Παρασκευή 3 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας στους ομίλους της αγροδιατροφής

Η προώθηση των σχεδιασμών της αστικής τάξης είναι το ζητούμενο μίας ακόμα διακρατικής συμφωνίας που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή και ήδη επικυρώθηκε, χτες, από τους εκπροσώπους των αστικών κομμάτων στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή προκειμένου να πάρει το δρόμο για την Ολομέλεια.

Πρόκειται για την «κύρωση συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν για συνεργασία στον τομέα της γεωργίας», που κατατέθηκε ως νομοσχέδιο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο σημείωσε πως πρόκειται για «συμφωνία διείσδυσης των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην αγροτοδιατροφική αλυσίδα σε αυτήν τη χώρα, στις κατευθύνσεις που βάζει η ίδια η ΕΕ στην περιοχή της Κασπίας, βλέποντας αγορές και πέραν του Αζερμπαϊτζάν. Δηλαδή, βλέποντας αγορές γενικότερα στην περιοχή, με συντονιστές τα αντίστοιχα υπουργεία των δύο κυβερνήσεων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 4».

Σημείωσε ακόμη πως η συμφωνία αυτή «έρχεται ως συνέχεια της συμφωνίας του 1994, που στόχευε στην προώθηση της καπιταλιστικοποίησης του Αζερμπαϊτζάν μετά τις ανατροπές και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης» και πρόσθεσε ότι «το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που στο παρελθόν κατάγγελλε τέτοιες συμφωνίες, τώρα ως κυβέρνηση τις παρουσιάζει ως πολιτική εξωστρέφειας και ανάπτυξης». Αυτό γιατί, όπως και οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, «υλοποιείτε την πολιτική της ΕΕ, έχετε "εργαλείο" την ΚΑΠ που ξεκληρίζει σταδιακά τους μικρομεσαίους αγρότες και προωθείτε το μοντέλο ενίσχυσης της μεγάλης καπιταλιστικής αγροτικής παραγωγής».

Αλλωστε, στο άρθρο 1, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, προβλέπεται «η ενθάρρυνση μεικτών ιδιωτικών επιχειρήσεων μεταξύ των δύο χωρών», που σημαίνει ότι «η συμφωνία στοχεύει στη γιγάντωση της δράσης των μεγάλων ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αγροτικής παραγωγής». Ενώ στο άρθρο 3 αναφέρεται η υποχρέωση των συμβαλλόμενων μερών να «διερευνήσουν τις δυνατότητες εξασφάλισης χρηματοδοτικών πόρων από την ΕΕ, διεθνείς οργανισμούς και χρηματοδοτικούς φορείς».

ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) υπερψήφισαν με επευφημίες το νομοσχέδιο καθώς η συμφωνία είχε υπογραφτεί το 2014 και επέκριναν την κυβέρνηση που καθυστέρησε να το φέρει στη Βουλή. Υπερψήφισαν επίσης Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή, αν και συμφώνησε ότι αυτές οι συμφωνίες προάγουν «τη βιώσιμη ανάπτυξη», ωστόσο καταψήφισε γιατί το Αζερμπαϊτζάν «είναι δορυφόρος της Τουρκίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ