Κυριακή 19 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ορισμένα παραδείγματα

Η έννοια «σύγχρονες ανάγκες» για την εργατική τάξη συχνά αντιμετωπίζεται χλευαστικά και ακούγεται από διάφορα χείλη ότι σήμερα ο λαός και ειδικά η νεολαία «έχουν» πολύ περισσότερα απ' όσα είχαν προηγούμενες γενιές... Είναι όμως έτσι; Καταρχάς, είναι αντικειμενική η τάση να αυξάνονται οι σύγχρονες ανάγκες κι αυτό οφείλεται στην άνοδο της παραγωγικότητας και στα επιτεύγματα της επιστήμης σε όλους τους τομείς. Ετσι εξηγείται π.χ. το γεγονός ότι σήμερα κανείς δεν θεωρεί «πολυτέλεια» την προμήθεια ενός νοικοκυριού με τις στοιχειώδεις ηλεκτρικές συσκευές, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πριν από μερικές δεκαετίες. Αυτό δείχνει ότι οι «ανάγκες» καθορίζονται σε κάθε ιστορική φάση από τη διαφορά αυτού που πραγματικά μπορεί να προσφέρει η παραγωγή στην κοινωνία και αυτού που τελικά απολαμβάνει η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία.

Για παράδειγμα, σήμερα όλοι μπορούν να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, με σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 8ωρο ή 7ωρο, με τάση μείωσης όσο ανεβαίνει η παραγωγικότητα. Να εξασφαλίζεται αξιοπρεπής σύνταξη, στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες και με 5 έτη λιγότερα για όσους εργάζονται σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Να εξασφαλίζεται η υγιεινή και η ασφάλεια στη δουλειά, η προστασία από ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες. Να είναι απολύτως δωρεάν η Πρόνοια, η Υγεία και η Περίθαλψη. Να υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις για να μπορούν όλοι να έχουν ψυχαγωγία, ανάπαυση, καλοκαιρινές διακοπές. Να καλύπτονται όλες οι οικογένειες με ασφαλή κατοικία με ηλεκτροδότηση, ύδρευση και θέρμανση. Να μπορούν να μετακινούνται απρόσκοπτα με τις συγκοινωνίες. Να έχουν όλα τα παιδιά αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση, με αναβαθμισμένο περιεχόμενο. Η εξέλιξη της παραγωγής και της επιστήμης επιτρέπει να πάψει η ταλαιπωρία για τα ΑμεΑ, να έχουν μια στοιχειωδώς ποιοτική ζωή, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα.

Βεβαίως, οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες επεκτείνονται σε όλη τη σφαίρα της ζωής και της κοινωνικής δραστηριότητας, και, στο βαθμό που γίνονται αντικείμενο ταξικής διεκδίκησης, συμβάλλουν στη συσπείρωση και πάλη με προοπτική την ανατροπή της σημερινής βαρβαρότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ