Τετάρτη 29 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
«Εντατικοποίηση» ενόψει του ελέγχου της ΔΟΕ

Συνεδρίασε χτες η διυπουργική επιτροπή που διαπίστωσε «καθυστερήσεις και μετακυλίσεις χρονοδιαγραμμάτων»

Η προετοιμασία της κυβέρνησης και της «Αθήνα 2004» ενόψει της επίσκεψης του κλιμακίου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) με επικεφαλής τον νέο πρόεδρο Ζακ Ρογκ από τις 25 έως τις 28 Σεπτέμβρη, απασχόλησε τη διυπουργική επιτροπή που συνεδρίασε χτες, μετά από περίπου δύο μήνες.

Από τη χτεσινή συνεδρίαση δεν έλειψαν οι τριβές σχετικά με την έγκαιρη αποπεράτωση των Ολυμπιακών έργων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου, αφού άκουσε τις παρουσιάσεις των υπουργών από τις οποίες προέκυπτε ότι όλα βαίνουν καλώς, σημείωσε ότι «έχουμε καθυστερήσεις και μετακυλίσεις χρονοδιαγραμμάτων». Αυτό αφορά τα έργα στον Αγιο Κοσμά, στο Φλοίσβο, στη Νίκαια, στο Γαλάτσι, στο Σχοινιά και το Μαρκόπουλο.

Η επίσκεψη του κλιμακίου της ΔΟΕ θα έχει χαρακτήρα εκτάκτου ελέγχου και για αυτό ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής «εντατικοποίηση του έργου», όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υφυπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης. Βέβαια, οι εκκρεμότητες είναι πολλές (αθλητικά και οδικά έργα κ.ά.) και αποτελούν πεδίο σύγκρουσης οικονομικών συμφερόντων.

Για να διαπιστωθεί εάν όλα είναι έτοιμα για τον έλεγχο των «Αθανάτων» (σ.σ. το κλιμάκιο της ΔΟΕ θα αποτελείται από 43 άτομα που θα επισκεφθούν τουλάχιστον πέντε υπό κατασκευήν Ολυμπιακά έργα) η διυπουργική θα συνεδριάσει λίγες μέρες πριν την επίσκεψή τους, στις 18 Σεπτέμβρη.

Κατά τη συνεδρίαση της διυπουργικής συζητήθηκε η πρόοδος της κατασκευής των δημοσιογραφικών χωριών. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πολεοδομικά προβλήματα στο Ελληνικό, στην Αμυγδαλέζα και το Μαρούσι (ΣΕΛΕΤΕ) και για αυτό το λόγο εκεί θα είναι λυόμενα. Οριστικοποιήθηκε ακόμα ο αριθμός των δωματίων σε κάθε ένα από τα Χωριά Τύπου. Συγκεκριμένα, στον Αγιο Ανδρέα θα φιλοξενηθούν 4.000 δημοσιογράφοι, στην Αμυγδαλέζα 1.000, στην Παλλήνη 1.600, στο Ελληνικό 1.600, στο Μαρούσι - ΣΕΛΕΤΕ 770. Ενώ ακόμα 800 θα φιλοξενηθούν στου Ζωγράφου αν υλοποιηθεί η πρόταση του ΕΜΠ για ανακαίνιση των φοιτητικών εστιών.

Ακόμα, συζητήθηκε το θέμα του Ολυμπιακού Χωριού, όπου τις τελευταίες βδομάδες υπάρχει ανταλλαγή επιστολών μεταξύ ΟΕΚ και αναδόχων για την αναπροσαρμογή στο κόστος ορισμένων έργων. Σύμφωνα με τον Τηλ. Χυτήρη, η απόφαση της διυπουργικής είναι να μην υπάρξει καμία αύξηση του κόστους ούτε να αλλάξει η ποιότητα των κατασκευών. Κάτι που μοιάζει ανέφικτο αν οι εργολάβοι θελήσουν να εκμεταλλευτούν τα δεδομένα χρονοδιαγράμματα του έργου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, έκανε γνωστό ότι οι πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή του κωπηλατοδρομίου στο Σχοινιά έχουν ολοκληρωθεί κατά 90%, το έργο του Σλάλομ θα γίνει οριστικά στο Ελληνικό, ενώ ο διαγωνισμός για την κατασκευή του ιστιοπλοϊκού κέντρου στον Αγιο Κοσμά θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο και πως η οριστική έξωση των «Δειλινών» θα γίνει στις 17 Σεπτέμβρη.

Στη συνεδρίαση της διυπουργικής ο γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων Κ. Καρτάλης, παρουσίασε από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού, ένα ενιαίο πρόγραμμα δράσης για την προβολή (σ.σ. προπαγάνδα) των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σύμφωνα με την εισήγηση, στην προβολή των Αγώνων θα εμπλέκονται - μέσω μιας υπό σύσταση επιτροπής - τα υπουργεία Πολιτισμού, Εθνικής Αμυνας, Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Τύπου, ο ΕΟΤ και η «Αθήνα 2004».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Πολιτισμού να παρουσιάσει σε επόμενη συνεδρίαση μια ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα, γεγονός που από αρκετούς ερμηνεύεται από την ένταξη στην επιτροπή των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Παιδείας, οι οποίοι δε συμπεριλαμβάνονταν στα σχέδια...

Τέλος, ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος, δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο Ολυμπιακό νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ