Κυριακή 19 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Παζάρια και «ανταλλάγματα» για ρόλους σε επικίνδυνα σχέδια

Από τη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρ. Τίλερσον
Από τη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρ. Τίλερσον
«Πολύ επιτυχημένη», χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, στις αρχές της βδομάδας, παζαρεύοντας εκ μέρους της ντόπιας αστικής τάξης τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση, όπως και την περαιτέρω εμπλοκή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή. Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο εταίρο προς υλοποίησή τους, εφόσον συμφέροντα ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων «δένουν» με ενεργειακά και άλλα σχέδια των ΗΠΑ, εμπλέκοντας το λαό σε κλιμακούμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Επρόκειτο για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ντ. Τραμπ. Στο επίκεντρο των επαφών με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης βρέθηκαν: Ενέργεια, οι αμερικανικοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο, περιφερειακά ζητήματα «Ασφάλειας», Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά, η διεύρυνση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας και οι «πρωτοβουλίες» ενδοαστικής συνεργασίας που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο (τα περιλάλητα τρίγωνα ή τετράγωνα με χώρες όπως Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Κύπρος, συνολικά με Δυτικά Βαλκάνια, ή Βουλγαρία - Ρουμανία).

«Γεωστρατηγικές μετακινήσεις»...

Οπως είπε ο ίδιος ο Ν. Κοτζιάς, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Ρ. Τίλερσον, ο δεύτερος του ζήτησε «την ανάλυσή μας για την περιοχή, για το πώς μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και ασφάλεια, ποιες δυνάμεις κινούνται και με ποιον τρόπο». Ακόμη, εστίασαν «στο ρόλο της Ελλάδας, στα ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, στις γεωστρατηγικές μετακινήσεις που γίνονται».

Πρόσθεσε ότι επισήμανε στον Αμερικανό «τη σημασία που έχει για μας η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Επίσης, του περιέγραψα όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που έχουμε προωθήσει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, για τις τριμερείς συνεργασίες» κ.ο.κ.

Ο Ν. Κοτζιάς φέρεται, άλλωστε, να ξεδίπλωσε έναν χάρτη της ευρύτερης περιοχής Ανατολικής Μεσογείου και Βαλκανίων, επιχειρώντας να εξηγήσει στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας γιατί ακριβώς η Ελλάδα αποτελεί το πλέον σταθερό κράτος σε ένα «περιφερειακό τρίγωνο αστάθειας» που ξεκινά από τη Μαύρη Θάλασσα, αγγίζει τα Βαλκάνια και καταλήγει στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Τίλερσον έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήτησε επιπρόσθετες πληροφορίες επί του χάρτη και για τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες. Ερώτημα που έδωσε στον Ν. Κοτζιά ευκαιρία να ξεδιπλώσει τα «τρίγωνα» και «τετράγωνα» συνεργασίας, τους άξονες και αντι-άξονες που στήνει η ντόπια αστική τάξη, από κοινού με άλλα καπιταλιστικά κράτη της περιοχής.

Μιλώντας, άλλωστε, ο Ν. Κοτζιάς αργότερα σε δημοσιογράφους, αποτιμώντας τα αποτελέσματα των συναντήσεων στις ΗΠΑ, για το ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει η ντόπια αστική τάξη και τις «δυνατότητές» της για την εξυπηρέτηση των ευρωατλαντικών προταγμάτων στην περιοχή, μέσα και από τα προαναφερόμενα κομπρεμί που προωθεί με άλλα κεφάλαια της ζώνης: «Ο ιδιαίτερος ρόλος της χώρας μας είναι ένας ρόλος ευθύνης. Εχουμε συγκροτήσει σειρά από θεσμούς, όπως είναι οι τριγωνικές σχέσεις που διατηρούμε με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ (...) Εχουμε τα τετραμερή σχήματα συνεργασίας στα Βαλκάνια (...) Είμαστε σε μια διαδικασία για να συγκροτήσουμε νέα τετραμερή με Γεωργία και Αρμενία. Ολα αυτά δείχνουν τις δυνατότητες και τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή».

...«ενεργειακά πρότζεκτ»...

Η συζήτηση βέβαια περί «γεωστρατηγικών μετακινήσεων», συμμαχιών και ιμπεριαλιστικής «σταθερότητας» δεν γίνεται σε κενό αέρος, αλλά πάνω στο έδαφος των ενεργειακών και άλλων επιχειρηματικών σχεδίων που «τρέχουν» στην περιοχή, όπου οι ΗΠΑ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη (π.χ. Ρωσία, Κίνα, ΕΕ) συγκρούονται για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου και τους δρόμους μεταφοράς του.

Γι' αυτό, άλλωστε, και η συζήτηση μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ εστίασε και σε αυτά τα ζητήματα με τον Ν. Κοτζιά να σημειώνει σχετικά ότι «Εξήγησα τα ενεργειακά πρότζεκτ που υπάρχουν στην περιοχή. Νομίζω ότι τα γνωρίζει καλύτερα και από μένα, αλλά αναφέρθηκα στο πώς τα βλέπουμε εμείς και στη σημασία που έχει για τους Ελληνες το να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ένα κέντρο μεταφοράς διαφόρων μορφών Ενέργειας. Παράλληλα, αναφέρθηκα και σε άλλα πρότζεκτ, όπως η δημιουργία οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, δικτύων σταθερότητας στην περιοχή. Τα δίκτυα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων (...) εξήγησα ότι είναι, πριν από όλα, δίκτυα σταθερότητας και μετά παραγωγής οικονομικών κερδών για εμάς», αποτυπώνοντας το πώς η προσπάθεια περαιτέρω εμπλοκής στα επικίνδυνα σχέδια συνδέεται με το στόχο της «σταθερότητας» για να ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία.

Με βασικό, βέβαια, «χαρτί» της αστικής τάξης της Ελλάδας τη «γεωστρατηγική θέση» της χώρας, «εκεί όπου συναντιούνται οι κύκλοι» των σχετικών σχεδίων και αντιπαραθέσεων, από Ουκρανία έως Β. Αφρική και ΝΑ Μεσόγειο, όπως είχε περιγράψει την κατάσταση προ μηνών ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, αλλά και τη σταθερή συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τα σχέδια ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ.

Αλλωστε, πρόσφατα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για την ενεργειακή διπλωματία, Ρόμπιν Ντάνιγκαν, επισκεπτόταν την Ελλάδα «θυμίζοντας» προς πάσα κατεύθυνση ότι «αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και κομβική για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης η υλοποίηση του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου, αφού θα διαφοροποιήσει τις σημερινές πηγές προμήθειας της ΕΕ, φέρνοντας αέριο από την Κασπία». Μάλιστα, η Αμερικανίδα, πέραν της υπόδειξης για μείωση της ενεργειακής «εξάρτησης» της ΕΕ από τη Ρωσία, σημείωνε τότε με νόημα ότι τα σχέδια του ελληνοϊταλικού αγωγού ITGI και του «Turkish Stream», που εξυπηρετούν ρωσικά συμφέροντα, αποτελούν «σχέδια για το μέλλον», ενώ ο «Νότιος Διάδρομος» είναι έργο που «υλοποιείται ήδη» και άρα «πρέπει να δοθεί έμφαση στην υλοποίησή του».

Σημειωτέον, στα έργα που εντάσσονται στον ευρύτερο αμερικανικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του «Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου» και θα μπορεί να τροφοδοτεί την ΕΕ με αζέρικο, αλλά και αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου TAP και του διασυνδετήριου ελληνο-βουλγαρικού αγωγού IGB, όσο και ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη. Λέγεται, επίσης, πως ο αμερικάνικος ενεργειακός κολοσσός «Exxon Mobil» προωθεί «στρατηγική συμφωνία» με τα ΕΛΠΕ για το πιάσιμο επιπλέον «πόστων» στην έρευνα υδρογονανθράκων και στην Ελλάδα, πέραν όσων έχει ήδη «καπαρώσει» στη ΝΑ Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά πληροφορίες, ο Ν. Κοτζιάς σηματοδοτώντας πώς κουμπώνουν τα σχέδια αμερικανικών ομίλων και Ελλήνων επιχειρηματιών, έσπευσε να εστιάσει στη σημασία των TAP και IGB, όπως και στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας. Με βάση αυτά τα σχέδια και υποδομές, επέμεινε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο για τους Αμερικανούς εταίρο, με «καθοριστική συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

...και ενίσχυση στρατιωτικής συνεργασίας

Ενδιαφέρον είχε και η συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Χ. Ρ. Μακ Μάστερ. Ο ίδιος ο Ν. Κοτζιάς υπονοώντας το εύρος και τη σημασία της συνάντησης, είπε πως «ήταν προγραμματισμένη για 40 λεπτά και τελικά διήρκεσε μιάμιση ώρα», ενώ δίνοντας το περιεχόμενό της, πρόσθεσε: «Συζητήσαμε πολύ συγκεκριμένα για θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια», ζώνες, όπου οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί πάνω στις πηγές και τους δρόμους της Ενέργειας, ενώ μίλησαν και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν, εξάλλου, ότι ο Ν. Κοτζιάς υπενθύμισε στους Αμερικανούς τη δημιουργία διαύλων συνεργασίας που επιδίωξε η ελληνική κυβέρνηση με το επιτελείο Τραμπ, προτού καν εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και τη βούληση παραπέρα συνεργασίας με τη νέα διοίκηση. Μάλιστα, ο Ν. Κοτζιάς φέρεται να είπε στον Αμερικανό ΥΠΕΞ ότι «η Ελλάδα, η αρχαιότερη δημοκρατία, είναι σταθερή σύμμαχος και φίλη των ΗΠΑ, στο πλευρό τους σε όλους τους μεγάλους πολέμους και αντιπαραθέσεις και πάντα μαζί σε όλους τους αγώνες υπέρ της ελευθερίας», ενώ του απηύθυνε και πρόσκληση για επίσκεψη στην Ελλάδα...

Θα προηγηθεί, καταπώς φαίνεται, επίσκεψη του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, στην Ουάσιγκτον, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση στην καθιερωμένη πανηγυρική εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου που θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο, στις 24/3. Ετσι, θα είναι ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα που θα συναντήσει τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο, έστω και σε εθιμοτυπική συνάντηση. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι ο Π. Καμμένος θα επισκεφτεί και αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε Τέξας και Βιρτζίνια.

Σημειωτέον, ο Π. Καμμένος είχε επισκεφτεί τις ΗΠΑ και στα τέλη Γενάρη, κάνοντας συνεννοήσεις με στελέχη της διακυβέρνησης Τραμπ για επέκταση της λεγόμενης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Επ' αυτού, μιλώντας στην εφημερίδα «Ειδήσεις», έκανε λόγο για πενταετή τέτοια συμφωνία (λέγεται ότι το σχετικό κείμενο, στα βασικά, έχει ήδη συμφωνηθεί στις συχνές επαφές με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ), ενώ, ταυτόχρονα, εστιάζοντας στα Ελληνοτουρκικά, διακήρυττε ότι «η Ελλάδα είναι με το μέρος του διεθνούς δικαίου, με το μέρος της Ευρώπης, με το μέρος του ΝΑΤΟ», προβάλλοντας τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και συμμαχίες ως «εγγυητές» απέναντι στις αμφισβητήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, όταν είναι ακριβώς το πλαίσιο εντός του οποίου καλλιεργείται η τουρκική προκλητικότητα.

Κίνδυνοι για το λαό

Τι να περιμένει ο λαός από τα παραπάνω; Ξεκάθαρη απάντηση δίνει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ:

«Οταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμφωνεί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας, στο πλαίσιο των συνολικότερων σχεδιασμών στην περιοχή, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι αυτό δεν γίνεται για χάρη της ειρήνης, της σταθερότητας και της υπεράσπισης των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων. Είναι ρόλος περαιτέρω εμπλοκής της χώρας σ' επικίνδυνους σχεδιασμούς και επεμβάσεις στην περιοχή, συμμετοχής στη "λεία" για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τη νεολαία».

Παραπέρα, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές, για το τι είδους συζητήσεις και πιθανές συμφωνίες κάνει, με τις ΗΠΑ, σ' αυτές τις συναντήσεις».

Γι' αυτόν το σκοπό, άλλωστε, το ΚΚΕ έχει καταθέσει αίτημα για άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οραμα» του η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ(2018-09-27 00:00:00.0)
Μεγαλύτερη από ποτέ η εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ(2017-12-01 00:00:00.0)
Εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που αυξάνουν τους κινδύνους(2017-04-02 00:00:00.0)
Πολλές συναντήσεις, μεγαλύτεροι κίνδυνοι...(2017-03-18 00:00:00.0)
«Δίκτυα σταθερότητας»...(2017-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ