ό,τι αφορά την ορκωμοσία, θα περιλαμβάνει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αν και όχι από τα λαμπερά ονόματα της μουσικής βιομηχανίας, που προτιμούν τους Δημοκρατικούς. Επίσης, έχουν ανακοινωθεί και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ουάσιγκτον και σε άλλες πόλεις.

Ο ίδιος ο Τραμπ έφθασε χτες στην Ουάσιγκτον με στρατιωτικό αεροσκάφος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια και τον νεότερο γιο του, Μπάρον. Λίγη ώρα αργότερα μετέβη στο ξενοδοχείο της αλυσίδας του, για να γευματίσει με τον αντιπρόεδρο Μ. Πενς, τους υπουργούς του, τους συμβούλους που έχει επιλέξει στο Λευκό Οίκο και τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.

Είναι ενδιαφέρον πάντως πως μόνο δύο υπουργοί της νέας κυβέρνησης κοντεύουν να πάρουν την έγκριση του διορισμού τους από τη Γερουσία: Ο ένας είναι ο στρατηγός ε.α. Τζέιμς Μάτις, που θα είναι ο νέος υπουργός Αμυνας, και ο άλλος ο στρατηγός ε.α. Τζον Κέλι, που τοποθετείται στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Πολλοί από τους νέους υπουργούς αναμένουν την έγκριση του διορισμού τους από τη Γερουσία στα μέσα ή και στα τέλη της άλλης βδομάδας, μεταξύ των οποίων και ο (πρώην διευθυντής της «ExxonMobil») υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Γι' αυτόν το λόγο ο Τραμπ ζήτησε και πήρε από τον απερχόμενο Πρόεδρο Ομπάμα άδεια για την παραμονή περίπου 50 ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων σε διάφορα πόστα και υπουργεία, όπως τα Εξωτερικών, Αμυνας, Δικαιοσύνης κ.λπ., έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης του διορισμού των νέων υπουργών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απομακρύνεται ο Σάναχαν (2019-06-19 00:00:00.0)
Συνάντηση Τίλερσον - Πομπέο (2018-03-20 00:00:00.0)
Αντιθέσεις και στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικάνων (2017-07-20 00:00:00.0)
Εντείνονται οι διεργασίες για τη νέα κυβέρνηση (2017-01-14 00:00:00.0)
Μετεκλογικές διεργασίες και διαμαρτυρίες (2016-11-12 00:00:00.0)
Πτώση της δημοτικότητας Ομπάμα (2009-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ