Παρασκευή 3 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Ν. Μπελογιάννης είναι ήρωας του ΚΚΕ και όχι «αβλαβές εικόνισμα»

Παρεμβάσεις εκπροσώπων του Κόμματος σε βιβλιοπαρουσίαση του ΔΣΑ για τις δίκες του Ν. Μπελογιάννη

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Ετσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα», που περιέχει τα πρακτικά των δύο δικών του Νίκου Μπελογιάννη, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1/3, με διοργανωτή τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας και ομιλητές τους Β. Αλεξανδρή, πρόεδρο του ΔΣΑ, Η. Νικολακόπουλο, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθήνας, Κ. Παπαδάκη, δικηγόρο και Σ. Σακελλαρόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και επιμελητή της έκδοσης.

Στην εκδήλωση παρέμβαση έκανε ο Αντώνης Αντανασιώτης, εκπρόσωπος της παράταξης του ΚΚΕ στο ΔΣ του ΔΣΑ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για το γεγονός ότι αγνοήθηκε από τους διοργανωτές ο εκπρόσωπος του Κόμματος στον Σύλλογο, επισημαίνοντας ότι ο Ν. Μπελογιάννης δεν ήταν ένας οποιοσδήποτε αγωνιστής, αλλά μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σάρκα από τη σάρκα του Κόμματος. Τόνισε ακόμα ότι δεν μπορεί να αποσιωπάται πως το ΚΚΕ ήταν εκείνο που εμφύσησε στον Μπελογιάννη, όπως και σε χιλιάδες άλλους κομμουνιστές που θυσιάστηκαν, τα υψηλά ιδανικά και τους διαπαιδαγώγησε στην ανιδιοτελή και αποφασιστική στάση, δίνοντας μέχρι και τη ζωή τους. «Και βέβαια», υπογράμμισε, «είναι ανυπόφορο να γίνονται αντικείμενο καπηλείας από πολιτικούς χώρους και ανθρώπους που είναι σήμερα πολύμορφοι κήρυκες της υποταγής στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα».

Στην παρέμβασή του ο Κώστας Σκολαρίκος, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι πολλοί προσπαθούν να καπηλευτούν τον Μπελογιάννη, παρουσιάζοντάς τον ως «αβλαβές εικόνισμα» και διαστρεβλώνοντας τις θέσεις και τη δράση του, αποκόπτουν την ιστορία του από την Ιστορία του ΚΚΕ. Ανέδειξε επίσης ότι εκδηλώσεις μνήμης για τον Μπελογιάννη και άλλους κομμουνιστές πραγματοποιούνται (ανάμεσα σε άλλους) και από τη σημερινή κυβέρνηση, προκειμένου να δικαιολογήσει τα αντιλαϊκά μέτρα. Υπενθύμισε άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός από τη μια κατέθετε λουλούδια στο μνημείο των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών στην Καισαριανή και από την άλλη ψήφιζε το τρίτο μνημόνιο. Σημείωσε, τέλος, ότι «η εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη και γενικότερα οι διώξεις εναντίον του ΚΚΕ δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της θέλησης των ΗΠΑ ή των κυβερνήσεων της Δεξιάς, αλλά συνιστούσαν προτεραιότητα του συνόλου της αστικής τάξης και των κομμάτων της, που προσπαθούσαν να αποτρέψουν την ανασυγκρότηση του ΚΚΕ και να το πιέσουν να ξεστρατίσει από τις αρχές και τους σκοπούς του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ