Παρασκευή 7 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Κινητοποίηση ενάντια στα αντιδραστικά σχέδια για την ιατρική εκπαίδευση

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας
Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες οι νοσοκομειακοί και οι ειδικευόμενοι γιατροί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, η οποία είχε προκηρύξει και στάση εργασίας, και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με αφορμή τις προωθούμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση.

«Προσαρμόζουν την εκπαίδευση των νέων γιατρών στις συνθήκες ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και βαθέματος της εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων. Θέλουν γιατρούς φτηνό ευέλικτο επιστημονικό δυναμικό με τσακισμένα δικαιώματα και περιορισμένες δυνατότητες για επιστημονική εξέλιξη, που θα παρέχουν φθηνές υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας στο δημόσιο νοσοκομείο που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Για αυτό και δημιουργούν κίνητρα και πρόσθετα εμπόδια, ώστε η μεγάλη μάζα των νέων γιατρών να έχει περιορισμένες δυνατότητες στην επιστημονική εξέλιξη και να δημιουργείται μια μικρή επιστημονική ελίτ. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Απαιτούμε υψηλού επιπέδου δωρεάν εκπαίδευση για όλους τους γιατρούς ώστε να μπορούν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, αξιοποιώντας το σύνολο των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για όλο το λαό απόλυτα δωρεάν», υπογράμμισε η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Ενώ ο Ηλίας Σιώρας, γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, σημείωσε ότι «αυτό που μας αφορά δεν είναι μόνο η εκπαίδευση, είναι και η αντανάκλαση που θα έχει αυτό στους ασθενείς. Οταν υπάρχει μια μικρή κάστα που θα προωθηθεί και θα είναι οι σούπερ εξειδικευμένοι, τότε εμπορευματοποιείται περισσότερο η Υγεία και θα είναι ακόμη ένα βήμα σε αυτό που λέμε "Υγεία για λίγους". Πρόκειται για προτάσεις που αποτελούν συνέχεια της γενικής αξιολόγησης, είναι ένας κρίκος στο συνολικό πλέγμα που θέλουν να βάλει το καπιταλιστικό σύστημα για να μειώσει το μισθολογικό κόστος εργασίας».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ, της ΕΙΝΑΠ και ειδικευόμενων γιατρών με τον υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, και τον αναπληρωτή υπουργό, Π. Πολάκη, η ηγεσία του υπουργείου προσπάθησε υποκριτικά να διαχωρίσει τη θέση της από τις προτάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), ισχυριζόμενη ότι αυτές αποτελούν μια εισήγηση της Επιτροπής Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ και τίποτα δεν έχει καταληχθεί, αφού δεν έχει δοθεί στο υπουργείο το τελικό πόρισμα. Οταν, βέβαια, η ηγεσία του υπουργείου κλήθηκε να τοποθετηθεί για κάθε άξονα, απέφυγε να απαντήσει, ενώ μέσα από τη συζήτηση που ακολούθησε επιβεβαιώθηκε ότι υιοθετεί τον πυρήνα των αλλαγών.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΣΥ λειτουργεί ως κυβερνητικός «λαγός» των αλλαγών που προωθούνται στην ιατρική εκπαίδευση. Μετά τις αντιδράσεις, πάντως, η κυβέρνηση εμφανίζεται να αναδιπλώνεται προσωρινά, αναφέροντας πως νομοθετική προτεραιότητα μέχρι το Πάσχα είναι το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ οι αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση ορίζονται χρονικά για το φθινόπωρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ