Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με νέες υποσχέσεις απαντά η κυβέρνηση στους πυροσβέστες

Με την υπόσχεση ότι θα προχωρήσει στην καταβολή δεδουλευμένων, που οφείλει στους πυροσβέστες, η κυβέρνηση επιχείρησε να «καθαρίσει» με τις νέες κινητοποιήσεις τους, οι οποίες άρχισαν χτες. Την ίδια ώρα που οι πυροσβέστες, με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕΥΠΣ), φορώντας τις στολές τους πήγαν στα Προπύλαια, έστησαν τα πανό και μοίραζαν στους περαστικούς προκηρύξεις με τα αιτήματά τους, ο γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Δ. Ευσταθιάδης, τους καλούσε για άλλη μια φορά σε... διάλογο (είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και 1,5 χρόνο ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης έχει συναντηθεί μόλις τρεις φορές με την ηγεσία της Ομοσπονδίας των πυροσβεστών).

«Προσπαθούν να μας "αποσύρουν" από τις κινητοποιήσεις», ήταν το εύλογο σχόλιο ενός μέλους του ΔΣ της ΠΟΕΥΠΣ, του Μ. Μιχαήλ. Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης πήγαν ο πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ, Α. Τζουβάρας, και ο γγ, Μ. Χάλαρης. Στη συνάντηση που έγινε συμμετείχαν οι Μ. Χρυσοχοΐδης, Δ. Ευσταθιάδης και ο Β΄ υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Α. Γαλανόπουλος, δόθηκαν υποσχέσεις για ικανοποίηση αιτημάτων, αλλά αμέσως μετά τη λήξη της, ο πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ δήλωσε ότι «απαιτούμε έγγραφη αναγνώριση των αιτημάτων μας και έγγραφη δέσμευση με χρονικό ορίζοντα επίλυσης των προβλημάτων».

Τα... επιτελεία κινήθηκαν «αστραπιαία» και το μεσημέρι δόθηκε στην ΠΟΕΥΠΣ έγγραφο, με το οποίο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεσμεύεται για την καταβολή των δεδουλευμένων και την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στον εργασιακό χώρο των πυροσβεστών. Χαρακτηριστικό των... δεσμεύσεων της κυβέρνησης είναι η στάση που κράτησε στο θέμα της καταβολής της νυχτερινής αποζημίωσης. Παρά την αρχική της απόφαση για καταβολή, επανερχόμενη στο θέμα αποφάσισε να καταβάλλεται σε μορφή επιδόματος. Ενώ πριν με τη μορφή του ωρομισθίου υπολογιζόταν σε 625 δραχμές η ώρα, έτσι ώστε ένας πυροσβέστης να παίρνει 40 χιλιάδες δραχμές το μήνα για νυχτερινή απασχόληση, με τη μορφή του επιδόματος το ποσόν μειώνεται στο μισό.

Σε κάποιους συνδικαλιστές - που μάλλον ανέμεναν αυτές τις πρωτοβουλίες - το γεγονός αυτό δημιούργησε την «ευφορία» που επιδίωκε και το υπουργείο. Ετσι συγκλήθηκε έκτακτο ΔΣ της ΠΟΕΥΠΣ για σήμερα στις 11 το πρωί, όπου θα εξεταστεί η κατάσταση. Μέχρι τότε η κινητοποίηση θα συνεχιστεί. Να σημειωθεί ότι, αν δεν προκύψει κάποια... αναστολή των κινητοποιήσεων, οι πυροσβέστες την Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Πάντως, συνδικαλιστές του Σώματος έκριναν ως αόριστες τις δεσμεύσεις για την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματα των πυροσβεστών είναι: Χαρακτηρισμός και αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού με νομοθετική ρύθμιση. Εκσυγχρονισμός και αναδιοργάνωση του ΠΣ μέσα από την πραγματοποίηση ολοκληρωμένης μελέτης. Εφαρμογή του πενθημέρου, τήρηση του ωραρίου εργασίας (37,5 ώρες) και θεσμοθέτηση της υπερωριακής απασχόλησης. Καταβολή άμεσα όλων των δεδουλευμένων και χορήγηση όλων των οφειλομένων ρεπό και κανονικών αδειών των προηγούμενων ετών. Αρση των μισθολογικών αδικιών για τους πυρονόμους-αρχιπυροσβέστες -πυροσβέστες και δημιουργία νέου πυροσβεστικού μισθολογίου, σύμφωνου με τις ειδικές συνθήκες του Σώματος. Αύξηση της οργανικής δύναμης του ΠΣ και άμεση κάλυψη των κενών. Προστασία των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ