Παρασκευή 10 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Γερμανία και ΟΑΣΕ θέλουν «κυβέρνηση»

ΣΚΟΠΙΑ.--

Πιέσεις στον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, άσκησαν χτες στα Σκόπια διαδοχικά ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Λαμπέρτο Ζανιέρ, και ο απεσταλμένος της Γερμανίας σε Δυτικά Βαλκάνια και Τουρκία, Κρίστιαν Χέλμπαχ.

Ο Ζανιέρ, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ιβάνοφ, συζήτησε, όπως δήλωσε, «τις δυσκολίες» στη συγκρότηση νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Δεκέμβρη και άκουσε τον ηγέτη της ΠΓΔΜ να του εξηγεί ότι αρνήθηκε να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, Ζόραν Ζάεφ, λόγω των δεσμεύσεων που ανέλαβε έναντι τριών αλβανικών κοινοβουλευτικών κομμάτων στο πλαίσιο της λεγόμενης «αλβανικής πλατφόρμας» (που απαιτεί την καθιέρωση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους, αλλαγή εθνικών συμβόλων, επίλυση της διένεξης με την Ελλάδα, προώθηση της ένταξης σε ΝΑΤΟ, ΕΕ κ.λπ.). Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ κάλεσε τον Ζανιέρ να καταδικάσει την αλβανική πλατφόρμα και να την απορρίψει ως απόπειρα ανάμειξης τρίτης χώρας στα εσωτερικά της ΠΓΔΜ.

Ο Γερμανός απεσταλμένος Κρ. Χέλμπαχ άσκησε επίσης πιέσεις για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ και τον σχηματισμό κυβέρνησης, λέγοντας ότι δεν βλέπει «κάτι το τρομερό» στη λεγόμενη αλβανική πλατφόρμα. Πρόσθεσε πως επείγει ο σχηματισμός κυβέρνησης, και πως η Γερμανία «νοιάζεται για το μέλλον» της χώρας και υποστηρίζει την πορεία της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ