Τετάρτη 29 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Λυπηρό περιστατικό»...

Ο Βρετανός στρατιώτης, Ιαν Κόλινς, σκοτώθηκε στα Σκόπια, όταν άγνωστοι πέταξαν πέτρες στο ΝΑΤΟικό στρατιωτικό αυτοκίνητο όπου επέβαινε, με αποτέλεσμα μια από αυτές να τον βρει στο κεφάλι, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Είναι ο πρώτος στρατιώτης του ΝΑΤΟ που σκοτώνεται, με την έναρξη της τρίτης φάσης των στρατιωτικών επεμβάσεων της «Συμμαχίας» στα Βαλκάνια.

Ο Ιαν ήταν μόλις 20 χρονώ. Εφτασε στα Βαλκάνια, χωρίς, ίσως, να γνωρίζει τους πραγματικούς λόγους της αποστολής του εκεί. Θα του είπαν πως καθήκον του ήταν η συγκέντρωση των όπλων από τον «Ουτσεκά», καθώς θα συμμετείχε σε μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ, με στόχο την εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Μπορεί, όμως, να μην του είπαν τίποτα για την επιχείρηση κι απλώς να τον ενημέρωσαν πως, για τη συμμετοχή του σ' αυτή, θα πληρωθεί έξτρα και αδρά. Ο Ιαν δελεάστηκε και πήγε στο ραντεβού με το θάνατο. Πέθανε, χωρίς να ξέρει το γιατί...

Στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, που έχουν επιβάλει κατοχή στη Βοσνία, στο Κόσσοβο και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμμετέχουν και Ελληνες στρατιωτικοί. Ο καθένας απ' αυτούς κινδυνεύει, ανά πάσα στιγμή, να έχει την «τύχη» του Ιαν Κόλινς. Διότι, έτσι κι αλλιώς, κανένας δεν τρέφει φιλικά αισθήματα για τα στρατεύματα κατοχής κι, επομένως, μπορεί να βρεθούν κι άλλοι «άγνωστοι νεαροί», που θα λιθοβολήσουν στρατιώτες του εχθρού. Βεβαίως, αν αυξηθούν τα «λυπηρά περιστατικά» - έτσι χαρακτήρισε το θάνατο του Βρετανού στρατιώτη ο στρατιωτικός διοικητής του - δεν πρόκειται να τα «βάψουν μαύρα» τ' αφεντικά του ΝΑΤΟ.

Και αν, ο μη γένοιτο, έχουμε θύματα ανάμεσα στους Ελληνες στρατιώτες, δεν πρόκειται να στενοχωρηθεί πολύ ούτε ο Σημίτης, ούτε ο Τσοχατζόπουλος, ούτε ο Καραμανλής, όπως δε στενοχωρήθηκε ο Μπλερ και ο Ρόμπερτσον για το χαμό του Ιαν Κόλινς. Ομως η Ελλάδα δεν έχει την «πολυτέλεια» να θυσιάζει στρατευμένα παιδιά της στο βωμό των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων στα Βαλκάνια.

Ο λαός μας απαιτεί να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής των Βαλκανίων, όχι μόνο γιατί φοβάται για τη ζωή τους, αλλά και διότι νιώθει ντροπή που στρατευμένα παιδιά του, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού, στρέφονται εναντίον γειτονικών λαών. Δεν αναγνωρίζει στο ΝΑΤΟ το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα - κάποιοι προτείνουν να επέμβει τώρα και στη Μέση Ανατολή για να «λύσει» το Παλαιστινιακό - και τάσσεται με τους λαούς που παλεύουν για την εθνική ανεξαρτησία τους, αντιστεκόμενοι στην ιμπεριαλιστική «νέα τάξη».

Δεν πίστεψε ποτέ τις διακηρύξεις περί ειρηνικών αποστολών του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας. Τα αισθήματά του για τη «Συμμαχία» τα έδειξε πολλές φορές και πιο καθαρά στη διάρκεια του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας. Τα δείχνει καθημερινά και τώρα, στις αντιΝΑΤΟικές, αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνει το φιλειρηνικό κίνημα σ' όλη τη χώρα μας.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ