Παρασκευή 3 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Στο τραπέζι όλα τα μέτωπα σχεδιασμών και αντιπαραθέσεων

Στη διευρυμένη του σύνθεση, με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, συνεδριάζει τη Δευτέρα 6/3 στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με το βλέμμα στραμμένο σε μια σειρά από τομείς και ζώνες πέριξ της ΕΕ, όπου μονοπώλιά της αναζητούν να κατοχυρώσουν θέσεις τους - και με στρατιωτικά μέσα - στην κόντρα με άλλα κεφάλαια.

Πρώτο θέμα, άλλωστε, στην ημερήσια διάταξη φιγουράρει η «Ασφάλεια και άμυνα», εξ ου και διευκρινίζεται στο σχετικό ενημερωτικό: «Το Συμβούλιο θα αρχίσει με κοινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας με θέμα την ασφάλεια και την άμυνα (...) Πριν από τη σύνοδο, η ύπατη εκπρόσωπος κα Φεντερίκα Μογκερίνι θα έχει πρόγευμα εργασίας με τους υπουργούς Αμυνας, ώστε να διαμορφωθεί μια στρατηγική προοπτική της εμπλοκής της ΕΕ στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ)», του στρατιωτικού - πολεμικού βραχίονα της ΕΕ.

Παραπέρα, το Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει συζήτηση για τη μετανάστευση. Οι υπουργοί θα προβούν σε απολογισμό της Διάσκεψης Κορυφής της Μάλτας και της συνεδρίασης ανωτάτων αξιωματούχων στη Βαλέτα το Φλεβάρη 2017, ενόψει των επικείμενων εκθέσεων σχετικά με το πλαίσιο εταιρικής σχέσης για τη μετανάστευση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μάρτη. Μεθοδεύσεις, που όλες, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οδηγούν στον εγκλωβισμό εδώ χιλιάδων προσφύγων, κάτω από άθλιες συνθήκες.

Αλλο θέμα που φιγουράρει στην ατζέντα είναι οι σχέσεις ΕΕ - Αιγύπτου. Οι υπουργοί της ΕΕ προγραμματίζεται να συζητήσουν με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Χ. Σούκρι, σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις και τις περιλάλητες «οικονομικές μεταρρυθμίσεις» στην Αίγυπτο που αφορούν το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο, καθώς και το ρόλο της χώρας στην περιοχή στο φόντο των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδίων που ξεδιπλώνονται εκεί.

Επίσης, το Συμβούλιο θα εξετάσει την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, την πορεία ενσωμάτωσής τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και την έως τότε διασύνδεση μαζί τους σε ό,τι αφορά δίκτυα, αγωγούς και άλλες μπίζνες. Η συζήτηση θα συμβάλει στις προετοιμασίες για ανάλογη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 9 - 10/3.

Ακολούθως, το Συμβούλιο θα εξετάσει τη λεγόμενη ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή ώστε να ληφθούν υπόψη οι πρόσφατες εξελίξεις και επαφές, μεταξύ άλλων με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, μετά και τη διακήρυξη της πλευράς Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Τέλος, στην ατζέντα περιλαμβάνονται και οι σχέσεις με τη ΛΔ Κογκό, χώρα όπου έχουν τοποθετηθεί ισχυρά κεφάλαια από χώρες - μέλη της ΕΕ, εκμεταλλευόμενα τους φυσικούς του πόρους, χώρια το γεγονός ότι κατέχει σημαντικότατη γεωστρατηγική θέση δεσπόζοντας στο κέντρο της αφρικανικής ηπείρου.

Από ελληνικής πλευράς, στο Συμβούλιο θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Ν. Κοτζιάς και Π. Καμμένος, αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ