Παρασκευή 3 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίζονται οι καταθέσεις

Με την κατάθεση του Javied Aslam, προέδρου της Πακιστανικής κοινότητας, ξεκίνησε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Αναφέρθηκε στις επιθέσεις που υπέστησαν μετανάστες από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής τα τελευταία χρόνια, στη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, που πήγαινε ξημερώματα με το ποδήλατο στη δουλειά του, στη ρατσιστική βία από την αστυνομία.

Ο μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο για τις επιθέσεις που υπέστησαν από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, κυρίως μουσουλμάνοι. «Πήγαιναν με μπλούζες της Χρυσής Αυγής και λέγανε ότι είναι από τη Χρυσή Αυγή. Πήγαιναν ή 10 - 15 ή 20 - 30 άτομα με μηχανές, με σιδερογροθιές, ή άλλη φορά με μαχαίρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τα όσα κατέθεσε στο δικαστήριο για τις απειλές και τις δολοφονικές επιθέσεις από τη Χρυσή Αυγή, σημειώνουμε ενδεικτικά: «Στη Νίκαια λέγανε "κλείστε τα μαγαζιά σας αλλιώς πρώτα θα σπάσουμε τα τζάμια και μετά τα κεφάλια σας" (...) Τον Σεπτέμβρη του '11 χτύπησαν 50 άτομα οι χρυσαυγίτες στον Ασπρόπυργο. Τους σπάσανε τα χέρια. Οι περισσότεροι ήταν από το Πακιστάν. Σε δυο μέρες χτύπησαν πάνω από 50 άτομα (...) Ο Λατίφ, στη Νίκαια, έκανε μήνυση. Του επιτέθηκαν 8 - 10 άτομα από τη Χρυσή Αυγή, ήρθαν με μηχανές και τον χτύπησαν με σιδηρογροθιές (...) Εργάτες που πήγαιναν στη λαϊκή 3 η ώρα το πρωί στη Ν. Ιωνία, τους περίμενε ομάδα χρυσαυγιτών (...) Το '12 κάψανε τζαμί στα Πατήσια (...) Ερχονταν οργανωμένοι και με σύστημα (...)».

Τους λέγανε «είστε σκουπίδια, θα σας πετάξουμε...», είπε. «Μέχρι το 2012 δεν είχε γίνει καμία σύλληψη. Αυτό είναι το μεγάλο μας παράπονο», ανέφερε. Μάλιστα πρόσθεσε στο δικαστήριο, απαντώντας σε ερώτηση, πως αυτές οι πράξεις ταίριαζαν με τα λόγια των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης για τη ρατσιστική βία από την αστυνομία που υπέστησαν μετανάστες. Αναφορά έγινε και στον πρώην διοικητή του τμήματος Νίκαιας, Δ. Γιοβανίδη, που όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας δρούσε ως συνεργάτης και πληροφοριοδότης των χρυσαυγιτών. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στα βασανιστήρια που έκαναν σε μετανάστη, λέγοντας χαρακτηριστικά στο δικαστήριο: «Aυτόν τον χτύπησαν μέσα στο A.T. Νίκαιας. Του κάνανε ηλεκτροσόκ, τα είπε σε 8 - 10 άτομα πριν πεθάνει. Ο διοικητής της Νίκαιας, ο Γιοβανίδης. Δυο φορές του το έκαναν αυτό...».

Ξεκίνησε επίσης χτες και η κατάθεση του μάρτυρα Salum Francis, που το 2012 ήταν πρόεδρος της Τανζανικής Κοινότητας. Τα γραφεία της είχε σπάσει (25 Σεπτέμβρη 2012) τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής όπου συμμετείχε και ο Περρής (είχε αναγνωριστεί), που μαζί με τον Παπαβασιλείου έχουν κριθεί ένοχοι για τον εμπρησμό στις 13/5/2013 του καφέ - bar «Cointreau», που ανήκε σε Αφρικανό μετανάστη από το Καμερούν, και τώρα κατηγορούνται για ένταξη στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του ιδιοκτήτη του καφέ - bar «Cointreau», που ήρθαν σε γνώση του δικαστηρίου από προηγούμενο μάρτυρα, ότι ο Παναγιώταρος, που ήταν βουλευτής της Χρυσής Αυγής, βρισκόταν στο Α.Τ. του Αγ. Παντελεήμονα για να βγάλει τους δικούς του. Ο S. Francis, που είχε πάει στο τμήμα για να καταγγείλει την επίθεση στην Τανζανική Κοινότητα από το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, την ώρα της κατάθεσης ήταν στο ίδιο γραφείο με τον Παναγιώταρο. «(...) Ενας Πάτρικ, του οποίου επίσης είχαν σπάσει την επιχείρηση, βρισκόταν στο τμήμα. (...) Ο βουλευτής μιλούσε με τους δύο υπόπτους που ήταν εκεί για την υπόθεση και στα γραφεία της Κοινότητας και στη δική του επιχείρηση (...)» είπε ο μάρτυρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ