Σάββατο 8 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο

Μετά το πυραυλικό χτύπημα, στο σύνολό τους οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έσπευσαν να το επικροτήσουν. Στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως ο Σύρος Πρόεδρος «φέρει την πλήρη ευθύνη» για τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον αεροπορικής βάσης. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υποστήριξε πως η αμερικανική επίθεση δείχνει «την απαιτούμενη αποφασιστικότητα απέναντι στις βαρβαρικές χημικές επιθέσεις», διαβεβαιώνοντας πως η ΕΕ θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ «για τον τερματισμό της βαρβαρότητας στη Συρία».

Στο Τόκιο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο Αμπε δήλωσε ότι η Ιαπωνία υποστηρίζει την «αποφασιστικότητα» των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της εξάπλωσης χημικών όπλων, τονίζοντας: «Αποτιμούμε πολύ υψηλά την ισχυρή δέσμευση του Προέδρου Τραμπ για τη διατήρηση της διεθνούς Τάξης, την ειρήνη και τη σταθερότητα των συμμάχων και του κόσμου».

Στο Τελ Αβίβ, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε πως υποστηρίζει «πλήρως» τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία, τα οποία χαρακτήρισε «ισχυρό μήνυμα» το οποίο πρέπει να ακούσουν το Ιράν και η ΛΔ Κορέας.

Τέλος, στο Ριάντ, εκπρόσωπος της σαουδαραβικής μοναρχίας εξέφρασε ομοίως «πλήρη υποστήριξη» στην πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ.

Στην Αγκυρα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων, καθώς και χερσαίων ζωνών ασφαλείας στη Συρία, χωρίς καθυστέρηση, χαρακτηρίζοντας τα αμερικανικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης «θετική απάντηση σε εγκλήματα πολέμου». Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαίτησε την «αντικατάσταση του καθεστώτος στη Συρία το συντομότερο δυνατό, γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει η μεταβατική διαδικασία».

Το Ιράν κατήγγειλε ως «καταστροφικά και επικίνδυνα» τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της συριακής αεροπορικής βάσης, σημειώνοντας αφενός πως έγιναν κατά παραβίαση των διεθνών κανόνων, αφετέρου ότι τέτοια μέτρα «θα ενισχύσουν τους τρομοκράτες στη Συρία (...) και θα περιπλέξουν την κατάσταση στη χώρα και την περιοχή». Επιπλέον, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ θύμισε το παρελθόν των ΗΠΑ στην περιοχή, σημειώνοντας: «Οι ΗΠΑ βοήθησαν τον (ιρακινό πρώην Πρόεδρο) Σαντάμ Χουσεΐν να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον του Ιράν στη δεκαετία του 1980. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν ψευδείς κατηγορίες όσον αφορά τα χημικά όπλα, στην αρχή (για να επιτεθούν στο Ιράκ) το 2003 και τώρα στη Συρία». Σε ανάρτηση που έκανε στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Twitter, σημείωσε: «Λιγότερο από δύο δεκαετίες μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί μάχονται στην ίδια πλευρά με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος στην Υεμένη και στη Συρία».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χούα Τσουνγίνγκ, δεν καταδίκασε την αμερικανική πυραυλική επίθεση στη Συρία (που έγινε, θυμίζουμε, ενώ ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φιλοξενούνταν από τον Αμερικανό ομόλόγο του στη Φλόριντα), αλλά την πρόσφατη επίθεση με χημικά όπλα στο Ιντλίμπ, ζητώντας από τον ΟΗΕ τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ